Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

24-30 юни 2024

… Да ти кажа ли правичката? И едните, и другите са маскари!… Ти мене слушай, па се не бой! Маскари са до един!… Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!… Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата – не може. Не си ли с тях – спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска – я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка – дявол не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам…

Алеко Константинов, “Бай Ганьо у Иречека”

Мъгла след изборите

С приключването на консултациите на политическите партии при президента беше сложен край на първия етап от процедурата по търсене на вариант за съставяне на редовно правителство. Седмици след изборите предложенията на политическите сили са разнопосочни, а перспективата за редовно правителство неясна. Има няколко предложения без ясно мнозинство около някое от тях. За първия мандат от ГЕРБ-СДС предлагат правителство на малцинството. ДПС засега не коментират втория мандат, защото смятат, че трябва да има подкрепа за правителство с първия. ПП-ДБ се обявиха за опозиция. За третия мандат вече има няколко предложения. От „Възраждане” са  против правителство между ГЕРБ и ДПС. БСП и ИТН са на мнение, че трябва да се сформира експертен кабинет. А „Величие” видяха решението в програмно правителство.

Това искат избирателите ни

 

Винаги сме си държали на думата си, затова ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството, което ще е изцяло на ГЕРБ. Това искат избирателите ни и затова имаме 11% пред другите. Вече не е прието от партията да гласуват за нас и да получават Денков. ГЕРБ и ДПС са коренно различни партии и няма никаква договорка между нас. Ние имаме най-много сходства с ПП-ДБ. Ще предложа правителство на отговорността. Ако ПП-ДБ излязат и кажат, че го подкрепят, тогава ще избегнем изборите. Говоренето за експертно правителство е глупост. При нас всички са експерти. Никой не може да състави кабинет в 50-тото НС. (Бойко Борисов пред журналисти в парламента)

 

Парламентарна хроника

 

Евродепутатите от ДПС и "Промяната" са в обща парламентарна група - ДПС/ПП България. За първи път до абревиатурата "ДПС" се прибавя друга партийна абревиатура - "ПП". 

 

Народните представители нямат да вземат заплати и да ползват служебни коли по време за кампания за избори за Народно събрание, решиха от Комисията за промяна в парламентарния правилник.

 

ПП-ДБ внася отново правилата за избор на членове на новото ръководство на Антикорупционната комисия.

Седмица след откриването на 50-тото Народно събрание депутатите си назначиха 57 нещатни сътрудници. За поредна година по този начин в парламента се завръщат бивши народни представители, действащи кметове, охранител и петима души със средно образование.

Работи за лудница

Намираме се на дъното на политическата криза - като се започне от Конституционния съд, ВСС и се стигне до скандалите, които бутикови партии си произвеждат с разузнаване и служби. Това са работи за лудница, не са за държава. Всичките се държат все едно са управляващи. Най-добър е Борисов, нека той направи този фокус. Предварителните консултации се превърнаха в демонстрации на егото. Политиците смятат, че като ги снима камерата, рейтингът им расте. Досега в България никой не е носил отговорност. Доведохме всички възможни законодателни инициативи до техния абсурд и блокировка. Какво ще направим, ако Конституционният съд реши, че промените са антиконституционни? (Бившият служебен премиер Ренета Инджова, „Хоризонт“)

Думата на процентите

Доверието в 50-тото Народно събрание е 9%, а недоверието - 68%. 15% е доверието към служебното правителство, показва национално представително проучване на Маркет ЛИНКС и Би Ти Ви. 20% от анкетираните смятат, че трябва да има политико-експертен кабинет, подкрепен от ГЕРБ, ДПС и друга формация, 16% - кабинет на националното спасение с максимално широка партийна подкрепа, 7% - ново правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ, но подкрепено и от други формации, 8% определят кабинет на малцинството на ГЕРБ за успешно решение. Според 23% наесен ще има нови избори. 

Разни хора, разни коментари

Има заявка за обща работа между ГЕРБ и ДПС, както и категорична опозиция на ПП-ДБ. Няма как Народното събрание да роди мнозинство, което да преследва общи приоритети. Не вярвам ГЕРБ и ДПС да подкрепят трети мандат на „Има такъв народ”, ако ИТН не са подкрепили първите два. ГЕРБ може да излязат с програма, за която „Величие” да кажат, че им харесва и да подкрепят такова правителство. Нека не изключваме и правителство с мандата на ДПС. (Доц. Стойчо Стойчев, Нова тв)

Това, че лидерът на ГЕРБ отиде на консултациите при президента е знак за възприемането от негова страна на ситуацията като много сериозна. Каквото и правителство да бъде създадено, то ще функционира в режим на ниски очаквания. Което не е задължително лошо, защото така ще му бъде дадена възможност да работи. Политиците забравиха, че демокрацията не е само избори, а и способност да превръщат заявеното в мнозинства и управление. (Политологът Страхил Делийски, „Хоризонт“)

