Анализи

Брендо, който обича да прави държавата за смях

   
Брендо, който обича да прави държавата за смях

По-паметливите вероятно ще си спомнят, че осъденият за пране на пари Евелин Банев-Брендо не за първи път прави за смях държавата с нейните полицаи, прокурори и други разследващи. Всъщност истината е, че това му е навик.

И, верен на традицията, в понеделник Банев се яви пред затвора в София, за изтърпи шестгодишната си присъда, постановена през 2018 г. Да, от тогава минаха шест години, а Брендо бе в дълбока неизвестност, поне официално. Сега явно е решил, че е по-разумно да влезе в затвора, което и прави.

Важно е да се знае, че всичко това се случва по негово собствено желание или поне това сочи известната до момента информация. МВР не знае, т.е. тепърва проверява, как той е влязъл в България при условие, че все още е издирван. Може да е използвал фалшиви документи, може да е влязъл през зелена граница, очерта възможностите шефът на националната полиция Атанас Илков.

А може и да е станал невидим примерно. Не е изключено и да е фокусник.

Каквото и да се е случило, Банев вече е арестуван. Комична бе появата му пред затвора – всички бяха толкова изненадани, че след като прекрачи портала, му бе разпоредено да изчака навън докато се изясни каква е работата. Но макар шоу елементът да беше силно застъпен, е хубаво да не се забравя, че това не се случва току така.

Може би за по-сигурно

Веднага се появи подозрението, че за Банев е станало прекалено опасно да е на свобода и затова е предпочел килията. Това не е изключено, още повече, че беше потвърдено и от шефа на националната полиция.

"Вие знаете, че местата за лишаване от свобода са едно добро място някой да се укрие, така че да не бъде достигнат от враговете, с които той има неуредени отношение. Така че това е твърде вероятно, но към настоящия момент не можем да кажем, че това е причината", заяви Илков.

Има обаче и друга хипотеза, не по-малко възможна. Както е известно, освен в България Банев присъди и в Италия, и в Румъния. И двете наказания са за наркотрафик и са с обща продължителност 30 години. През 2021 г. Банев поиска да ги изтърпи у нас. Тогава съдът му отказа. Един от аргументите бе, че подобно нещо може да се допусне, ако той се намира на територията на ЕС. Според различни данни досега той е бил в Украйна.

Е, сега вече Кокаиновият крал Брендо е в родината, на територията на ЕС.

Дали ще се направи втори опит и трите присъди да бъдат изтърпяни у нас, е рано да се каже. Това обаче не е невъзможно.

Изключително интересно е какво ще се случи, ако се стигне до там, защото има вероятност наказанията да бъдат намалени. Принципно не е проблем присъда, постановена в една страна от ЕС, да се търпи в друга. Такива случаи има много. В случая е обаче е важно какво точно би решил българският съд.

Първото и най-важно условие е властите на другите държави (в случая Италия и Румъния) да са съгласни с т.нар. трансфер на присъда. Ако не дадат съгласие, е прехвърлянето е невъзможно. Но ако има такова, може да се стигне до т.нар. кумулация. Според българския закон, когато човек е наказан за няколко различни престъпления, той не търпи всички присъди поотделно. Вместо това се определя едно общо най-тежко наказание измежду всичките. Т.е., ако в случая с Банев се отиде на този сценарий, може да се окаже, че той ще търпи само една присъда, например италианската, защото тя е най-тежка, а румънската и българската ще бъдат "погълнати" от нея.

Този въпрос обаче е спорен, тъй като на европейско ниво проблемът с трансфера на присъдите е решен с рамково споразумение, което позволява само леки модификации на присъдата, т.е. не може един съд да съкрати наполовина наложеното от друг. Заради многото неясноти не е изключено да се стигне до запитване на Европейския съд, който да постанови какво трябва да се прави в такива случаи.

Бизнесмен, нарткотрафикант, писател

Банев е в полезрението на разследващите от десетилетия. Делото, по което е осъден за пране на пари, е още от 2007 г. Окончателната присъда по него бе постановена чак през 2018 г. Едно от обвиненията бе, че от 17 октомври 2002 г. до края на май 2005 г. Брендо и останалите подсъдими са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към "Прайвът файнънс юниън” АД като са знели, че това са пари от наркотрафик.

Въпросната фирма, наричана за кратко ПиЕФЮ, е основана през 2004 г. Като управляващи тогава са посочени застреляният през 2005 г. в София Константин Дишлиев и Петър Зафиров, адвокатът, който се яви заедно с Банев пред затвора в София в понеделник. Дружеството е неактивно от 2008 г. Към днешна дата адвокат Зафиров има кантора в Бургас.

Докато се точеше делото в България, Банев бе осъден и в Румъния, и в Италия, макар и неокончателно.

Върховният съд в Италия го на 20 години затвор за трафик на кокаин, но българските власти поискаха екстрадиция да го съдят за по-малки престъпления у нас. И Италия екстрадира Брендо в България, откъдето той изчезна.

Всичко това не му попречи през 2015 г. да издаде книга, озаглавена "Съзирам душата на България". В нея заяви следното:

"Имал съм и други тежки периоди в живота си, но времето в затвора не може да бъде сравнено с нито един от тях. Когато човек загуби свободата си, разбира, че тя е една от най-големите ценности.

През този период отхвърлих отчаянието, опровергах озлоблението, прецених за излишно да споделя дори, че не съм извършил нищо нередно. Вместо това избрах да напиша своето послание към тези, които искат да променят живота си и да се чувстват освободени, удовлетворени и щастливи. 

Тази книга се роди в затвора, защото любовта към живота не може да бъде лишена от свобода".

Иначе за Банев не може да се каже, че е медийна звезда, не е давал изявления, нито интервюта. За сметка на това другите говорят за него. През 2012 г. например тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обявява, че Брендо е получил информация от магистрат за предстоящата операция срещу него през 2008 г. Само няколко часа по-късно Цветанов се коригира, че не ставало дума за магистрат, а за служител на МВР.

По онова време вече е в ход мащабната операция "Кокаинови крале". В нея участват италианските служби, а обвиненията са за съпричастност на Банев към трафика на 40 тона кокаин от Латинска Америка към Европа. Именно по това дело Брендо бе осъден на 20 години.

Година след италианската операция бе отвлечена десетгодишната дъщеря на Банев. След 47 дни в неизвестност тя бе върната невредима.

Присъдата му в Румъния отново е за трафик на 51 килограма кокаин. Тя бе постановена през 2017 г.

През 2021 г. Банев е арестуван край Киев. Малко по-късно е освободен. Тогава се разбира, че е станал украински гражданин.