Анализи

20 години България в НАТО. Свободата да имаме модерна армия

   
20 години България в НАТО. Свободата да имаме модерна армия

Преди 20 години България избра да се присъедини към НАТО - организацията на свободните народи. В нея нашата родина и останалите 31 държави членки заедно защитават свободата си. Свободата да разполагаме със силна и модерна армия, която да подхранва чувството ни за сигурност.

Българската армия има нужда от придобиване на съвременна бойна техника. Нейното наследство от Варшавския договор са остарели машини и съоръжения. И благодарение на членството ни в НАТО военната техника се обновява. Като страна по Северноатлантическия договор ние поехме задължението да инвестираме 2% от брутния си вътрешен продукт на годишна база за отбрана. С тези суми закупуваме нови самолети, кораби и др. В изпълнение на изискването на НАТО да оборудваме механизирана бригада ще се сдобием със 198 бойни и спомагателни машини, като 183 от тях са бойни машини "Страйкър". В следващите години се очаква разходите за превъоръжаване с модерна техника да нарастват.

За финансирането на армията ни помагат и нашите партньори. През 2022 г. САЩ отпуснаха 40 милиона долара за модернизация на въоръжените ни сили. Така подобрихме способностите си да се отбраняваме, както и да поддържаме сигурността в източния фланг на Алианса.

Инвестираме и в инфраструктура. Предвидени са реновиране на войскови райони и модернизиране на базите на Военноморските сили във Варна и Бургас.

Но средства не се влагат само в оборудване и съоръжения. Благодарение на членството ни в НАТО българските военнослужещи имат достъп до обучения, които помагат за повишаване на отбранителните способности на страната ни. Чрез работа със съюзниците ни те се специализират в различните сфери на отбраната - от опазване на териториалните граници до справяне с киберзаплахи. Алиансът организира многобройни, посветени на обучението, тренировки и подготовки всяка година.

Армията се модернизира и по още едно направление. В двете десетилетия след присъединяването ни към Алианса виждаме и все повече жени в нейните редици. Очаква се всички тези направления да имат допълнителен ефект. Те ще повишат интереса на младите хора към кариера във въоръжените сили. Това от своя страна ще доведе до повишаване на числеността на Българската армия.

Изборът, който България направи преди 20 години, не бе просто в посока повишаване на сигурността. Присъединяването ни към Организацията на Северноатлантическия договор ни дава свободата да защитаваме всичко важно за нас. И модернизирането на армията ни е поредната стъпка в изпълнение на тази цел.