Борисов от месеци наред показва или неутрално, или по-скоро позитивно отношение спрямо Радев. В нито един момент той не е предприел сериозна критика или атака спрямо президента. Радев също не го критикува. А допреди две години те бяха архиврагове. Нищо от това не се вижда на този етап. С отиването си при президента Борисов дава ясна заявка, че ще направи сериозен опит да състави правителство с първия мандат. Дори да се състави правителство, то ще бъде с ограничен хоризонт. Политическата криза в България не беше разрешена на 9 юни. (Политологът Димитър Ганев, БНР)

Наблюдава се все по-голямо затихване на дейността на прокуратурата. Където я е имало, тя е била по-скоро кампанийна и насочена срещу определени политически фигури, атакувани с методите на наказателната репресия. В последните 1-2-3 г. вече има пълно затихване на борбата с т.нар. политическа корупция, което тръгна още от края на мандата на Иван Гешев. След неговата смяна с Борислав Сарафов прокуратурата тотално забрави за политическата корупция. Бяха дадени много гръмки заявки преди около година пред ВСС, които не се реализираха. (Андрей Янкулов, бивш зам. правосъден министър и бивш зам. вътрешен министър, БНР)

Президентът отказа

Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По-рано кабинетът предложи Радев да води българската делегация за срещата на върха на НАТО. Премиерът Главчев пък каза, че щом ще ходят двамата с държавния глава, то би следвало президентът да е начело на екипа. 

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди пред български журналисти, че ще води българската делегация за срещата на върха на НАТО и каза, че няма представа какво е смутило, уплашило и притеснило президента. "Но позицията на МС е рутинна. Гарантирам, че няма да излезем от решенията на НС, добави той.

Исторически период в ДПС

„Този процес на очистване в ДПС вероятно ще продължиДелян Пеевски наложи един друг ритъм на работа в партията“. Така журналистката Валерия Велева коментира по Би Ти Ви оставките в Движението.

Процесът започна с изненадващата оставка на Филиз Хюсменова, която се оттегли като депутат заради лоши изборни резултати на партията във Варна. След това доскорошният зам.-председател на ДПС Айсел Руфад беше изключена от ПГ, но не напусна парламента, а стана независим депутат.Структурата на партията в Пловдивска област свали доверието си от друга знакова фигура в Движението – депутатът Рамадан Аталай - и поиска той да напусне парламента. Доскорошният лидер на ДПС във Варна Сали Табаков беше арестуван. При обиска в дома му са намерени над 3,5 млн. лв. кеш, златни монети и боеприпаси. Отстранена е и Биршен Ибрямова, лична секретарка на Ахмед Доган. 

Според пиар експерта Арман Бабикян това не прилича на обновление, а на почистване на хората на Доган“. Политологът проф. Росен Стоянов напомни, че отстранените не са случайни хора за ДПС и са номинирани от Доган. „Да видим дали няма да се случи превземане отвътре“, каза той. Текат нови процеси в ДПС, но голямата тайна е какво мисли Доган, коментира по БНТ проф. Михаил Константинов. ДПС преминава през исторически период, коментира „Сега“.

Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото. Имаме енергията и волята да следваме евроатлантическия път на страната си и сме непримирими в отстояването им, независимо от провокациитезаяви Делян Пеевски на среща с общинските кметовете от ДПС в събота.

Без трети мандат

 

Корнелия Нинова не може да бъде избирана за трети път на ръководен пост, защото има изпълнени два последователни пълни мандата, реши Общопартийната контролна комисия на БСП. В съобщение на пресцентъра на партията се посочва, че органът, който ще отговаря за допускане на кандидатите за председател до участие в пряк вътрешнопартиен избор, няма право да допусне Нинова до участие в него. Два последователни пълни мандата е императивна норма, при която няма варианти за алтернативно тълкуване и поведение. 

Комисията отмени решението за предсрочен отчетно-изборен цикъл в Градската организация на БСП в София, защото е взето без кворум на Националния съвет и е нелегитимно. Това означава, че председател на БСП-София отново е Иван Таков, а съставът на Градския съвет, както и председателите на 24-те районни организации остават същите.

„Каква еврозона бе, господа?“

България не изпълнява всички критерии и не е готова за влизане в еврозоната, сочи доклад Европейската комисия. В него е записано, че не е изпълнен един от четирите критерия - за ценовата стабилност, който измерва нивото на инфлация. Говорител на ЕК каза, че няма дата кога София може да се присъедини, но когато тя смята, че е готова, може да поиска извънреден доклад за оценка на нейната готовност.

"Ама каква еврозона бе, господа? Ние бяхме там с ГЕРБ, в чакалнята, в банковия съюз. Ако сега имахме стабилно правителство, доминирано от нас, политическо е решението за еврозоната и щяхме да го вземем, но ние в момента не можем да направим дори финансова комисия в парламента“, коментира Бойко Борисов. 

