Новини От мрежата

ВАС отмени защитената зона Залив Корал

   
ВАС отмени защитената зона Залив Корал

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил заповед от 7 юли 2022 г. на министъра на околната среда и водите (тогава Борислав Сандов), с която бе обявено създаването на защитена зона „Залив Корал“, съобщи от партия "Зелено движение".

Сега ВАС е отменил предходно решение - на тричленен състав, с което жалбите на фирмите „Кортекс Трейдинг" АД и „Фантазия 5" ООД (съответно на община Царево и на Национална асоциация „Българско черноморие“) бяха отхвърлени, предаде в. "Сега".

От "Зелено движение" съобщават, че докладчик по делото е Анелия Ананиева, която първоначално е командирована във ВАС от предходния председател Георги Колев. Тя печели конкурс за титуляр по-малко от година след това, но такива конкурси "масово се печелят от съдии, които вече са командировани във ВАС".

От партията припомнят, че Ананиева е била докладчик и по делото за имението на Румен Гайтански-Вълка в държавно ловно стопанство "Искър".

Защитената местност „Залив Корал” бе едва третата морска защитена територия у нас след резерват „Калиакра” (1941 г.) и защитена местност „Пясъчна банка Кокетрайс” (2001 г.). В границите на 1320 дка трябваше се опазват местообитания на редки представители на селдови и есетрови риби и трите вида китоподобни.

В границата на защитената местност се забраняваше:

- навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март;

- интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури; използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, включително и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове;

- изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата; изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации; изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други отпадъци.

Оспорващите „Кортекс Трейдинг“ АД и „Фантазия 5“ ООД обосновават правен интерес с извършвана туристическа дейност в региона на територия, граничеща със защитената местност, обуславяща непосредствено засягане от въведените забрани, с които ще се влоши качеството на предлаганите ваканционни услуги.

„Фантазия 5” е наемател на плажа „Къмпинг юг”, а „Кортекс трейдинг” е собственик на хотел „Морско конче” в "Къмпинг юг”. И двете фирми са представлявани от адвокатско дружество „Бакалова и Дамянов“ на адв. Валентина Бакалова.

„Неразбираемо е ВАС да дописва Административно-процесуалния кодекс. В неговия чл. 2 е записано, че Кодексът се прилага за административните производства пред всички органи на Република България, доколкото със закон не е установено друго“, коментира съпредседателят на "Зелено движение" Тома Белев. За обявяването на защитените територии има специален ред в Закона за защитените територии и той е спазен.