Бизнес Новини

ПП-ДБ-СС иска нови шефове на 6 общински дружества, ще излъчват на живо избирането им

   
ПП-ДБ-СС иска нови шефове на 6 общински дружества, ще излъчват на живо избирането им

Групата на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет внесе предложения за обявяване на конкурси за избор на нови управителни органи на 6 общински дружества. Това са „Топлофикация – София ЕАД“, „Центърът за градска мобилност“, „Столичен автотранспорт“, „Столичен електротранспорт“, „Метрополитен“ и „Софинвест“. 

Зам.-председателят на СОС Бойко Димитров заяви, че докладите са напълно съобразени с нормативната уредба. „На първо място правим много по-прозрачна процедурата, защото всички бизнес програми на кандидатите ще бъдат публикувани, а устните събеседвания с тях ще бъдат публично излъчвани, за да може всеки гражданин да се запознае с визията на кандидатите, да изслуша техните отговори на зададените им въпроси и да знае на каква основа са поставени оценките от комисията по избор. За първи път много ясно е разписана методиката, по която ще бъдат оценявани кандидатите за управители на общинските дружества, както и са създадени допълнителни условия за максимална конкурентност между отделните претенденти. Срокът за кандидатстване ще бъде минимум 30 дни, а не 14 както е практикувано досега. Това предполага по-задълбочена подготовка и повече кандидати.“, допълни Димитров. 

Председателят на групата Борис Бонев коментира, че общинските дружества управляват икономика за близо 3 млрд. лева, а мандатите на настоящите ръководства отдавна е изтекъл. „Тяхната работа има отношение към ежедневието на всеки един от нас – от качването ни в трамвая до използването на топла вода. Начинът, по който техните ръководства бяха избирани през годините досега беше всичко друго, но е и прозрачен. Фокусът при избор вместо върху най-добрите, беше само върху „нашите хора“, заяви Бонев.

От следващата седмица, съветниците от ПП-ДБ-СС започват разговори с останалите политически групи в градския парламент, за да бъдат подкрепени новите критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества.