Коментари

Бойко Найденов за Брендо: По-добре ужасен край, отколкото ужас без край

   
Бойко Найденов за Брендо: По-добре ужасен край, отколкото ужас без край

"Хората са казали "по-добре ужасен край, отколкото ужас без край". Най-нормалното нещо е, когато имаш постановени присъди е да изтърпиш наказанието си и то няма да бъде толкова голямо, колкото звучи на пръв поглед и след това да продължиш да живееш живота си нормално. Не можеш цял живот да се криеш. Така бившият директор на националното следствие Бойко Найденов отговори на въпрос каква според него е причината Евелин Банев-Брендо да се предаде сам. 

"Евелин Банев беше един от многото хора, които бяха разследвани тогава. Основно за новото за тогава престъпление "пране на пари". Ние нямахме данни и информация тогава той с какво се е занимавал извън страната", посочи още Найденов. 

"Разследването започна от едно листче, което получихме от една британска банка за внесени кеш пари и след това преведени в София на негово име от съпругата му", допълни той.

"По онова време реално създавахме начина, по който се разследват финансови престъпления. Благодарение на съвместната ни работа с колеги от Митниците, главно от ГДБОП, БНБ, успяхме да съберем качествени документи, които успяха да издържат в Съда за трансфери на пари, придобити по незаконен начин", посочи бившият шеф на националното следствие. 

"Част от тези пари са били инвестирани в имущества в София и по българското Черноморие. Присъдата, която го очаква реално ще бъде около 7 години, дори и по-малко", каза Найденов.