Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от „друг“ свят

Топенето в Антарктика става неконтролируемо 

Учените са открили, че може да бъде достигната нова критична точка в Антарктика, която се насочва към неконтролируемо топене на ледените шапки, съобщи БТА, позовавайки се на научно изследване, публикувано в "Нейчър джиосайънс". Морската вода, чиято температура се покачва, може да навлезе между сушата и морето, както и под леда върху континента, а след това - във вътрешността на сушатаКогато навлезе под ледената шапка, тя ще предизвика неконтролируемо топене, казва Александър Брадли от Британския антарктически институт. Съществува риск от повишаване на нивото на водата, което може да застраши населението от крайбрежните зони в целия свят. Моделите за оценка на глобалното затопляне в Антарктика подценяват загубата на лед. Всяка десета от градуса ни доближава до критичната точка, подчертава Брадли.

Има ли спасение

НАСА, която търси и проследява движението на потенциално опасни за Земята астероиди и комети, публикува доклад, в който се посочва, че не разполага с необходимата инфраструктура за защита на планетата от сблъсъци с тях. Експеримент, включващ 72% вероятност за сблъсък с астероид на 12 юли 2038 г., показва, че едва 45% е възможността никой да не пострада. Засегнатият район обхваща САЩ, Мексико, Португалия, Испания, Алжир, Тунис, Либия, Египет и Саудитска Арабия. Процесът на вземане на решения за осъществяване на космически мисии при заплаха от сблъсък с астероид остава неясен, той не е адекватно дефиниран нито в САЩ, нито на международно ниво, се казва в доклада.

SpaceX ще погребе МКС в Тихия океан

НАСА избра компанията SpaceX на Илон Мъск да изведе от орбита Международната космическа станция в края на нейния експлоатационен живот.Специално превозно средство ще извлече 430-тонната орбитална платформа в Тихия океан в началото на следващото десетилетие, което ще струва 850 млн. долара. Ако бъде оставена на самотек, тя сама ще падне на Земята, което може да доведе до голямо бедствие. Първите елементи на станцията бяха изстреляни през 1998 г., а пълната ѝ експлоатация с постоянно присъствие на хора на борда започна 2 г. по-късно. МКС прави едно завъртане около Земята на всеки 90 минути, като се движи на височина малко над 400 км. За четвърт век на борда й са проведени хиляди научни експерименти. Станцията се ръководи от САЩ и Русия, а ЕС, Канада и Япония имат поддържаща роля.

233 млн. години до гибелта на Слънцето

Всичките осем планети в Слънчевата система обикалят около Слънцето, което е на повече от 152 млн. км от Земята. Диаметърът на нашата планета е 12 756 км, а на Слънцето - 1 391 400 км. Изблиците на газ на неговата повърхност достигнат височина от 10 км. Но всъщност Слънцето е средна по размер звезда - учените са открили звезди до 100 пъти по-големи от него. Въпреки това активността му може да окаже влияние върху Земята и тъй като е на прага на огромен 11-годишен пик, при който магнитното му поле се преобръща, ще има експлозивна активност. Според учените смъртта на Слънцетo ще предизвика края на света, защото ще то увеличи яркостта си и ще доведе до гибелта на всички растителни видове и до изпаряване на океаните. Но дотогава остават още 233 млн. години.

Халеевата комета има конкурент

Съзвездието "Северна Корона" през септември ще бъде арена на зрелищен спектакъл - експлозия на "супернова" - астрономическо събитие, което щеогрее цялата ни планетасъобщава „Дойче веле“.Тогава от дълбините на Космоса ще се наблюдава звездна експлозия на около 3000 светлинни години от Земята. „Северна корона“ има две звезди - червен гигант и бяло джудже с размерите на Земята, но с маса като тази на Слънцето. Такава "супернова" се случва веднъж на всеки 80 г., подобно на Халеевата комета, която се появява веднъж на всеки 76 г. Експлозията разпръсква звездна материя с ослепителна светлина и изглежда като нова звезда внебето. 

Нов часови пояс 

Белият дом иска от НАСА да създаде нов часови пояс на Лунатаизвестен като координирано лунно време, което да бъде въведено до края на 2026 г., съобщи Mirror. Часовникът на Луната добавя приблизително 56 микросекунди в сравнение с 24-часовия ден на Земята поради по-ниската гравитация. По време на планираната за 2026 г. мисия "Артемида III" НАСА предвижда да приземи хора близо до южния полюс на Луната, за да търси ледени залежи и други важни компоненти за поддръжка. Освен това космическата агенция възнамерява да създаде на Луната комуникационна мрежа, подобна на земните навигационни системи, за което е необходимо координирано лунно време

Първи проби от обратната страна на Луната

Новата космическа мисия на Китай "Чанге-6“ завърши с успех. На 25 юни модулът на сондата достави на Земята проби от почвата, събрани от обратната страна на Луната, съобщава Space.com. Сондата беше изстреляна на 3 май и кацна в кратера Аполон до Южния полюс на естествения спътник на Земята. Общо мисията продължи 53 дни. 
Спускаемият модул събра около 2 кг лунен материал, който се очаква да даде отговори на някои въпроси за ранната история на Слънчевата система.

