Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

17-23 юни 2024

 

... Българска работа (конгрес, културно тържество, състезание, обществено предприятие и пр.), това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосно ръководена, която сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи само за позорна регистрация на печалните си герои.

(Иван Хаджийски, "Оптимистична теория за нашия народ", 1938 г.)

 

Да осъзнаем собствените си пропуски

В обществото липсва доверие в институциите и политическата система. Има усещане за недостиг и липса на справедливост. Няма единство в обществото. Често противоречията са антагонистични. Всеки от нас трябва да осъзнае собствените си пропуски, да загърби личния и политическия си интерес в името на най-важните предизвикателства и национални интереси. България е свята и над всичко. (Д-р Силви Кирилов от ИТН, най-възрастният народен представител, който откри първото заседание на 50-тото Народно събрание)

Тома Биков, ГЕРБ-СДС: Готови сме на крачка назад, или правителство на споделената отговорност или избори. Последните няколко парламента се провалиха именно в дешифрирането на волята на избирателите. Днес нашата роля е да извършим парламентарна формула по тяхното желание, а не дребни сметки.

Йордан Цонев, ДПС: Между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст, дневният ред на обществото не е дневният ред на политиците. Гражданите не искат нови предсрочни избори.

Николай Денков, ПП-ДБ: ГЕРБ носи двойна и тройна политическа отговорност за съдбата на България. ГЕРБ са длъжни да съставят правителство, а не да се правят на жертви. Ще бъдем конструктивна, проевропейска опозиция. Ще подкрепяме всички решения, които придвижват България напред.

Костадин Костадинов, „Възраждане“: Държавата умира пред очите ни. Длъжни сме да спечелим отново народа, да направим всичко за всички. Дори в този екзотичен състав на НС вярвам, че това е възможно. Да спрем да се кланяме на този и онзи, защото само гордо изправеният човек заслужава уважение.

Атанас Зафиров, БСП: За да излезем от кризата са нужни усилията на всички партии. За нас ключовите думи в това Народно събрание са отговорност, разум и диалог. Няма да чертаем разделителни линии, но и няма да подкрепяме кабинет без нова заявка за управление. Ако отидем на нови избори, нищо няма да се промени. 

Тошко Йорданов, ИТН: Всички проблеми в държавата имат решения, които може да изпълни едно експертно правителство, което не е доминирано от тази или онази партия, а от професионализма. Никой не може да бъде едноличен спасител и обединител и да решава дневния ред на обществото. 

Виктория Василева, „Величие“: Винаги започваме парламентите с програмни речи и даваме обещания, които никога не изпълняваме. Правим заклинания, които на следващия ден забравяме. Уважаеми колеги, днес за българските граждани дали ще бъдем мръсници или герои зависи само и нас.

Всичко вече е изговорено. Време е за действие

Най-важното е да помним, че чрез клетвата всеки от народните представители се задължава да брани държавния, а не партийния интерес. Да отстоява български, а не чужди приоритети. Очаквам преди всичко дневният ред на този парламент да се диктува от интересите на държавата и на обществото. Голямата мисия на всеки от народните избраници е да съхрани мира, да гарантира сигурността на страната и на българските граждани в много сложна геополитическа обстановка и бушуваща война до нашите граници. Пожелавам успех на 50-тото Народно събрание и нека то бъде по-добро от предишното. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди откриването на новия парламент, на което той не произнесе слово. "За последните 3 г. се обърнах към НС и призовах и за ефективни реформи, и за устойчиво развитие на социално-икономическите процеси, за сигурност, образование. Всичко вече е изговорено. Време е за действие", посочи държавният глава.

„Честито изчегъртване“

„Може да разчитате на мен за диалогичност, справедливост и равнопоставеност и безусловно спазване на Конституцията, законите и Правилника за дейността на Народното събрание“. Това заяви Рая Назарян, която депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС с подкрепата на ИТН избраха за председател на 50-тото НС след два дни скандали и процедури. Тя поясни, че се дава възможност за нормално развитие на политическите процеси и за ефективно функциониране на държавната власт. 

След избора на трибуната изскочи Асен Василев и без да му бъде дадена думата се провикна към ИТН: „Честито ви изчегъртване на ГЕРБ. Предполагам, че третият мандат ще го изстреляте в космоса като първия”.

