Бизнес

Фермерите настояват малките язовири да са в системата за напояване на земеделските площи

   
Фермерите настояват малките язовири да са в системата за напояване на земеделските площи

Земеделски производители готвят бунт заради спиране на водата за напояване Проблемът е най-сериозен в Шуменско – където стопаните са застрашени от фалит. Проблеми обаче има в цялата страна. Това заяви председателят на Български фермерски съюз Георги Стоянов в студиото на „Добро утро, Европа“. Според него заради тенденцията за засушаване, трябва да се търсят трайни решения.

„Знаят се нуждите, заявени са стратегическите планове предварително какви нужди от поливки са необходими на база заявените култури. И в следващия момент, доколкото разбираме, от МОСВ намалят количествата вода, които са необходими“, коментира Стоянов.

„Няма някаква ясна и издържана обосновка защо го правят, имайки предвид, че предходни години, когато водата е била по-малко в язовирите, пак са покривали на 100% нуждите на земеделските стопани. Тази година са създава напрежение, едни безкрайни разговори се водят от февруари насам“, отбеляза председателя на фермерския съюз.

По неговите думи в България има над три хиляди малки язовири, така наречени „селски язовири“, които никой не знае какво се случва с тях.

„Стопанисват ли се, имат ли такава системи, които да могат да ползват тази вода за обработваеми площи“, допълни Стоянов.