Какво предвиждаше бившият премиер

Бюджет 2024 ни приближава към еврото и към европейския начин на живот. (Николай Денков в началото на правителственото заседание на 25 януари)

Работим България да бъде приета в еврозоната през 2025 г. (Пред журналисти в Брюксел, 1 февруари)

Няма нищо фатално, ако влизането ни в еврозоната стане не от 1 януари, а от 1 юли. Правителството работи присъединяването да стане възможно най-скоро. (Дарик радио, 30 януари)

В отпуск заради несъвместимост

Комисията за противодействие на корупцията е установила несъвместимост по отношение на подуправителя на БНБ Андрей Гюров, който ръководи управление "Емисионно"съобщи Централната банка. "До предприемане на последващите законосъобразни действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка, Гюров излезе в неплатен отпуск", се казва още в съобщението. От комисията поясняват, че Гюров е имал участие в ООД, бил е член на управителен орган на юридически лица с нестопанска цел и в ръководството на ПП няколко месеца след като вече е бил в управата на БНБ.

Гюров определи решението като "незаконосъобразно" и "политически мотивирано". 

Маските паднаха

Те казаха

Християн Мицкоски: Няма да има никакви променив конституцията на страната. Българският диктат няма да мине, докато аз съм премиер. Ако има желание и политическа воля, преговорната рамка на РСМ с ЕС може да бъде променена. Готов да седнем и да намерим решение с новото българско правителство. Очаквам, че ще има добра воля да аргументираме позициите си като добри съседи. Или както той (Борисов) би казал „държавата на два братски народа“. Няма да коленичим пред България. Готов съм да говоря и с двамата (Радев и Борисов). Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме взаимно уважение. 

Румен Радев: Маските окончателно паднаха и новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа на тази страна е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" в Северна Македония. Това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, срещу поетите от Македония международни ангажименти, но най-вече срещу собствените ѝ граждани, които искат европейско развитие на страната. Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но базирана на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация. 

Димитър Главчев: Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към ЕС. 

Бойко Борисов: Договорите трябва да се спазват.Всякакви интерпретации не са добри за колегите от Северна Македония. Ако има редовен кабинет, ще инициирам среща с премиера на РСМ. Без нашата подкрепа и тази на Гърция, РСМ няма шанс за ЕС. Сега нека да са отговорни. Както са получили нашата подкрепа, сега не могат да разчитат на нея. 

Делян Пеевски: Премиерът на РСМ избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу европейска България. 

ЕС: Очакваме от Северна Македония да промени своята конституция и българите да бъдат вписани в нея.

Тошко Йорданов: Мицкоски, докато продължаваш да говориш за български диктат и да не спазваш договорите, Северна Македония никога няма да влезе в ЕС.

Брюксел предупреждава Скопие за България

Посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър посочипред премиера Мицкоски „значимостта на добросъседските отношения“. Дни по-рано Гиър в интервю за македонската телевизия „Телма“ предупреди, че конституционните промени няма да са последно искане към Северна Македония, защото ЕС ще настоява за осъществяване на реформи. „В преговорния процес има нещо, което е обозначено като добросъседски отношения и то се отнася за всички държави, които искат да се присъединят към ЕС. Става дума за постигане на видими резултати и гаранции, че договорите в Преспа и за добросъседство и приятелство с България трябва искрено да бъдат имплементирани“, каза още посланикът на ЕС.

„Средновековни съвети“ към Мицкоски

Тези дни новоизпеченият премиер на РСМ нападна лидерите на България Радев и Борисов като ги нарече политици със „средновековно мислене“. Мнозина не разбраха какво точно има предвид водачът на ВМРО-ДПМНЕ. Аз обаче го разбрах! Защото Средновековието е голямата болка на нашите югозападни съседи. Именно тогава се зараждат бъдещите нации и затова смесената историческа българо-македонска комисия още тъпче на цар Самуил. (Проф. Николай Овчаров, „Труд“)

Сметка без кръчмар

 

Гръцкият премиер Мицотакис изпрати послание към Скопие и Тирана да не си правят сметката без кръчмаря и предупреди македонските власти, че нарушават международното споразумение, с което са обвързани. „Президентът и премиерът на РСМ използват име, различно от конституционното, напълно против духа на Преспанския договор. Ако Скопие настоява да следва тази линия, това ще затрудни изключително много, ако дори не отмени всеки процес на бързо сближаване с европейското семейство", каза Мицотакис на заседанието на Съвета на Европа.

Държавата поема нов дълг

За пети път от началото на годината Министерство на финансите емитира държавни ценни книжа. На 24 юни на вътрешния пазар бяха пласирани държавни ценни книжа за 200 млн. лв. Така с новия вътрешен заем държавата е заела общо 1.1 млрд. лв. от началото на годината. Новата емисия е с падеж след три години и 3.44% лихва. Повишението на лихвата, при която държавата тегли заеми (засега само на вътрешния пазар), показва, че намалява интересът от страна на инвеститорите. Несигурната политическа среда заради неяснотата кога ще има редовно правителство или отново ще се отиде на избори, несъмнено оказват влияние. Според бюджет 2024 новите задължения на хазната могат да достигнат до 11,7 млрд. лв. 

Защо губим 8 млрд.

То е като във футбола – като нямаме български резултати, подкрепяме отбора на Австрия. Така бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов коментира пред Би Ти Ви възможността да изгубим милиарди по Плана за възстановяване и устойчивост:„Възпитано мога да кажа, че нещата не се движат със скоростта, с която трябва да се движат. Ако трябва да се изразя по-директно – не сме си свършили работата и затова няма да получаваме повече пари“. Пеканов подчерта, че става въпрос за 8 млрд., които е трябвало да бъдат усвоени до 2026 г., но страната ни има генерален проблем – трудно прави реформи.

