Новини

Антикорупционната комисия обяви, че Андрей Гюров не може да е подуправител на БНБ

   
Антикорупционната комисия обяви, че Андрей Гюров не може да е подуправител на БНБ

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров е излязъл в неплатен отпуск, след като антикорупционната комисия (КПК) е установила, че той е в несъвместимост със заеманата длъжност. За решението се разбра от съобщение на БНБ. В него обаче няма подробности за това каква е несъвместимостта с поста.

Решението на комисията бе публикувано няколко часа след съобщнието на централната банка. От него се разбира, че Гюров е в несъвемстимост, защото не е напуснал управата на фирма в продължение на четири месеца след като е бил избран. Освен това не е декларирал и участието си в дружества с нестопанска цел. Принципно Законът за БНБ позволява извършването на такава нестопанска дейност, но само ако е неплатена и при условие, че управителният съвет на банката е дал съгласие. Гюров е пропуснал да задейства тази процедура и съответно решение на управата на банката по този въпрос няма.

В решението си комисията посочва, че има възможност избраният за публичен пост да декларира несъвместимост и след това да я отстрани в рамките на един месец. В този срок подуправителят на БНБ не е предприел такива действия.

За участието си в дружествата с нестопанска цел Гюров е уведомил управата на БНБ едва в края на миналия ноември. Според комисията това е направено "предвид извършвана вътрешна проверка". Тогава е обяснил, че след избора му не е осъществявал никаква дейност в дружествата. По този повод комисията посочва, че това "не променя обстоятелството, че Управителният съвет не е уведомен своевременно – при встъпването в длъжност". 

Гюров: Законът не забранява подуправителя да участва в управата на сдружения и ООД-та

"Категорично заявявам, че решението на КПК е незаконосъобразно и се основава на неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая. Убеден съм, че решението на КПК е политически мотивирано и представлява целенасочено превратно тълкуване на факти", обяви Андрей Гюров.

Той посочи още, че Законът за БНБ не забранява на подуправителите участие в сдружения и ООД-та.

"Случаите на несъвместимост са изчерпателно изброени в Закона за Българската народна банка и той НЕ забранява участието на подуправител в управителните органи на юридически лица с нестопанска цел и участието като съдружник в дружества с ограничена отговорност. Това решение поставя Управителния съвет на БНБ в деликатната ситуация да защити независимостта на националната централна банка в ключов момент в процеса на интеграция на Република България в еврозоната", казва още той.

Във връзка с решението на КПК съм готов да защитавам правата си по предвидения законов ред, както и да окажа съдействие на Управителния съвет на БНБ, заключава Гюров.

Търговският регистър твърди, че Гюров е участвал в сдруженията "Балкански-Паница Институт за научни изследвания" и "Голф-клуб Благоевград", а също и в дружеството с ограничена отговорност "ЙОНТЕХ ИНЖЕНЕРИНГ" ООД. Заличаването на участието му там е посочено в регистъра през декември 2023 година, а в голф клуба - през януари 2024 година.

Като подуправител на БНБ Андрей Гюров отговаряше за валутния борд и за управлението на 66 млрд. лв. валутен резерв на страната.

Преди това той бе депутат от ПП-ДБ и като такъв беше член на Комисия по въпросите на Европейския съюз (49-о НС). Андрей Гюров беше и председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната" и член на Комисия по въпросите на Европейския съюз (48-о НС), а също и член на Комисия по бюджет и финанси в (47-о НС).

Както изисква конституцията на страната, самият Гюров бе и на консултации с президента Румен Радев за служебен премиер, но по-късно се аргументира, че политиката на ЕЦБ не позволява на подуправителите да заемат дори и временно политически функции. 

"В съответствие с устава на партията, тази оставка поражда своето незабавно действие и мандатът ми като член на Изпълнителния съвет е прекратен предсрочно на същата дата - 26.07.2023 г.", уточнява Андрей Гюров.

Предприети са и действия за отразяване на това обстоятелство по фирменото дело на партия "Продължаваме промяната" в Софийския градски съд.