Коментари

Борисов: Има много сериозен сигнал за най-висока степен на заплаха срещу мен, заради Украйна е

   
Борисов: Има много сериозен сигнал за най-висока степен на заплаха срещу мен, заради Украйна е

Притеснен е от излязла в медиите лъжа, че заплахата идва от Делян Пеевски. Правителството на малцинството ще е изцяло на ГЕРБ, лъжа е за купуване на депутати, отсече лидерът. Преди около седмица хората, които се занимават с моята охрана, ме информираха, че има много сериозен сигнал от една от най-влиятелните служби в света за най-високата степен на заплаха. Това разкри лидерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Единственото, което колегите от ДАНС, не съм говорил, от МВР, не съм говорил, дори с ръководството на НСО не съм говорил, са взели някакви мерки. Надявам се, допълни той.

И вашето обикаляне покрай оградата ми депресия страшно и внуците, и детето, и всички, скара се Борисов на медиите.

Това, което мога да кажа, защото в две медии, диаметрално противоположни, вчера излезе поредната лъжа. Огромна лъжа, което ме притесни.

Плашен съм много пъти, с реални заплахи, каза Борисов и върна времето назад, когато беше главен секретар и заловиха Топчагич с гранатометите. И това не са шеги, и съжалявам, че точно Атанасов. Но ме притесни това, че вчера в две диаметрално противоположни медии излезе информация, че заплахата идва от Делян Пеевски. Всичко друго бях чувал за Пеевски, но това вече ми дойде вповече. И ме притесни. Защото когато Алексей Петров се зае да направи сглобка, той успя. Сега това би било с един куршум - два заека. С това, които сте написали - че Пеевски, след като сме се скарали, едва ли не е заподозрян, разказа Борисов.

След като се разделихме в парламента, всеки си отиде при партията, при избирателите. И през този месец нито сме се чувалш, нито сме се виждали. Кое е проблема? Освен това ГЕРБ и ДПС са коренно различни партии и клишето да ни опаковат в едно просто няма да го видите, допълни той.

Най-много сходства имаме с ПП-ДБ,  по други теми и с "Възраждане". Но искам да помоля - не пишете такива работи, тревожите и създавате грешни илюзии, обърна се Борисов към медиите.

Единственото, което мога да кажа за годините и как си го обяснявам аз, е категоричната подкрепа за Украйна. Че благодарение на нас, на ДПС, много от помощта, която отиде, е в действие, допълни Борисов. 

Запитан дали заплахата е заради Украйна, той отговори: Аз така го оценявам. Всичко друго са спекулации, които просто препращат - ако нещо се случи, кой да е виновен. Вината, и ако има такова нещо, касае само Украйна. И затова една от най-могъщите служби дава сигнала.

Запитан дали Путин е виновен, Борисов отсече: Не казвам, никой че е виновен. Казвам, че няма друго основание, няма нещо, което ние да сме направили през годините, освен това.

Запитан отново дали Путин е в основата на всичко, Борисов отговори: Не, не мога да кажа подоцно нещо. Няма откъде другаде да дойде заплахата. Логистика в България има кой да направи, но заплаха... И тази служба, която ме информира, вече ми говори да бъдем внимателни. Ние няма да се плашим, няма да променяме курса си, просто искам да помоля двете медии да спрат да спекулират. Няма такова нещо. С колегата Пеевски имаме много разбирания и много различия, както с колегата Петков. Ние сме партия, която си държи на думата, и когато влязохме в сглобката, подкрепяхме дори глупостите им. И бях виновен. Борисов коментира и темата за правителството.

Днес вървят консултациите. Ние каквото сме казали, сме си държали на думата, ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството, тъй като това са заявениту позиции - червени линии отвсякъде, коментира още той.

Това ще бъде правителство изцяло на ГЕРБ. Това искат нашите избиратели с преднината от 11% пред другите. И всякакви други алтернативи се приемат роша от симпатизантите на ГЕРБ. Това да грасуват за ГЕРБ, а да получат Денков или друг, не е прието вече от партията. Крайно време е да се вслушаме какво искат нашите избиратели.

По никакъв начин не желая някой от другите партии,  особено подобни, да ни подкрепя, ако не е цялата група. Защото ще кажат, че са напазарувани. Стотинка няма да се даде за подобно нещо, бъдете сигурни. Никога не съм участвал в такъв разговор. Това е 100% лъжа, че който и да е от ГЕРБ е разговарял с някой, еле па да напуска групата си, отсече Борисов. 

Бях ясен при президента и всички се готвим за избори, защото няма как да дойдат такива 6 човека, освен ако не направят някакъв ингилък, както се казва на жаргон, заяви той. И обясни, че това значи, че някои нарочно го направят, за да има правителство и да ни сочат с пръст. 

Внимателно наблюдавам всички какво говорят и, за разлика от тях имам повече опит. Всички казват: Бойко поема отговорност, ГЕРБ да направи правителство, най-лошо е да отиваме на избори. Само че ние няма да ги подкрепяме. Със 68 депутата какво правителство да се направи? Как после ще работи това правителство? То ще бъде едно непрекъснато изнудване. Всички знаем, че правилното в така разчертаните линии е да се отиде на избори. ГЕРБ искат ние да покажем отговорност, аз ще го покажа. Всичко останало е спекулации, особено за ДПС. Няма никаква договорка между нас, подчертавам. И особено в смесените райони нашата битка е с ДПС, коментира още лидерът на ГЕРБ. 

Ще предложа правителство на отговорността. И ако излезе ПП-ДБ и каже, че го подкрепя, или партия с отговорност го подкрепи, тогава ще избегнем изборите, допълни Борисов. Но уточни, че иска подкрепа от партия, а не от няколко човека, за които да се пише след това и сумите да достигат до милион. Не е така. Не съм Кирил Петков, не викам хора по лаборатории и апартаменти, отсече Борисов. 

Той отказа да коментира завръщането на Ивелин Банев - Брендо. Хубавото е, че е жив и ще каже как е дошъл, така че и тези спекулации... Последните 3-4 години нямам поглед какво се е случвало там, така че не мога да коментирам, допълни той. Но разказа, че в Италия преди 1-2 месеца  задължава престъпен бос, когото били търсили преди това 30 г. В Европа да не мислите, че така ги намират, лесно...

Борисов коментира и премиера на Северна Македония Мицковски. Договорите, хубави или лоши, особено международните, особено втъкани в преговорната рамка на ЕС, се изпълняват. Да, аз винаги съм държал на Македония, на приятелството с лидерите и на ВМРО-ДПМНЕ, и на социалдемократите. Знаете със Зоран Заев колко работи направихме. Но когато касае договорите - ние сме сестринска партия, макар много да не я харесвам тази дума, да съм сестра. По същия начин и Мицотакис, премиера на Гърция е сестра.