Тя е 

Рая Назарян е трети мандат депутат, неомъжена, с едно дете. Родена е на 16 септември 1985 г. във Варна. Завършила е право, а от 2013 г. е член на Софийската адвокатска колегия. Влезе в политиката през 2022 г. и бе представена като ново лице на ГЕРБ лично от Бойко Борисов. През януари стана зам.-председател на ПГ на ГЕРБ. Ден преди това 38-годишната адвокатка, специалист по облигационно, вещно, застрахователно и наследствено право, бе основното острие на ГЕРБ срещу Румен Радев заради искането му Конституционният съд да отмени избора на новите двама съдии, избрани от парламента. Назарян беше в преговорния екип за запазване на сглобката. Тя бе предложена от Бойко Борисов за председател на Народното събрание с условието, че ако не я изберат, преговори за правителство няма да има.

Държавата не функционира заради парламента

Изчегъртването на ГЕРБ от наша страна бе махането на тоталната власт, която имаха. Бойко Борисов беше император, вече отдавна не е така. Откакто ИТН го свали, той не е бил премиер. Трябва да се търси компромис на по-широка основа, защото проблемите са ужасяващи и нямат нищо общо с идеологиите. Държавата в момента не функционира заради парламента, в който някои не могат да приемат, че идеологиите са хубави приказки за определено време, но реалността е брутална. (Тошко Йорданов, Дарик радио)

Обществото ще разкъса ли мрежата

Борбата за върховенството на правото е борба за начина, по който да се развива България. Тя е дълг на всяка отговорна институция, на професионалната юридическа общност и на обществото, каза президентът Румен Радев на среща с представители на Съюза на съдиите. Държавният глава подчерта необходимостта от връщане на общественото внимание върху реформата в правосъдието. И изрази съжаление, че в 49-тото НС темата е използвана като параван за прокарването на различни спорни промени в Конституцията. Президентът напомни и за думите си, че обществото ни или ще разкъса мрежата, в която мафията го е оплела, или тази мрежа ще задуши държавата. 

 

Пълзящо делегитимиране

Крехката българска демокрация ще бъде допълнително редуцирана, ако се стигне до някаква формула на президентско управление.Това каза пред БНР политологът проф. Огнян Минчев и коментира: "Когато 1/3 от гражданите си дават труда да отидат да гласуват, това означава, че имаме пълзящ процес на делегитимиране на политическата система, който отваря пространства както за реформа на тази система - с цел завръщане на поне част от избирателите към нея, така и за срутване в полза на неблагоприятни алтернативни варианти за управление на България. 

Настоящата политическа ситуация е наказание за всички тези, които с лека ръка разтуриха кабинета "Денков", посочи политологът  "Както за ГЕРБ и ДПС, които се опитват да направят ново правителство, така и за ПП-ДБ, които играеха една много лекомислена игра с партньорите си от ГЕРБ и от ДПС, залагайки националния интерес да го провалят поради свои котерийни неразбирателства. 

Кадровите промени не спират

Със заповед на служебния премиер Главчев на длъжността зам.-председател на Държавна агенция „Технически операции“ е назначен Емил Тодоров, съобщават от правителствената пресслужба. Със същата заповед е освободен досегашният зам.-председател на агенцията Димитър Костов. Промените предизвикаха реакции от страна на Атанас Атанасов, който написа във фейсбук: „Чистката в органите за сигурност върви с пълна сила. След като направи „честни и прозрачни избори“, правителството на Главчев овладява изцяло тайните служби. Кой и в чий интерес го прави, пита Атанасов последователите си в социалната мрежа.

Безпокойството за утрешния ден

В България посвикнахме, че това, което се казва вчера, не е същото като това, което се случва днес, и сме обезпокоени за утре. Интуицията ми подсказва, че ще има правителство. Голямото противоречие минава по оста "за" и "против" Борисов. Всички нови сили идват под знамето на това да прекратят властта на ГЕРБ. Всички един по един след това се сдружават с ГЕРБ с някакви уговорки в името на България. Хората масово се въздържат да участват в избори, защото инстинктивно усещат лъжата и не им е приятно, когато ги карат да участват в нещо безпринципно. Понеже Борисов има дълъг опит и добра интуиция, той разбира, че правителството, което ще състави, ще бъде с доста ниска легитимност и ще търси по-широка подкрепа с някакво по-меко правителство. (Проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ "Св. Климент Охридски", бивш вицепремиер, БНР)

