Новини Реакция

ПП-ДБ осъди забраната на Русия срещу свободни eвропейски медии

   
ПП-ДБ осъди забраната на Русия срещу свободни eвропейски медии

"Категорично осъждаме забранителния списък на Русия срещу свободни eвропейски медии", се казва в позиция на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) по повод решението на Москва забранява достъпа на територията на Русия до 81 медии от ЕС, сред които са Mediapool.bg и в. "24 часа".

"В името на престъпната си война в Украйна, Путин задушава всеки обективен глас в Русия и тъй като не може да направи това с независимите медии в ЕС, се опитва да ограничи достъпа до тях от руска територия", посочват от ПП-ДБ.

Формацията подчертава, че в списъка на Кремъл попадат "европейски медии, които винаги са отстоявали високи професионални журналистически принципи" и допълва: "Сред тях са и реномираните български издания "Mediapool" и "24 часа". За ПП-ДБ независимостта на медиите и свободата на словото са неотменими демократични ценности, които трябва да бъдат защитавани на всяка цена".

От забранените на територията на Русия 81 медии, девет са от Франция, включително информационната агенция Agence France-Presse, вестниците Le Monde и Liberation.
В списъка са германските издания Der Spiegel, Die Zeit и Frankfurter Allgemeine Zeitung, испанските вестници El Mundo, El Pais, информационна агенция EFE, италианските вестници La Stampa и La Repubblica. Забранена е и естонската версия на Delfi (латвийската и литовската версия не са включени в списъка). Освен това в списъка се споменава полският телевизионен канал Belsat (той е блокиран в Русия през април 2022 г.). Politico (както европейската, така и американската му версия) е включена в списъка на паневропейските медии.