Новини Развлечения

Отиде си легендарният актьор Доналд Съдърланд

   
Отиде си легендарният актьор Доналд Съдърланд

Почина любимият на поколения киномани световноизвестен актьор Доналд Съдърланд, съобщиха световните медии.

Той си отишъл след дълго боледуване на 88-годишна възраст в Маями, щата Флорида, пише Variety.

Съпругата му Франсин Расет, синовете - Роуг, Росиф, Ангъс и Кийфър, дъщеря му Рейчъл и четиримата му внуци скърбят. Семейството ще организира частно събитие, на което ще се чества животът на Доналд Съдърланд.

"С натежало сърце ви съобщавам, че баща ми, Доналд Съдърланд, почина. Аз лично смятам, че той е един от най-важните актьори в историята на киното. Никога не се плашеше от роля, добра, лоша или грозна. Той обичаше това, което правеше и правеше това, което обичаше, и никога не можеш да искаш повече от това. Добре изживян живот", написа синът му Кийфър Съдърланд в социалната мрежа "Х", който също е световно признат актьор.

В някои от най-известните си роли Доналд Съдърланд усъвършенства лаконичния, язвителен и смъртно сериозен изказ на герои като хладнокръвния аматьорски следовател на убийства Джон Клут, противопоставен на ужасеното, непостоянно момиче на повикване Бри Даниелс на Джейн Фонда в "Клут"; като Ястребовото око Пиърс във филма MASH, където играе срещу пресечения Ловец Джон на Елиът Гулд; и в "Не гледай сега" на Николас Реог като скептичния Джон Бакстър, който не вярва на твърденията на съпругата си Лора (Джули Кристи), че наскоро починалата им дъщеря протяга ръка от другата страна.

 

 

В една от ранните си промени Съдърланд играе садистичен фашист в епичния филм на Бернардо Бертолучи от 1976 г. "1900", в който героят му с радост размахва петите на дете и удря главата му в стената.

Роден на 17 юли 1935 г. в Сейнт Джон, Ню Брънзуик, Канада, Доналд Съдърланд натрупва около 200 филмови и телевизионни заглавия, обхващащи повече от 60 години - от гостувания в епизоди на сериали от 60-те години, сред които "Съспенс", "Отмъстителите", "Военен съд" и "Чудакът", до миналогодишната драма на Paramount+ "Бас Рийвс". Големият му пробив в киното е в наситената със звезди драма на Робърт Олдрич от 1967 г. "Мръсната дузина" (The Dirty Dozen), където играе Върнън Пинкли в компанията на Лий Марвин, Ърнест Боргнайн, Чарлс Бронсън, Джордж Кенеди, Тели Савалас и др. Хит в кината, той остава основополагащ американски военен филм.

Следващата му голяма роля е на капитан Бенджамин Франклин "Ястребово око" Пиърс в драмата на Робърт Олтман от 1970 г. за Корейската война MASH. Филмът, който се редува с разтърсващ и забавен, печели пет номинации за "Оскар", включително за най-добър филм, и печели за хапливия сценарий на Ринг Ларднър-младши, и дава тласък на сериала на CBS от 1972-83 г., в който Алда Алда играе Ястребово око.

Съдърланд го последва с друг изпълнен със звезди военен филм - "Героите на Кели" от 1970 г., в който играе сержант Странник заедно с Клинт Истууд, Дон Рикълс, Савалас и др. Това довежда до може би най-голямата му звезда в криминалната драма "Клут" на Алън Джей Пакула от 1971 г. В ролята на нюйоркския детектив Джон Клут, който е нает да открие изчезнал изпълнителен директор на химическа компания, той се появява срещу Фонда. Фонда печели първия си "Оскар" за ролята, а Анди Люис и Дейв Люис са номинирани за оригиналния си сценарий.

Следващият голям филм на Съдърланд е психологическият трилър на Никълъс Роуг "Не гледай сега", който е последван от международната шпионска комедия S*P*Y*S от 1974 г., в която отново се среща с Гулд, и холивудския "Денят на скакалците" от 1975 г. В главните роли с Уилям Атертън, Карън Блек и Бърджис Мередит той играе счетоводителя Хоумър Симпсън, който пожелава начинаещата актриса Фей Грийнър на Блек.

След като филмовата му кариера е в разгара си, Съдърланд се снима в още един голям военен филм - "Орелът кацна" (1976 г.) с Майкъл Кейн и Робърт Дювал, а през 1977 г. има малка роля във фарса "Кентъки пържен филм", режисиран от Джон Ландис, по сценарий на бъдещия режисьор на "Самолет!

През 1978 г. Съдърланд застава начело на три различни филма: комедията "Големият влаков обир" със Сион Конъри и Лесли-Ан Даун; римейкът на трилъра на ужасите "Нашествието на крадците на тела" с Брук Адамс и Джеф Голдблум; и любимата на братството от началото на 60-те години "Animal House", също режисирана от Ландис.

В последния филм той има поддържаща, но ключова роля, като играе професора по английски език от колежа "Фабер" Дейв Дженингс. В една сцена героят му отегчава класа си с лекции за Джон Милтън, а в следващата спи със студентката Кати (Карън Алън). Тя е приятелка на Бун (Питър Ригерт), един от членовете на братството "Делта Чи". В актьорския състав влизат още Джон Белуши, Тим Матисън, Стивън Фърст, Брус Макгил, Кевин Бейкън, носителят на "Оскар" за "Амадеус" Том Хълс и Джон Върнън.

След като се снима със Сюзън Сомърс от "Трима души" в комедията "Нищо лично" през 1980 г., следващият филм на Съдърланд е сред най-големите му. Той изпълнява ролята на Калвин Джарет, мъж, който скърби за един син и се справя с опита за самоубийство на друг, в "Обикновени хора", поколенческата драма на режисьора Робърт Редфорд, която печели четири Оскара, включително за най-добър филм. Звездният актьорски състав на филма включваше още Мери Тайлър Мур, Тимъти Хътън, Джъд Хърш, Елизабет Макгавърн и др.

Съдърланд печели "Златен глобус" за телевизионния филм "Пътят към войната", награда "Еми" и "Златен глобус" за участието си в минисериала "Гражданинът Х".

Сред многобройните му телевизионни участия са и The Undoing, Trust, Dirty Sexy Money, The Pillars of the Earth и др., припомня издание DEADLINE.