Нямало интерес от нови избори

Дори Бойко Борисов не си дава сметка, че първият мандат се изчерпа още преди да бъде даден. Голяма част от партиите в парламента заявиха, че няма да го подкрепят. На Борисов и ГЕРБ чисто символно им е необходимо първият мандат да бъде реализиран, но им е много по-необходимо да няма предсрочни избори. Делян Пеевски има ясен и строг план - ДПС да бъде втора политическа сила – това е исторически момент, и влизане на Движението във властта, но през парадния вход. Все още се търси начин да се състави кабинет. Нито една от политическите партии няма интерес от нов вот. Няма и никаква гаранция, че президентът би предпочел Рая Назарян за премиер при бъдещо служебно правителство. (Социологът Евелина Славкова, „Хоризонт“)

Кой колко даде

В предизборната кампания интересът на дарителите беше доста по-слаб, отколкото на предишната, повече са инвестирали самите кандидати, съобщи пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда. Даренията възлизат на едва 510 хил. лв. Средствата на кандидатите, инвестирали в своята кампания, са около 850 хил. лв.  От медиите "Евроком" е на второ място по привлечени средства (568 хил. лв.) непосредствено след БНТ. За първи път "Възраждане" оглавява класацията по разходи в медиите, следвани от ПП-ДБ и ИТН.

На раздяла?

Дворцов преврат, извършен от пионки и в полза на външни сили – така описа случващото се в БСП бившият лидер на партията Корнелия Нинова пред Би Ти Ви. След като тя подаде оставка, най-близките й хора бяха отстранени от ръководството. Нинова изреди 5 групи, с които твърди, че се борила в миналото и сега те искат реванш срещу нея.

 

Трябва!

Европейската комисия препоръча на България съществено да ускори усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и еврофондовете, да държи здраво бюджетния дефицит, да засили усилията за квалификацията на трудовата си сила и да намали зависимостта си от изкопаеми горива. Посочва се, че конкурентоспособността на българската икономика пада заради неефективната администрация и слабото прилагане на законите, недостига на квалифицирани работници и високоенергоемката и неефективна енергетика. България остава с най-нисък БВП на глава от населението в ЕС, преживява бързо намаляване на населението и е изправена пред значителни териториални несъответствия, особено в трите слабо развити северни района. По отношение на образованието ЕК отбелязва слабото представяне на българските ученици на тестовете, високата средна възраст на учителите, отпадането от училище сред ромските деца.

По Плана за възстановяване е направено едно плащане през 2022 г., а второто се задържа заради неизпълнението на три ангажимента - приемане на закон за личния фалит, промени в закона за защита на подаващите сигнали и намаляване на дела на договорите по обществените поръчки с един участник.

Драмата „Чаира“ продължава

Два от хидроагрегатите на авариралата ПАВЕЦ „Чаира“ няма да заработят в близките години и за подмяната им ще бъде обявена мащабна обществена поръчка. Информацията идва дни, след като процедурата за подмяна на турбината на хидроагрегат 4 приключи неуспешно, тъй като нямаше оферти, съобщава Economic.bg. И четирите хидроагрегата на „Чаира“ в момента са в ремонт. Вторият и четвъртият трябва да бъдат пуснати в експлоатация съответно до края на 2024 и 2025 г. Случаят с четвъртия е по-сериозен, тъй като той е най-пострадалият след тежката авария и трябваше да бъде подменена изцяло турбинната част. Бъдещето на хидроагрегат 1 остава неясно, въпреки че няколко пъти експерти на „Тошиба“ бяха на място и правиха анализ на възможностите за неговото възстановяване. 

Шокираща безотговорност

Имало е изтичане на 30 куб. м радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ “Козлодуй”, съобщи за “Труд” експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев. Водата е изтекла в рамките на херметичния обем на блока по време на ремонт и няма никаква опасност за населението или околната среда, посочи той. При следващото отваряне на херметичния обем навсякъде ще има следи от корозия. „За мен е невъзможно да изчистят всичко. В бъдеще ще има случаи на внезапни изключвания на датчици, прекъсвания на кабели. Това, което предизвиква у мен изумление, е как е възможно дежурният персонал да не засече този теч. Това е шокираща безотговорност“, коментира Касчиев.

