Новини Реакция

ПП-ДБ при Радев: Оставаме опозиция, не виждаме достатъчно подкрепа за приоритетите ни

   
ПП-ДБ при Радев: Оставаме опозиция, не виждаме достатъчно подкрепа за приоритетите ни

ПП-ДБ остава опозиция и няма да подкрепи нито първия, нито втория мандат за съставяне на правителство. Това заяви председателят на парламентарната група Николай Денков по време на консултациите с президента Румен Радев. 

"Заявихте твърда позиция, че ще останете в опозиция и няма да се ангажирате с политики на сглобки с ГЕРБ и ДПС. Днес продължавате ли да стоите на тази позиция, и в случай, че ГЕРБ-СДС с първия мандат предложат правителство, което издигне същите приоритети от вашата обща предишна управленска програма - дали няма да застанете зад тях и да ги подкрепите", попита Радев.

Денков отговори, че в момента виждат "скрити разговори за позиции, затова остават в опозиция, която е проевропейска".

Държавният глава обаче ги попита дали могат да се ангажират с реализацията на третия мандат и дали биха участвали в правителство с мандат на "Възраждане", които заявиха, че са готови да го получат, за да съставят експертен кабинет.

"Последните три години стана ясно, че е лесно да се свали правителство, но е трудно да се състави. ГЕРБ получи 6 пъти мандати, нито един път не успя да направи правителство. Ние успяхме 2 пъти и плащаме голяма цена. Ние изпълнихме дълга си към държавата по отношение на политиките, които според нас са важни. Ако за някой друг тези политики също са важни, той трябва да изпълни дълга си към държавата. Това са първата и втората политически сили. Те през цялото време работиха заедно - и когато критикуваха нашите правителства, и когато ги свалиха. Сега продължаваме да следваме приоритетите си, свързани с развитие на бизнеса, качествено образованиие и здравеопазване. Приоритети, които са разпознати, но не виждаме достатъчно подкрепа, за да бъдат реализирани в това Народно събрание. Те не са променени, но не виждаме в тази политическа ситуация как биха се реализирали", заяви бившият премиер.

Кирил Петков също заяви, че остават опозиция и сега са дали възможността на ГЕРБ да състави правителство.

"Знаем колко е трудно да съставиш правителство. Два пъти поехме отговорността. Избирателите ясно ни дадоха този път позиция на опозиция. Избирателите дадоха възможността на ГЕРБ за мандат за правителство. Ние ще сме проевропейска и антикорупционна опозиция", обясни той.

Денков добави, че няма как да подкрепят правителство с мандат на "Възраждане", защото имат голямо различие относно Европейския съюз и развитието на държавата, което не позволява те да бъдат коалиционни партньори.

Атанас Атанасов пък заговори за снимки на снайперисти по оградата на двора на Бойко Борисов и попита президента дали тези мерки са взети от комисия, в която двама от ръководителите са назначени от него.

"В публичното пространство се появиха снимки на снайперисти по оградата на двора на Бойко Борисов. Тези мерки са взети от комисия, в която двама от ръководителите са назначени от вас. Ако има заплаха за мандатоносителя, това е опасно за държавата", каза Атанас Атанасов.

Държавният глава му отговори, че има информация, но когато има риск за физическо лице, тя не бива да става публична.

"Ще говоря със службите за сигурност и ще изискам информация", допълни Радев.

Третата политическа сила беше представена от Николай Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Божидар Божанов, Кристина Петкова. Те са последните, които се срещат с президента днес.

Преди тях на консултации при държавния глава отидоха първите две политически сили. Бойко Борисов, Томислав Дончев и Делян Добрев от ГЕРБ се явиха в президентството в 9 ч. Лидерът на партията отново бе категоричен, че няма как да се състави правителство и отиваме на предсрочни парламентарни избори. След консултациите Борисов заяви, че че си носят отговорността и ще предложат правителство, което ще бъде на малцинството.

"Аз съм бил три пъти премиер и четвърти мандат е в повече. Ще предложим премиер от ГЕРБ. Най-вероятно аз ще взема папката, заедно с кандидата за премиер", каза той и допълни, че очаква подкрепа за такова правителство от всички отговорни хора, които не искат страната да ходи за седми път на избори. 

След тях с държавния глава разговаряха Йордан Цонев, Искра Михайлова, Хамид Хамид и Халил Летифов от ДПС. По време на срещата Йордан Цонев заяви, че "най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя". Той отбеляза още, че партията разчита на Радев да бъде добър медиатор и да се излезе с решение от тази ситуация, като нови избори са краен вариант. 

Следват консултации с останалите парламентарно представени партии - "Възраждане", БСП, ИТН и "Величие". Утре Радев ще се срещне с партията на Костадин Костадинов в 9 ч., а в 11 ч. ще разговаря с представители от столетницата. 

След приключването на разговорите ще се задейства конституционната процедура и президентът ще връчи първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила- ГЕРБ-СДС. Те имат 7 дни, за да го реализират.

Ако не успеят, президентът връчва втория мандат на втората политическа формация – ДПС. Ако и те не успеят, държавният глава сам избира коя да е третата партия, на която да даде мандат.

Ако и този път правителство не се сформира, Румен Радев трябва отново да назначи служебен кабинет и да насрочи дата за седмите поред предсрочни парламентарни избори.