Новини

САЩ обявиха 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

   
САЩ обявиха 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Правителството на САЩ обяви награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на Ружа Игнатова. Новината бе съобщена от американския посланик у нас Кенет Мъртън. Той даде изявление заедно с главния прокурор Борислав Сарафов и шефа на ДАНС Пламен Тончев.

В САЩ Игнатова е разследвана заради схемата с виртуалната валута OneCoin. Още през 2017 г. американските власти искат да ѝ повдигнат обвинения. Тогава тя бяга от София в посока Атина и след това изчезва в неизвестност.

През изминалите години многократно са изразявани съмнения, че Игнатова може би не е сред живите. Слухове я свързват с видни представители на българския ъндърграунд като Христофорос Аманатидис-Таки.

OneCoin e основана през 2014 г. В следващите три години криптовалутата успява да привлече милиони инвестиции с обещания за голяма възвращаемост. Според разследващите обаче системата е действала на принципа на пирамидата – печалбите не са идвали от инвестиции, а от привличане на нови хора, които да дават пари.

И към момента Игнатова продължава да фигурира в списъка на ФБР с издирвани лица. Преди няколко седмици френският в. "Монд" разказа за нейни инвестиции в луксозни имоти в Дубай.

У нас също има разследване срещу Игнатова, заяви Сарафов. Предстои да ѝ бъдат повдигнати обвинения задочно. Това се прави, за да може да се стартира процедура по конфискация на имуществото ѝ.

Според шефа на ДАНС става дума за имущество за над 10 млн. долара.