Българи помагат на българи

Πpeз aпpил бългapитe, paбoтeщи и живeeщи в чyжбинa, ca изпpaтили y нac 159,4 млн. eвpo, пoĸaзвaт дaнни нa БHБ. За пъpвитe 4 мeceцa нa гoдинaтa eмигpaнтитe ca "инвecтиpaли" 506,4 млн. eвpo.  Нaй-големи ca тpaншoвeтe oт Гepмaния (70,1 млн. eвpo), CAЩ (64 млн. eвpo) и Иcпaния (34,1 млн. eвpo). Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo, Гъpция, Hидepлaндия, Бeлгия, Aвcтpия и Фpaнция са c eмигpaнтcĸи пpeвoди между 10 и 33 млн. eвpo зa тpимeceчиe. Oт Typция нaши cънapoдници ca изпpaтили 3,2 млн. eвpo, a oт Pycия - 1,4 млн. eвpo.

Работници откъде?

Между 250 хил. и 300 хил. е дефицитът на работна ръка у нас. От тях 70 хил. е недостигът на сезонни работници. Вероятно ще внесем около 35-40 хил. души тази година. България трябва да въведе квоти за наемането на работници от страни извън ЕС. Не бива да се допусне да са от една конкретна държава, защото това може да доведе до други ефекти, каквито наблюдаваме в Западна Европа. Засега най-добри впечатления има от хора от Киргизстан, Узбекистан, Казахстан, които са най-близко до нашия манталитет, култура, език и добре се вписват. Голям интерес има от Индия, Непал, Шри Ланка, Пакистан. Заплащането е между 500 и 700 евро. Те идват от страни, в които средните заплати са 200-300 долара бруто. Целта им е да изпращат 100-200 евро на семействата си. (Георги Първанов, член на УС на Конфедерацията по заетостта, из интервю в „Сега“)

Тримата кандидати за патриарх 

Врачанският митрополит Григорий, Видинският Данаил и Ловчанският Гавриил са тримата кандидати за патриарх на Българската православна църква, избрани от Светия синод. На 30 юни те ще бъдат предложени на Патриаршеския избирателен църковен събор. Митрополитът, получил най-много гласове, ще бъде новият български патриарх. В същия ден ще се състои и неговата интронизация. 

Черно-бялото мислене води до разчовечаване

Европа се движи към своя закономерен финал. Европа отвори вратите на ада вътре в човека. Във войните няма невинни. Някой пълнеше чашата на този жесток конфликт и сега е същото. Хубаво е да се гледа целия процес на пълнене на чашата, а не само на последната капка. Черно-бялото мислене води до липсата на мислене и ние вече сме там. Отнемането на възможността да създаваме светове води към нашето разчовечаване. Телефоните и смартустройствата ни „разтоварват“ от въображението и способността да си представяме, които правят човека различен от всичко останало в природния свят. Най-голямата битка на света не са войните или геополитиката, а битката със себе си.(Проф. Иво Христов, из лекция на Академия 2024)

Зачертават ли Преспанския договор

Бъдещият премиер на РСМ Християн Мицкоски заяви при обсъждане в парламента на проектокабинета, че страната му е “в клинична смърт”. И обеща "инвестиция от 400 млн. евро, намаляване на данъците и увеличение на пенсиите", съобщи БГНЕС. "Правителството ще остане ангажирано с европейската интеграция и ще работи усърдно за хармонизиране на политиките с европейските стандарти, напредвайки към целта за пълноправно членство в ЕС. Подкрепата за Украйна да се защитава и да защитава своя суверенитет и териториална цялост също продължава", посочи Мицкоски. 

Гръцката телевизия Скай отбелязва, че Мицкоски три пъти е нарекъл  страната си „Македония“ вместо да използва конституционното й име, договорено с Преспанския договор.

Срещите в Пхенян и Ханой

Северна Корея и Русия ще си предоставят всякаква военна помощ, ако някоя от тях стане жертва на въоръжена агресия, според договора, подписан от Владимир Путин и Ким Чен-ун в Пхенян. Двете страни се ангажират да не сключват с трети страни споразумения, които биха могли да подложат на заплаха суверенитета и безопасността на някоя от двете. 

За Русия най-важната задача е да отблъсне вражеските атаки на нейна територия. Ядрените сили на Русия винаги са в състояние на пълна бойна готовност и няма нужда от превантивен удар, защото при контраудар противникът ще бъде гарантирано унищожен. Това заяви президентът Путин пред журналисти в края на държавната си визита във Виетнам и съобщи, че Русия обмисля промени в ядрената си доктрина. Колективният Запад тласка Украйна на всяка цена да „притисне“ руските въоръжени сили до държавната граница, за да представи това като „голям успех“, посочи руският президент. Според него НАТО вече се премества в Азия, което създава заплаха за всички страни в региона, включително за Русия. 