Неясно докога АЕЦ „Козлодуй“ остава с една мощност

АЕЦ "Козлодуй" остава с една функционираща мощност неясно докога, работи се по отстраняване на теча в единия от четирите парогенератори на VІ блок, който е спрян за ремонт от 14 юни. Анализират се причините за повтаряемостта на инцидента от октомври 2022 г. насам. Това стана ясно при изслушването на служебния енергиен министър Владимир Малинов в парламента, където се повдигна и въпросът парогенераторът да се смени с такъв от доставените за АЕЦ "Белене", а депутати поискаха ядреният регулатор да извърши проверка в атомната централа, пише Mediapool

"Нямам информация кога ще бъде готов блокът. На първо място трябва да гарантираме сигурността и безопасността на неговата експлоатация и на населението", заяви Малинов. Той изказа притеснения за плановия ремонт на шести блок, тъй като проблемът с парогенератора не се случва за първи път, но увери, че досега не е имало подобно изтичане на радиоактивна вода. От думите му не стана ясно какво ще се анализира и кога ще приключат проверките. При това положение се очертава много дълъг престрой на реактора. 

Поредна рокада

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов назначи сегашния директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов за изпълнителен директор на "Българския енергиен холдинг", съобщиха от ведомството. Освободеният от поста Иван Андреев ще заеме мястото на Николов начело на атомната централа.

Трудната раздяла с въгледобива 

Нито едно правителство нямаше смелостта да каже на хората, че трябва да се преквалифицират. Всички те си измиват ръцете с Брюксел, се казва в репортаж на АРТЕ, посветен на трудната раздяла на България с въгледобива, съобщава „Дойче веле“. Към 2009 г. половината от електричеството е произвеждано от ТЕЦ, а 35% от АЕЦ, припомня авторката Фани Лепине. 14 години по-късно - през 2023 г. енергията от въглища е под 30% от общото производство, а ядрената - 40 на сто. България е поела ангажимент в Брюксел да намали своите емисии на въглероден диоксид с 40% до 2026 г. Тази цел е почти неизпълнима, защото българската икономика е силно зависима от въглищата. Решението да се затворят мините и електроцентралите близо до Стара Загора предизвиква неразбиране и гняв у местните хора. Близо 10 хил. работни места са застрашени. Държавата обеща инвестиции за близо 500 млн. евро, за да запази работните места. 

Първите наши пилоти на F-16

Капитан Александър Велинов е първият български пилот, завършил успешно обучението си като водач на група самолети F-16 в Тусон в щата Аризона. Той е покрил необходимите изисквания на различните курсове на ВВС на САЩ на самолети Т-6, Т-38 и F-16. Официалната церемония за връчването на сертификата се състоя в Тусон. 

 

Кап. Велинов беше включен в първата група от четиримата български пилоти, които заминаха през лятото на 2020 г. за обучение. До пристигането на F-16 в България той ще продължава да поддържа в САЩ летателната си подготовка. Вторият български пилот кап. Тодор Тодоров завърши курса през март. Съгласно договора за придобиване на F-16 ще бъдат обучени 14 наши пилоти, а по втория договор 18 пилоти, които ще се изпращат по двойки.

Прекратените дела по давност

82 644 дела са прекратени от прокуратурата през м.г. заради изтичането на абсолютната давност за преследването на престъпленията, за които са образувани. 99,9% са за престъпления с неизвестен извършител и е обективен фактор за неразкриване. Това се посочва в годишния доклад на държавното обвинение, пише „Сега“.  За разкриването на престъпленията отговаря МВР. Това, че извършителят не е разкрит обаче не отменя факта, че е извършено престъпление, което е останало ненаказано. Не е отбелязано колко са жертвите на тези престъпления с неизвестни извършители. Ниско е нивото на разкриване например на престъпленията против собствеността.

Да пазим дълга си към родния език

В динамичните времена на бързо развитие на технологии, икономика, глобализъм ние сме длъжни да преоткрием ролята на родния език като един от най-дълбоките символи на идентичност. Трябва да укрепваме този мост, който ни връща обратно към дома, корените и самите себе си, но и който ни отваря към други народи и култури. Българската азбука, просвета и култура и славянската писменост са вградени дълбоко в нашата държава и институционалност. Благодарение на силата и красотата им България се съгради като държава на духа, която още преди хилядолетия се превърна в един от културните центрове на Европа. 

Българската писменост, просвета и духовност са ни съхранили като народ и са ни превели през най-тежките изпитания през векове на потисничество. Като преки наследници на делото на светите братя Кирил и Методий наш дълг е да съхраняваме и развиваме това богатство. Кирилицата, тръгнала от нашите земи, днес формира широко духовно пространство, обединяващо милиони хора. Майчиният език е първият и най-голям дар, който получаваме от своите родители. Днес той остава единствената връзка с отечеството ни за българите, живеещи в чужбина. (Из приветствие на президента Румен Радев към международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност", в който участваха 30 учени слависти от 11 държави)

От 750 на 6 хил. евро!

