Реакция

Демерджиев: Има реална заплаха за живота на Борисов, щом го пазят снайперисти

   
Демерджиев: Има реална заплаха за живота на Борисов, щом го пазят снайперисти

Охраната на Борисов е назначена отдавна, но в този си вид сигурно е отскоро. За да го пазят снайперисти, трябва да има реални данни за физическа заплаха за живота му, заяви пред bTV бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По-рано днес по време на консултациите при президента Румен Радев един от лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Атанас Атанасов попита държавния глава защо снайперисти пазят дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя.

Румен Радев отговори, че има информация по въпроса, но когато има риск за физическо лице, тя не бива да става публична. "Ще говоря със службите за сигурност и ще изискам информация", допълни президентът.

В ефира на bTV Демерджиев коментира, че трябва да се пита не президентът, а вътрешният министър Калин Стоянов кои политици са получили охрана още по времето на т.нар. "сглобка", дали тя е необходима и какво означава.

"Трябва да се запитаме и дали само политиците имат нужда от охрана, защото през последните дни две жени загубиха живота си, а там дори нямаше полицаи", отбеляза Иван Демерджиев.

Според него когато политическите лидери биват така активно охранявани, а обикновените хора нямат никакво усещане за справедливост - то това е знак за проблем на демокрацията. "Когато политическите лидери мислят само за себе си, това е проблем на държавността", допълни той.

Демерджиев коментира и изненадващо явяване пред Централния софийски затвор на обявения за международно издирване и обвинен за наркотрафик Евелин Банев-Брендо. Той е на мнение, че внезапната поява на Брендо свидетелства за това, че сигурността по границите ни е по-разхлабена, отколкото в предходните години.

"За този човек има данни, че е замесен в най-различни престъпления. Определено е човек, който не може и не трябва да мине безпрепятствено границата и да се озове пред вратите на Централния софийски затвор. Много искам да чуя резултатите от тази проверка. Искам да видя и човек от МВР, който реално ще поеме отговорност", каза още бившият вътрешен министър Иван Демерджиев.