Две визити, различен контекст

Посещението на Путин в Северна Корея трябва да се разглежда преди всичко от гледна точка на международната сигурност, а посещението във Виетнам - по-скоро от гледна точка на международната търговия и бизнеса. Различен е контекстът на тези две визити, коментира Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Военна хроника

България ще вложи в отбрана 2,18 на сто от БВПпрез тази година. Отбранителните й разходи възлизат на 2,325 млрд. долара, а през 2023 г. са били 1,992 млрд., което сочи трайно увеличение от 2020 г. насам, показват данни на НАТО.

Русия ще продължи да развива своя най-голям в света ядрен арсенал, като средство за възпиране, и същевременно ще продължи да доставя на армията си в Украйна, най-новото въоръжение и дронове, заяви президентът Путин.

Десетки хиляди украински мъже избягват наборната служба поради нежеланието си да участват в „кървавия позиционен“ конфликт, Точният брой е трудно да се определи, но в големи градове като Киев и Лвов десетки хиляди хора предупреждават в социалните мрежи за мобилизация, съобщава "Ню Йорк таймс"

Правителството на Байдън планира да преустанови всички поръчки за ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" и ракети прехващачи и да пренасочи доставките към Украйна, докато нуждите за отбраната ѝ не бъдат задоволени, съобщи "Файненшъл таймс".

Тръмп обеща, че ако спечели предстоящите избори, никога няма да изпрати американски войски в Украйна.

За първи път ЕС наложи санкции върху руския газ. Забранява се препродаването му извън Европа. Решението беше постигнато след ожесточена опозиция от Германия и Унгария. От началото на войната в Украйна съюзът не посмя да наложи санкции върху руския газов сектор.

Унгария ще подкрепи кандидатурата на Марк Рюте за генерален секретар на НАТО, стана яснослед срещата му с премиера Виктор Орбан в Брюксел. Рюте е поел ангажимент в негов евентуален мандат Унгария да не участва в действия на НАТО в подкрепа на Украйна, вкл. финансово. Това е ангажимент, поет и от Столтенберг, който е на поста до октомври. 

Рай с пощенски код край Атина

По южното крайбрежие на Атина се реализира мащабен проект с небостъргач на Средиземно море на територията на бившето летище. Наричат бъдещия град Елиникон „рай с пощенски код“, съобщи Би Ти Ви. Мегакомплексът е само на 20 минути от центъра на гръцката столица. В небостъргача ще има жилища, хотели, казино, паркове и образователни институции. Елиникон ще преобрази изцяло бреговата линия, а вероятно и цяла Гърция. След като бъде завършен напълно, се очаква да привлече допълнително над 1 млн. туристи годишно, да осигури до 85 хил. нови работни места и 2,5% към БВП на страната (10 млрд. евро на година). Това е бъдещ „15-минутен град“, заради достъпа на жителите му до училища, офиси, магазини и дори плаж, до който ще се стига за по-малко от четвърт час. И всичко това плюс софтуер за управление на отпадъците, водата и енергийните ресурси на целия комплекс.

Елиникон се изгражда от нулата на територия от 6 млн. кв. м, 4,5 км крайбрежна ивица и 1 км плаж, яхтено пристанище за повече от 300 яхти. Там ще бъде най-големият крайбрежен парк в Европа с площ от 2 млн. кв. м. 

Светът в капана на жегите

Смъртоносни горещини обхванаха четири континента в Северното полукълбо. Хиляди са жертвите на топлата вълна в Азия и Европа, предаде Ройтерс. 1000 души са починали по време на мюсюлманския хадж в Мека, Саудитска Арабия, където температурите достигнаха 51 градуса, предаде Би Би Си. Средиземноморските страни също се борят с необичайни горещини, които станаха причина за горски пожари от Португалия до Гърция и по северните брегове на Африка и Алжир. В Сърбия метеоролозите прогнозират температури около 40 градуса, тъй като ветровете от Северна Африка задвижиха горещ фронт през Балканите. В Индия са регистрирани над 40 хил. топлинни удара и 110 починали от март до юни. 