 

Тарифата, която каналджиите искат от мигрант за превоз през страната ни от турската до сръбската или румънската граница, е скочила до 6000 евро на човек, съобщава „Телеграф“. В сравнение с миналата година, когато е била по 750 евро на калпак, сега мераклиите да се прехвърлят нелегално в Западна Европа плащат от 3000 до 6000 евро. Причината е засиленият контрол и разбиването на каналите. Твърде големият риск от залавяне е покачил цената, която зависи от това дали нелегалните мигранти преспиват в някой по-голям град и дали условията за настаняване са по-мизерни или по-луксозни. Най-трудно е преминаването на границата с Турция и през магистрала, където има проверяващи. Цели групи от по 10-15 чужденци минават през зелената граница с Турция обикновено нощем през пролука в оградата, а след това сенатъпкват в лек автомобил или бус. 

Голям интерес към "Шипка-Бузлуджа"

22 млн. души са посетили Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа", който отбелязва 60-годишен юбилей, съобщи за радио Стара Загора Мая Миланова, дългогодишен служител и екскурзовод. Най-голям интерес е имало през 1971 г., когато посетителите са били над 1,2 млн. души. Преди 1989 г. най-много са били чуждестранните туристи от Съветския съюз, а след средата на 90-те години - от Северна Америка и Европа. Сред известните личности, посетили Шипка, са Леонид Брежнев, Михаил Горбачов, Ицхак Шамир, италианската звезда Микеле Плачидо, Джон Лоутън, проф. Рауф Версан от Истанбулския университет, правнук на Вейсел паша.

Трева никне от жълтите павета

Прочутите жълти павета в София вече са зелени, защото са обрасли с трева. Зеленината е превзела цялото пространство по ул. „Княз Александър І“ от кръстовището с ул. „Гурко“ до пространството между двореца и парламента и продължава по ул. „Московска“. Постепенно тревите заемат и територията в близост до Министерството на отбраната, Президентството и до уникалната сграда на бившия грандхотел „Империал“, където дървета растат по фасадата й. Това прави изключително лошо впечатление на столичани и на многобройните чуждестранни туристи, които задължително посещават тези емблематични места.

67 на 33 на сто

Това е съотношението между Тръмп и Байдън според зрителското одобрение след дебата, сочипроучване на Си Ен Ен. Този факт дава отговор на въпроса как двамата кандидати за президент на САЩ са се справили. Съперниците бяха със значки на американското знаме на реверите – единият със синя, другият със червена вратовръзка. Те не се обърнаха нито веднъж един към друг пряко. Байдън често наричаше Тръмп „този човек“ и се засмя на някои от по-хиперболичните изказвания на опонента си. Демократите опитаха да се измъкнат като казаха, че Байдън е говорил дрезгаво, защото имал настинка. 

След дебата

„Политико“: Демократите обмислят немислимото – време е Байдън да си ходи заради участието му в най-лошото представяне в историята, поради което никой няма да обърне внимание на лъжите на Тръмп.

„Ню Йорк таймс“: Байдън изглеждаше като сянката на един велик държавник. Ето защо най-голямата обществена услуга, която той може да направи, е да обяви, че няма да се кандидатира.

Ройтерс: Колебливото представяне на Байдън кара съюзниците на САЩ да се подготвят за завръщане на Тръмп. 

"Гардиън": Това беше не толкова дебат, колкото фарс. 

„Ню Йорк пост“: Милиони зрители станаха свидетели на края на политическата кариера на Байдън. Дебатът се превърна в политическо земетресение с библейски мащаб.

"Монд“: Неравностойното представяне на Байдън изкристализира опасенията на много американци, че на 81-годишна възраст той е твърде стар, за да изпълнява функциите на президент.

"Уолстрийт Джърнъл": Байдън катастрофира в първия си сблъсък с Тръмп.

Ем Ес Ен Би Си: Имаше едно нещо, което Байдън трябваше да постигне - да увери Америка, че на своята възраст е на висотата на президентския пост. Но той не го направи. 

Асошиейтед прес: Тръмп се държа като на предизборен митинг, говорейки каквото си иска, без да се притеснява дали то има връзка с истината. 

"Индипендънт": Резултатите от дебата са като панически режим, в който демократите започват да призовават Байдън да се оттегли след ужасното му представяне срещу Тръмп.

Без заден ход

Не се обсъжда възможността Байдън да оттегли кандидатурата си и той планира да участва в дебата срещу Тръмп през септември, заяви говорителят на неговата кампания, цитиран от Ройтерс. 

На предизборен митинг Байдън заяви, че възнамерява да победи съперника си и не даде признаци, че обмисля да се откаже от надпреварата след слабото си представяне на дебата, което разтревожи съпартийците му. "Знам, че не съм млад човекНе ходя толкова лесно, колкото преди, не говоря толкова гладко, колкото преди, не дебатирам толкова добре, колкото предиНямаше да се кандидатирам отново, ако не вярвах с цялото си сърце и душа, че мога да се справя с тази работа. Залогът е твърде висок", каза Байдън, докато тълпата скандираше "още четири години“.

