Бизнес Новини

ЕК заплаши Apple с тежки глоби, компанията нарушава правилата за конкуренция в ЕС

   
ЕК заплаши Apple с тежки глоби, компанията нарушава правилата за конкуренция в ЕС

Европейската комисия e напът да наложи тежки финансови санкции срещу Apple, като обяви в понеделник, макар и на предварителна основа, че App Store - магазинът за приложения на компанията не отговаря на правилата за конкуренция в ЕС, предаде Франс прес, като се позова на прессъобщение на ЕК.

"Правилата на App Store нарушават Регламента за цифровите пазари (DMA), защото пречат на разработчиците на приложения да насочват потребителите към алтернативни канали за разпространение на оферти и съдържание", обяви ЕК в предварително становище по темата.

Това становище е първото в контекста на новите правила за конкуренция, въведени от DMA и задължителни от 7 март, вследствие на което ЕК откри разследване срещу Apple.

Компанията има възможността да се защити и има достъп до разследването, като се очаква да отговори писмено на предварителните заключения.

Ако те бъдат потвърдени, ЕК трябва да приеме окончателно решение за несъответствие до края на март 2025 г., след което Apple може да бъде изправена пред глоба до 10 на сто от глобалния си оборот и дори до 20 на сто в случай на повторно нарушение.

Калифорнийският гигант обяви оборот от 383 милиарда долара през последната си финансова година, приключваща в края на септември 2023 г.