86 млн. души в САЩ са под "топлинен купол", който възниква, когато високото атмосферно налягане задържа горещ въздух и пречи на навлизането на студен въздух. Според климатолози това се случва веднъж на няколко хиляди години. Световната метеорологична организация обяви, че има 86% вероятност една от следващите пет години да засенчи 2023 г. като най-топлата в историята. 

Вести от България

На 24 юни президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи преди да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата от тях – ГЕРБ-СДС. 

Президентът Радев и служебният премиер и външен министър Главчев ще участват в срещата на върха на НАТО от 9 до 11 юли във Вашингтон, съобщиха от правителствения пресцентър.

Общинските съветници на ГЕРБ искат оставката на кмета Васил Терзиев заради промените по бул. „Патриарх Евтимий“ и настояват да стане ясно колко ще струват последващите действия по реорганизацията на движението по бул. „Витоша“, след като ВАС я обяви за незаконна.

Схема за измама със социални помощи, пренасочвани към България, разкри Инспекцията по труда в Брюксел. Част от тях са вложени в недвижими имоти у нас. Задържани са 17 заподозрени, а щетите за бюджета се оценяват на поне 1,5 млн. евро. Запорирани са 105 банкови сметки и са поискани сходни действия от българска страна.

59 на сто от българските компании не считат съдебната система за независима, показва доклад на Евробарометър. По показател усещане за независимост на съда България е почти на дъното на класацията с голямо недоверие към съдебната система. В проучването са включени 503 компании у нас, от които само 1% считат независимостта на съда за добра.

Всеки втори лекар е над 55 г. В Плевен на 100 хил. души се падат 47 доктори, в Кърджали - едва 25. Близо 30% от леглата са в частни болници. Общопрактикуващите лекари в страната са 3790. Болниците са 319 с над 53 хил. легла, като 203 от тях са държавни и общински, а 116 - частни. 

"Софийска вода", която има над 1 млн. битови клиенти, иска поскъпване с над 22%. Ако това стане, за първи път цената на водата в столицата ще надхвърли 3 лв. и от юли ще бъде 3.60 лв. за кубик (сега е 2.94 лв.). Дали КЕВР ще одобри такова рязко увеличение, ще стане ясно на 10 юли. 

Производството на сурово мляко у нас покрива само 30% от нуждите на страната. През 2023 г. са внесени 10 500 тона сирена и извара от Германия, 7000 тона от Полша и почти толкова от Нидерландия. От Италия, Румъния и Белгия са влезли още почти 13 хил. тона млечни продукти. 

3 млрд. лв. годишно губят публичните финанси на страната от неплащане на данъци и осигуровкизаради недекларирана заетостпоказват данни на Асоциацията на индустриалния капитал.

Служебното правителство отпусна близо половин милион лева на Българската православна църква за покриване на разходи по организацията и провеждането на IV Патриаршески избирателен църковен събор на 30 юни и тържествената интронизация на новия патриарх.

Koмпaниятa нa бpaтятa Kиpил и Гeopги Дoмycчиeви Нuvерhаrmа oтĸpи нoв зaвoд зa пpoизвoдcтвo нa вeтepинapни вaĸcини в Paзгpaд, в който ще работят 300 души. Инвecтициятa e в paзмep нa 140 млн. лв. 

Със 147% са нараснали през 2023 г. паричните и предметни печалби от хазарт. Легалните оператори са изплатили общо близо 6 млрд. лв., сочат данни на НАП.

България продължава да се срива в класацията на световната конкурентоспособност и вече заема 58-о място от общо 67 държави, според Годишника на световната конкурентоспособност. В сравнение с 2020 г. пропадането е с повече от 10, а спрямо 2009 г. - с 20 позиции. Най-голямото отстъпление е в инфраструктурата и качеството на бизнес средата. 

Cтoĸooбмeнът мeждy Бългapия и Kитaй пpeз 2023 г. нaдминa 4 мpлд. дoлapa. Бългapcĸият изнoc oтбeлязвa pъcт oт 33% cпpямo 2022 г. 

Вести от света

Лидерите на ЕС не стигнаха до съгласие Урсула фон дер Лайен да бъде още един мандат председател на Европейската комисия, въпреки уверенията на френския президент Макрон и германския канцлер Шолц, че са близо до споразумение. 

От 1 юли Гърция ще въведе шестдневна работна седмица за публичния сектор, обществените услуги, банките и предприятията от частния сектор, което я прави първата страна в ЕС с 41-часова работна седмица. Изключение са администрацията, преподавателите и банковите служители. Заетостта в допълнителния ден е до 8 часа, без да се допуска извънреден труд. 