Урсула остава шеф на ЕК

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност. Следващата стъпка - гласуването в Европейския парламент, ще бъде на учредителната му сесия на 18 юли. Фон дер Лайен заяви, че ще работи с целия парламент и ще се придържа към принципите – подкрепа за Украйна, за Европа и за върховенството на закона.  

"Фон дер Лайен не е привърженик на нормализацията на отношенията между ЕС и Русия. В този смисъл нищо не се променя. Калас е добре известна у нас със своите абсолютно непримирими, а понякога и откровено русофобски изказвания. Затова не мислим, че европейската дипломация ще се стреми към нормализация на отношенията", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Мелони против триото на властта в ЕС

Десният премиер на Италия Джорджа Мелони се е въздържала на вота за втори мандат на Фон дер Лайен, съобщи Ройтерс. Италианката съобщи в платформата Х, че е решила да не подкрепя лидерската листа „от уважение към гражданите и индикациите, които идват от тях по време на изборите“.

Унгарският премиер Виктор Орбан (друг представител на десницата) е гласувал за Калас, което потвърждава разделението между твърдата десница и класическите консерватори в Европа – три дни преди изборите във Франция, на които да спечели се очаква крайнодясната Льо Пен.

Когато парламентът от 720 евродепутати се събере в средата на юли, Фон дер Лайен ще трябва да убеди 361 от тях да гласуват за нея при тайно гласуване. Коалицията, която я подкрепя за нов мандат, има малко под 400 от всичките 720 депутати.

Европа има нужда от промяна

Европейците вместо мир, ред и развитие са изправени пред война, миграция и стагнация. Ситуацията се влошава от факта, че брюкселската бюрокрация, живееща в балон, взе редица лоши политически решения през последните години. Европа все повече е въвлечена във война, в която континентът не печели нищо, но лесно може да загуби всичко. Брюкселските бюрократи искат тази война, смятат я за своя и искат да победят Русия. Пари от европейски граждани непрекъснато се наливат в Украйна, санкциите удариха европейски компании, доведоха до нарастваща инфлация и лишиха милиони европейци от прехраната им. Преходът към зелена икономика беше оставен настрана. Днес Европа използва повече въглища и цените на енергията са по-високи, отколкото преди 5 г. Европейските фермери протестират срещу ежедневните загуби, докато украинските селскостопански продукти със съмнително качество се продават на дъмпингови цени без ограничения. Европа има нужда от промяна. (Унгарският премиер Виктор Орбан, из статия във в. Magyar Nemzet)

Човек на навика и традициите начело на НАТО

57-годишният Марк Рюте е новият генерален секретар на НАТО, който ще встъпи в длъжност на 1 октомври и ще бъде четвъртият нидерландец начело на Алианса. В политическите среди той е известен като “Тефлоновия Марк” заради сдържаността му и като "Укротителя на Тръмп" заради способността му да се разбира с бившия президент на САЩ. Първото качество му позволи да бъде премиер 14 г., а второто може да се окаже от решаващо значение начело на НАТО при възможно завръщане на власт на Тръмп, който е пословично скептичен към ангажимента на САЩ към Алианса. Рюте оглави усилията за снабдяване на Украйна с F-16 и нарече Путин "студен, брутален и безмилостен" след руската инвазия в Украйна. 

Рюте е най-малкото от седемте деца в семейството. Мечтата му била да стане пианист. Не е обвързан. На въпроси за личния си живот отговоря, че е “щастлив”. Показва, че нищо човешко не му е чуждо. Описва себе си като "човек на навика и традициите". Ходи с велосипед на работа, пазарува в супермаркетите, а когато отива на аудиенция с краля на Нидерландия, шофира личния си Saab. (dnes.bg)

Думите не помагат на измислиците

Боевете в Украйна продължават вече третата година със стотици хиляди жертви и от двете страни. Повече от две години Западът подклажда надеждите на Украйна – с финансиране, военни съвети и все по-модерни оръжия – че може да изтласка Русия до границите й отпреди 2014 г. Това е въображаем резултат, за постигането на който думите на измислицата не могат да помогнат. Също толкова погрешно е твърдението на западните лидери, че ако Путин не бъде победен в Украйна, той ще поглъща все повече и повече Европа, като се започне с Полша и балтийските страни. Не само че няма доказателства за това, но и идеята, че Русия, която едва може да победи Украйна, ще започне война срещу НАТО, противоречи на логиката.

