Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от „друг“ свят

Кога се обръща Слънцето

Магнитното поле на Слънцето се обръща на всеки 11 г. и бележи важен етап от слънчевия цикъл. Последният път това стана към края на 2013 г., което означава, че през тази година ще има ново обръщане. "Няма конкретен момент, в който това става", пише Райън Френч, слънчев астрофизик, в статия за Space.com. Точната причина засега остава загадка. Светът няма да свърши утре, но ще изпитаме някои странични ефекти, казват ученитеПромяната на магнитното поле на Слънцето на милиарди километри навън от неговия екваторобаче осигурява по-добра бариера срещу космическите лъчи.  

"Върнахме се, бейби!

Вояджър 1“ - най-отдалеченият от Земята обект, създаден от човека - отново направи контакт с радиомрежата на дълбокия космос след половин година "тишина". Той се носи към Земята от междузвездното пространство на разстояние 24 млрд. км, съобщи Science Alert. "Върнахме се, бейби! Нашият космически апарат "Вояджър 1" провежда нормални научни операции за първи път от ноември 2023 г. насам", гласи съобщение на НАСА в социалната мрежа Х. За първи път от много месеци 46-годишната сонда изпраща всичко, което изследва на мразовитите гранични територии на Слънчевата система, извън влиянието на Слънцето. Сондите "Вояджър 1" и "Вояджър 2" са единственият начин, по който директно се изследва междузвездната среда. 

912 тона алуминий ще падат на Земята

Учени от САЩ установиха, че големите сателитни съзвездия могат да навредят на озоновия слой на Земята и да забавят затварянето на озоновите дупки, пише сп. "Джиофизикъл рисърс летърс"."Гибелта" на 250-килограмов сателит, 30% от масата на който е алуминий, генерира около 30 кгнаночастици алуминиев оксид при навлизане в атмосферата. Те остават в нея в продължение на десетилетия. Повечето са на 50-85 км над Земята и за да се спуснат до стратосферата, където се намират 90% от озона на нашата планета, са необходими до 30 г. Когато приключи експлоатацията на планираните към момента сателити, 912 тона алуминий ще падат на Земята всяка година, коетоще освободи 360 тона алуминиеви оксиди в атмосферата годишно - с 646% повече от естествените нива.

Има ли девета планета

Слънчевата система има осем планети: Меркурий, Венера, Земята, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Но през последните години астрономите предположиха, че в далечните краища на Космосаможе да се крие девета планета - газов или леден гигант, който се намира на милиарди километри от останалите планети, пише Live ScienceАко тя наистина съществува, това може да преобърне представата за произхода и еволюцията на Слънчевата системакоято е трудно да се обясни без Планета 9. Но няма как да бъдем 100% сигурни, докато не я видим", казва астрономът Майк Браун.  

 

Шимпанзета помагат на учените

Изследователи от Оксфорд са идентифицирали с помощта на шимпанзета 13 растения, които имат мощни свойства за заздравяване на рани и борба с инфекции, съобщава ДПА. Те наблюдавали как маймуните в африканска гора се хранят с кора, мъртва дървесина и листа от растения, след като са се разболели или наранили. Например ранено мъжко шимпанзе яде листата на папрат с противовъзпалителни свойства, която намалява болката и отока, а друго шимпанзе с паразитна инфекция яде кора от дървото котешки трън. Лабораторни тестове показват, че и други растителни екстракти, като мъртва дървесина от тропическо горско дърво и кора и смола от махагоново дърво, заздравяват рани. Откритието може да ускори създаването на нови лекарства за хронични заболявания и инфекции.

Етиопия ще посрещне 2017 г.

На 11 септември Етиопия ще посрещне 2017 г., защото в страната годината на раждане на Исус Христос се признава със 7 или 8 г. по-късно от Григорианския ("западния") календар, въведен от папа Григорий XIII през 1582 г. Етиопският календар датира от 1500 г. Следвайки слънчево-лунната система, той е с продължителност 13 месеца, като 12 от тях са по 30 дни, а последният - пет дни или шест дни през високосна година. Тъй като международните предприятия и училища в страната са склонни да следват Григорианския календар, много етиопци използват едновременно и двата календара.

Най-старото вино в света 

Учени идентифицираха най-старото вино в света, открито в древноримска гробница на около 2 хил. години край испанския град Кармона, съобщи ДПА.Те се натъкнали на останки на мъж, потопени в червеникава течност в запечатана стъклена погребална урна. Анализът показал, че това е бяло виноизползвано от древните римляни в погребални ритуали. Находката се смята за най-древното вино, запазено в течна форма. Досега за такова се смяташе вино от IV век, открито през 1867 г. в Германия.

Загадъчна метална сплав от 5 хил. години

В пещера в планината Байгун в Китай се намира озадачаващ археологически обект - странни структури, съставени от уникална метална сплав.Ръждясалите останки на тръби, както ги наричат, сас размери от 2 до 41 см в диаметър и се намират до солено езеро. Първите анализи установяват, че се състоят от 30% железен оксид и големи количества силициев диоксид и калциев оксид. Датират от над 5 хил. години, което означава, че са отпреди началото на производството на желязо в Китай. Научните експерименти потвърждават, че тръбите съдържат органична растителна материя. Но според друга теория издигането на Тибетското плато е оставилопукнатини, които при наводнения са били запълнени с богати на желязо седименти.