Десетки билбордове за Сребреница са поставени в Сърбия месец след гласуването на Резолюцията от Общото събрание на ООН. "Ние не сме геноцидна нация! Помним! Горда Сърбия и Сръбска", се казва в посланието на мащабна кампания срещу резолюцията в памет на геноцида в Сребреница през 1995 г.

Президентът Байдън обяви мерки за облекчаване на предоставяне на гражданство на нелегални мигранти, сключили бракове с американски граждани, от които могат да се възползват около 500 хил. души. Право да получат гражданство ще имат и близо 50 хил. деца и младежи. Този ход на Байдън преди президентските избори е безпрецедентен в съвременната история на САЩ. Съперникът му Тръмп пък обеща, че ако стане президент, ще пристъпи към масови депортации на нелегални мигранти.

Вносът на газ от Русия в Европа през май изпревари доставките от САЩ за първи път от почти две години, въпреки усилията на региона да се откъсне от руските изкопаеми горива след пълномащабната инвазия в Украйна.

Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo e имaлo нaй-ниcĸoтo нивo нa инвecтиции в чacтния ceĸтop зa пepиoд oт eднa гoдинa от вcичĸи дъpжaви oт Г-7. Това е тpeтaтa пopeднa гoдинa, в ĸoятo cтpaнaтa e нa пocлeднo мяcтo cpeд нaй-бoгaтитe иĸoнoмиĸи в cвeта.

Турският президент Ердоган и арменският премиер Пашинян заявиха политическата си воля за пълно нормализиране на отношенията между Турция и Армения без никакви предварителни условия.

Иĸoнoмичecĸaтa opгaнизaция БPИKC (вĸлючвaщa Бpaзилия, Pycия, Индия, Kитaй и Южнa Aфpиĸa) ce paзшиpи c oщe 4 дъpжaви: Eгипeт, Иpaн, Eтиoпия и OAE. Имa oщe 29 ĸaндидaти, сред които са Турция, Индoнeзия, Kaзaxcтaн, Kyбa, Kyвeйт, Mapoĸo, Πaĸиcтaн, Taйлaнд.

Пазарната стойност на златото в недрата на Турция възлиза на 300 млрд. долара, съобщи Мехмет Йълмаз, ръководител на Асоциацията на миньорите. Потенциалът на страната от златни запаси е около 6500 тона, а общата стойност на минните запаси - включително злато, никел, торий, бор, въглища - се оценява на 3,5 трилиона долара.

Американският производител на компютърни чипове Nvidia стана най-скъпата компания в света, надминавайки софтуерния гигант "Майкрософт". Базираната в Калифорния технологична компания достигна рекордно висока капитализация от 3,34 трилиона долара.

Болест, причинена от рядка „месоядна бактерия“, която може да убие хора в рамките на 48 часа, се разпространява в Япония.

Из архива

Чудесно Отечество, мащеха държава

Никой не може да каже за тв предаването„Господари на ефира“: „Вие лъжете!“. Целта ни е да събудим българите. Не се занимаваме с проблеми и явления, които директно бъркат в джоба и в душите на хората. Искаме да запазим ценностната система на младите, да имат рефлекс към българския език, да накараме всички, които се появяват в медийното пространство, са носят отговорност за културата на езика. Жълтата преса раздухва простотиите като една утешителна пръдня на народа. Най-лесно се управлява неграмотен и беден народ. Затова много се радваме, че тийнейджъри са фенове на нашето предаване. Това ни амбицира още повече да пазим критериите кое е добро и кое лошо, като осмиваме някои хора, без да ги обиждаме.

Труд му е майката. Когато човек е доволен от работата си, не много разбира се, за да не се разчете от удоволствие, тогава идва и наградата. Винаги се стремим към едно единствено нещо – обичта на хората. И дори когато я получим, продължаваме да се борим за другата любов, която още не сме получили. Това е вечен кръговрат. Няма значение какво работиш.

Единственото нещо, което може да промени България, са българите. Ако се променим, ще бъдем единна нация. Тогава ща избираме стабилни управляващи и ще имаме стабилна пазарна икономика. Тогава ще имаме стабилна държава. Сега имаме чудесно Отечество и държава-мащеха.(Васил Василев-Зуека и Малин Кръстев, „Монитор“, ноември 2003 г.)