Време е да променим политиката по отношение на Украйна и да спрем ескалатора, преди да е станало твърде късно. Швейцарска мирна конференция без Русия и Китай не направи нищо за постигане на тази цел. Нито Г-7, изявленията на НАТО, грандиозните военни игри от двете страни в Атлантическия и Тихия океан. (Из статия на Responsible Statecraft, препечатана от „Труд“) 

На нулева точка

През 2007-2008 г. бяха постигнати споразумения за три големи инфраструктурни проекта - АЕЦ „Белене“, „Южен поток“ и „Бургас-Александруполис“, чиято реализация щеше да превърне България в нетен износител на електроенергия, но това не се случи. Сега отношенията ни са на нулева точка. Официални контакти не се поддържат. При всяко негативно събитие в страната се търси „руска следа“. България доброволно стана първо заложник, а след това и косвен участник в украинския конфликт. (Руският посланик Елеонора Митрофанова, из интервю за ТАСС)

Петродоларът си отиде

Всяка нация трябваше да конвертира своята валута в американски долари, което ги направи глобална валута. Благодарение на Байдън всичко това вече го няма. Сривът на петродолара не би трябвало да е изненада за всеки, който е наблюдавал последните три и повече години управление на Байдън. Американските ценности са замърсени с яростен антисемитизъм в колежите и по нашите улици. Американското върховенство на закона е напълно сринато от политизираното Министерство на правосъдието и ФБР. Американският долар се клати. Петродоларът си отиде завинаги, а с него и ролята на Америка в света намалява. Саудитското господство със саудитските ценности ще започне да нараства, правейки света малко по-лош. (Даниел Търнър, thefederalist.com)

САЩ първи в ядреното „надбягване“

През 2023 г. светът похарчи общо 91 393 404 739 долара за ядрени оръжия - това е около 250 млн. долара всеки ден, 173 884 на минута или 2898 на секунда. Девет държави притежават ядрени оръжия - САЩ, Русия, Франция, Китай, Обединеното кралство, Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея - и всички те са увеличили сумата, която са вложили в атомните си арсенали през миналата година. Разходите за 2023 г. са с 10,7 млрд. долара по-високи от тези през 2022 г. - тенденция, която се дължи основно на САЩ, на които се падат 80% от скока. Миналата година те са похарчили повече от всички останали ядрени държави, взети заедно, с общи разходи от 51,5 млрд. долара. Следващите са Китай (11,8 млрд.), Русия (8,3 млрд.),Великобритания (8,1 млрд.) и Франция (6,1 млрд.)

Тези данни са от доклад на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия, която определи разточителните разходи като "неприемливо неправилно разпределение на обществените средства". В него се посочва, че 20 корпорации са натрупали над 30 млрд. долара за разработването, производството, поддържането и производството на ядрени оръжия. Индустрията за производство на ядрени оръжия е получила най-малко 7,9 млрд. долара под формата на нови договори през 2023 г. Поне пет компании имат договори до 2039 г. Всичко това е подпомогнато от лобистки групи, които през 2023 г. са похарчили повече от 118 млн. долара за подпомагане на правителствата. (chr.bg)

Военна хроника

Министрите на отбраната на САЩ и Русия - Лойд Остин и Андрей Белоусов - са провели телефонен разговор, който е първият от март м.г. Белоусов е предупредил за опасните последици от продължаващите американски оръжейни доставки за Украйна. 

Ситуацията с обучението на украински пилоти на F-16 показва, че Белият дом тайно саботира укрепването на авиационния компонент на въоръжените сили на Украйна, пише Kyiv Post. Украйна има 30 пилоти, квалифицирани да участват в програмата за обучение на F-16 на САЩ. Въпреки това ще бъдат подготвени само 15-20 украински пилоти, макар да се очакват около 60 F-16. 

Най-голямата военновъздушна база на НАТО в Европа се изгражда в Румъния на 20 км от брега на Черно море, на 150 км от Варна, на 300 км от Одеса и на 400 км от окупирания Севастопол, съобщава Би Би Си. 

Европейските страни от НАТО имат проблеми с набирането на нови войски и могат да се сблъскат с трудности при мобилизирането им в случай на конфликт с Русия. Официално те имат 1,9 млн. военнослужещи, но европейците ще се затруднят да привлекат повече от 300 хил. допълнителни войници, пише „Файненшъл таймс“. 

Сърбия няма да ограничи продажбите на оръжия на западни държави въпреки прехвърлянето на част от тях към Украйна, обяви министър-председателят Милош Вучевич. Според него продажбата на оръжия не може да се разглежда като помощ от Сърбия за Украйна. 

Русия ще се развива и на изток

Посещенията на Путин в Китай, Северна Корея и Виетнам не само укрепиха традиционните приятелски отношения между Русия и тези страни, те допълнително пробиха т.нар. международна изолация на Русия от Запада. Визитите демонстрираха решимостта на Русия да се развива на изток, което е изключително важно за по-нататъшното й развитие. (Цзоу Чжибо, зам.-директор на Института за световна икономика и политика към Китайската академия за социални науки, пред ТАСС)

Удар върху свободата на пресата

Фактът, че основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж е трябвало да се съгласи да се признае за виновен за нарушаване на американското законодателство за шпионаж, за да постигне споразумение, е лоша новина, заяви независимият кандидат за президент Робърт Ф. Кенеди-младши. Това означава, че американската държава е успяла да криминализира журналистиката и да разшири юрисдикцията си в световен мащаб до лица, които не са нейни граждани. САЩ наложиха ужасяващ прецедент, нанасяйки голям удар върху свободата на пресата, коментира Кенеди.

Вести от България

На 1 юли президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от ГЕРБ-СДС.

Едва 33.1 точки от 100 е средният резултат от националното външно оценяване по математика на десетокласниците, което е с 1.5 т. по-ниско от 2023 г. По български език средният резултат е 49.4 от 100 точки. Над 52 хил. ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, а близо 51 хил. - по математика.