Ако се сблъскат тектоничните плочи

Подводна разломна линия по западното крайбрежие на САЩ може да предизвика мегаземетресение, дори по-разрушително от очакваното "голямо разтърсване" в Калифорния, предупреждава ново проучване. Използвайки подводно картографиране, учени са стигнали до безпрецедентни детайли в 970-километрова разломна линия, простираща се от Южна Канада до Северна Калифорния. Оказва се, че разломът не е непрекъсната ивица, а е разделен на четири сегмента. Това откритие обещава още по-голяма катастрофа, тъй като тектоничните плочи могат да се сблъскат една в друга, да увеличатналягането и да предизвикат мощно земетресение, пише Daily Mail.

Черно море сменя цвета си 

 

НАСА съобщи, че Черно море е изменило рязко цвета си. По-рано, гледано от Космоса, то е имало тъмносин цвят, а сега заради масовото размножаване на фитопланктон, е станало изумрудено зелено. Най-големите промени в цвета са в България, Румъния и Украйна, съобщава „Фокс нюз“. Нашествието на фитопланктона, който се храни със слънчева светлина, а по-големите риби и миди - с него, може да доведе до рязко понижаване на нивото на кислород в Черно море и до масово измиране на неговите обитатели. 

0,305 секунди за кубчето на Рубик

Робот постави нов световен рекорд за нареждане на кубчето на Рубиккоето е с повече от 43 трилиона конфигурации. Той направи това само за 0,305 секунди, подобрявайки предишния рекорд от 0,38 секунди, постигнат също от робот, разработен от „Мицубиши“. Роботът има много полезни функции, включително алгоритъм за разпознаване на цветове и механизъм, който позволява въртене на 90 градуса само за 0,009 секунди. През 2009 грекордът беше 1 минута и 4 секунди, а 7 г. по-късно времето за първи път падна под една минута. 

Каменен лабиринт на 4000 години 

Археолози откриха в Крит голяма кръгла каменна конструкция на 4000 г. с площ от 1800 квм.Находката е уникална и изключително интересна, заявяват от гръцкото министерство на културата.Предполага се, че каменният лабиринт е построен от представители на минойската цивилизация, известна с изящните си дворци и изкусни стенописи.Откритата структура, заобиколена от осем стъпаловидни каменни стени с височина до 1,7 м, има сложна вътрешна архитектура, разделена на свързани помежду си малки помещения, покрити с нисък коничен покрив. Сградата вероятно е използвана за ритуални церемонии, тъй като в нея са открити много животински кости.

Аралско море създаде нова пустиня

Аралско море, разположено на казахстанско-узбекистанската граница, значително е намаляло заради отклоняването на речните води, създавайки нова пустиня, наречена Аралкум, простираща се на 62 хил. кв. км. Това води до чести прашни бури и влошаване на околната среда. Захранвано от реките Амударя и Сърдаря, Аралско море, което всъщност е безотточно езеро, преди това е било четвъртото по площ в света с над 1100 острова, но от 60-те години на миналия век е намаляло до 10%. Сега срещу бавното засушаване се засаждат черните храсти саксаул, които възстановяват популациите на растителни и животински видове и смекчават ефекта от силните бури.

Диплома след 83 години

Вирджиния Хислоп получи магистърската си степен в Станфордския университет след цели 83 години. Сега, на 105-годишна възраст, тя най-накрая се дипломира. "Боже  мой, дълго време чаках това.Хубаво е да получа признание", каза тя, минавайки по сцената, за да получи дипломата си, аплодирана от своето семейство и випуск 2024. Хислоп напуска Станфорд през 1941 г., когато годеникът ѝ Джордж е призован да служи във Втората световна война,отлага дипломирането си и се премества във Вашингтон, за да се грижи за семейството си

Меню за важния гост

Най-старият хотел в Ханой - "Метропол" - почерпи Путин от името на виетнамския президент То Лам със супа с охлюви и раци от провинция Ка Мау, както и пролетни рулца с омар от град На Транг. Менюто включваше и салата с репички и скариди от залива Ха Лонг, палачинки с риба тон от провинция Фу Йен и хайвер от есетра. И още риба косатка, печена в лотосови листа, агнешки ребра на скара и зеленчуци в сливов сос. Традиционната виетнамска телешка супа фо също беше сервирана на вечерята. За десерт беше предложен сладолед от кокос и личи. В Северна Корея пък сервираха на руския президент задушена треска във формата на цвете, пилешки тхан и осолена риба с ароматни билки.

Какви цветове различават животните

Кучетата виждат света в избледнели нюанси на лилаво-синьо и жълто-зелено, слабо разграничават други цветове, имат невероятно нощно зрениеперфектно възприемат ултравиолетовите лъчи, но трудно разграничат далечни обекти.

Котките имат силно нощно зрение.

Конете виждат предимно жълто-сини нюанси, могат да различават сивото и зеленото, но не виждат червеното.

Птиците имат добро зрение за цветовете.

Змиите виждат два основни цвята - зелен и ултравиолетов.