Новини

Постоянен арест за Брендо, въпреки че е в затвора

   
Постоянен арест за Брендо, въпреки че е в затвора

Въпреки че от понеделник Евелин Банев - Брендо, след като сам се предаде, започна да изтърпява шестгодишната си ефективна присъда по дело за пране на пари от наркотрафик, постановена от Върховния касационен съд през 2018 година, от днес той е и с мярка за неотклонение "задържане под стража" по Европейска заповед за арест от Италия и Румъния, където е осъден на 20 и на 10 години затвор. Банев беше докаран в Софийския градски съд при засилени мерки за сигурност.

Микробус на Съдебна охрана и два ескортиращи автомобила с включени сирени докараха и откараха Банев до и от сградата на бившия Спецсъд, където се гледаше искането за постоянен арест. В самата зала, която е единствената в България с бронирани стъкла,  той беше доведен малко преди началото на заседанието, отново със засилена охрана. И единственото, което каза, беше, че възразява срещу постоянното си задържане. Възрази и адвокатката му Силвия Найденова, която изрази учудване, че прокуратурата иска арест за човек в затвора.

Според прокуратура обаче, искането целяло, ако по някаква причина Банев бъде предсрочно освободен от затвора, да остане под стража до произнасянето на съда по исканията по същество на Италия и Румъния да изтърпи там наказанията си по техните дела.

Изглежда в следващите месеци ще следим състезание на процедури -  тази - по искане на Евелин Банев -  да бъдат обединени трите му присъди и му бъде определеното едно общо наказание, което да изтърпи в България,  и другата - по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, инициирана от Италия и Румъния - да бъде предаден на местните власти, за да лежи там наложените му наказания. Делото за обединението на присъдите трябва да започне до две седмици, а това, на което началото беше сложено днес - предстои.