11% от лекарите са ставали жертва на физическа, а 49% - на вербална агресия. Според 47% от населението лекарите сами са си виновни, а 17% смятат, че ако са агресивни, ще получат по-добра медицинска услуга, съобщи пред БНТ д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Черешовата реколта в Кюстендилско е пред провал поради липса на изкупуване и трудно наемане на берачи. Няма да се наберат и 5000 тона от около 20 хил. декара масиви, прогнозира пред БНР дългогодишният директор на Института по земеделие проф. Димитър Домозетов. Изкупните цени са много ниски - 1,10-1,20 лв. за килограм червени и до 1,50 лв. за килограм жълти череши. 

Правителството на САЩ обявява награда от 5 млн. долара за информация, свързана с криптокралицата Ружа Игнатова. Това съобщиха на пресконференция американският посланик Кенет Мартен и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Двамата обявиха съвместно разследване между прокуратурата и американското ФБР, свързано с пирамидата "Onecoin" на Ружа Игнатова

Румънското правителство одобри възстановяването на фериботните превози, които да обслужват двата бряга при Дунав мост. Това означава, че фериботна линия може да свързва Русе и Гюргево още това лято. Става въпрос за повторно отваряне на стар пропускателен пункт, работил до 2005 г. Най-малко 200 тира в денонощие ще могат да бъдат превозвани в една посока, а около 12-15% от трафика по Дунав мост да бъде пренасочен по фериботната линия.

Първият китайски хотел отвори врати в София в близост до метростанция "Опълченска" и Mall Sofia. Той е тризвезден, бутиков и е насочен към бизнес клиенти.

Вести от света

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа избра швейцареца Ален Берсе за генерален секретар за петгодишен мандат, който започва на 18 септември 2024 г.

Интерпол, най-голямата полицейска организация в света със 196 страни членки, за първи път избра полицай от развиваща се страна да я ръководи. Това е 43-годишният Валдеси Уркиза от Бразилия, който е завършил Националната академия на ФБР. За стогодишната си история Интерпол е бил ръководен от представители на четири европейски държави и САЩ.

Северна Македония не отговаря дори на минималните стандарти за борба срещу трафика на хора, сочи доклад на Държавния департамент на САЩ.

10 нa cтo oт pyмънцитe пpитeжaвaт 58% oт oбщoтo нeтнo бoгaтcтвo в cтpaнaтa. 

Пpeз 2024 г. ĸитaйcĸитe пpoизвoдитeли нa aвтoмoбили щe зaeмaт вoдeщa пoзиция в индycтpиятa, ĸoятo тpaдициoннo ce ĸoнтpoлиpa oт Зaпaдa, Япoния и Южнa Kopeя. Дo 2030 г. ĸитaйcĸитe бpaндoвe щe ce пpeвъpнaт в дoминиpaщa cилa нa cвeтoвния пaзap, пpoдaвaйĸи 9 млн. aвтoмoбилa извън Kитaй и пocтигaйĸи 33% дял в cвeтoвeн мaщaб. 

Typция oтбeлязa нaд 27 600 пpoдaжби нa изцялo eлeĸтpичecĸи aвтoмoбили пpeз пъpвитe пeт мeceцa нa гoдинaтa. Toвa е yвeличeниe с 257% в cpaвнeниe cъc cъщия пepиoд нa 2023 г. 

Из архива

Щастлива съм с моите 40 „секунди“

Четири десетилетия на сцената! Това просто не е вярно! Не са 40 години, а само 40 „секунди“. Ужас, кога минаха? Обръщам се назад и виждам как се губи в далечината тясна дълга пътека. Пред мен има път, но аз съм се спряла малко уплашено и се питам – ами сега накъде? 

Театърът е моя любов, мой страст, мое безумие и предопределение. Корените ми са селско-градски-учителски. Биографиите на моите родители, пристрастията им, талантът им да се раздават са моята най-голяма зестра, както и насърчението им да спортувам. Това са големи подаръци на съдбата, явно само е трябвало да им се посветя.

Със заминаването на сина ми за Америка сякаш някой с вакуум изтръгна сърцето ми. И като си давам сметка, че това е страдание за още хиляди жени в България, още повече ме боли. Крайно време е да си направим партия на майките със заминали в чужбина деца, да превземем властта, да турим ред в държавата и да оправим политиците.

Стихове се пишат, когато останеш сам, когато те боли. Аз започнах да се опитвам късно, когато бях изстрадала много неща и самоанализирането взе особено големи размери. Трудно събрах кураж да ги издам, защото това е все едно душевен стриптийз, нещо интимно, съкровено.

Много ми е трудно, както на всички българи. Но не исках да зачерквам живота. Щастлива съм с моите 40 „секунди“ на сцената – нищо че последните 10 бяха много мъчителни. Няма смисъл да се тюхкам – ах, ако се бях родила в друго време или в друга държава. Аз съм тук, сред обичаните от мен българи, в тази мила на сърцето ми страна. (Актрисата (Йорданка Кузманова, в. „Новинар“, 28 май 2000 г.)