Древна река на 40 млн. години

Геолози откриха в масивната ледена покривка на Западна Антарктида останки от древна речна система от хиляди километри на 40 млн. годиниОт морското дъно са извадени утайки, съдържащивкаменелости, спори, полени и уникална молекула, която се среща в бактериите, живеещи в сладка вода. Находката потвърждава хипотезата за древна река в Антарктида. „Ако мислим за потенциално тежка промяна на климата в бъдеще, трябва да се поучим от периоди в историята на Земята, където това вече се е случило“, каза Йохан Клагес от Центъра за полярен и морски институт в Германия. Преди милиони години атмосферата на Земята се е трансформирала драстично, защото нивата на въглероден диоксид рязко спаднали, а глобалното охлаждане предизвикало образуването на ледници.  

Най-дългият тунел в света 

Датският крал Фредерик X откри първия елемент от бъдещия 18-километров тунел Фемарнбелт под Балтийско море, който ще свърже Южна Дания със Северна Германия, предава Euronews. Това ще бъде най-дългият подводен железопътен и автомобилен тунел в света, който се очаква да бъде готов до 2029 г. Съоръжението се състои от 89 бетонни елемента ище струва 4,8 млрд. евро, които ще дойдат от тол такси. Първият 217-метров участък от тунела ще бъде потопен в изкоп на морското дъно от датската страна по-късно тази година. Той ще включва и електрифицирана жп линия. Очаква се автомобилите да прекосяват Балтийско море по четири ленти за 10 минути (вместо сегашните 45 минути с ферибот), а влаковете – за 7 минути. 

Половин век японците ядат българско кисело мляко

Преди 50 години българското кисело мляко завладява Япония. По време на Световното изложение в Осака през 1970 г. от българския павилион раздаваха кисело мляко. Тогава вкусът му привлече нашия интерес и си казахме, че със сигурност искаме да внесем подобен продукт в Япония”, разказва пред Нова тв Дайши Аваджи от компанията „Мейджи”, производител на българско кисело мляко. Ако попиташ хората в Япония, както възрастните, така и децата знаят за киселото мляко. Затова познават и България като държава. Няма страна, в която по-голямата част от населението да знаe за България. Само в Япония е така“, разказва Хисаши Мичигами, посланик на страната у нас.Всеки ден в Япония се продават по милион и половина кофички българско мляко

Велика зелена стена в Aфpиĸa

Oт 2007 г. 21 aфpиĸaнcĸи cтpaни изпълнявaт aмбициoзeн пpoeĸт „Великата зелена стена“ нa cтoйнocт 33 млрд. долара. Цта e чacт oт Сахара да се превърне в oaзиc пo пoдoбиe нa Дyбaй чрез озеленяването на пoвeчe oт 1 млн. ĸв. км пycтинни зeми, или пoнe дa се зaбaви paзшиpявaнeтo нa тази нaй-гoлямaтa пycтиня в света, която се пpocтиpa ce в цялa Aфpиĸa и зaeмa 30% oт ĸoнтинeнтa. От 19 вeĸ нacaм тя нeпpeĸъcнaтo pacтe - южнaтa й гpaницa ce измecтвa c oĸoлo 6-10 ĸм гoдишнo и настъпва към тpoпичecĸaта caвaнa Caxeл, чиято площ е 3 млн. кв. км и се намира нa 3900 ĸм oт Aтлaнтичecĸия oĸeaн нa зaпaд дo бpeгoвeтe нa Чepвeнo мope нa изтoĸ. Днec 300 млн. aфpиĸaнци, живeeщи в caвaнния пoяc, ca излoжeни нa pиcĸ oт глaднa cмъpт. Aĸo oпycтявaнeтo нe бъдe cпpянo, дo 2050 г. oĸoлo 800 млн. дyши щe зaгyбят xpaната си, което щe пpoвoĸиpa eднa oт нaй-гoлeмитe мигpaнтcĸи ĸpизи и xyмaнитapни ĸaтacтpoфи в иcтopиятa нa чoвeчecтвoтo, пишe caйтът Насkdау.

"Beлиĸaтa зeлeнa cтeнa" е ивицa гopa, зacaдeнa пo цeлия пoяc нa Caxeл. Гopcĸият пoяc щe бъдe шиpoĸ 15 ĸм и дълъг 7775 ĸм. Очаква се, когато  пpoeĸтът пpиĸлючи, дa имa нoви 10 млн. paбoтни мecтa. Но засега той е завършен на по-малко от 15%, а зa 17 г. ca зacaдени едва 4% oт гopcĸия пoяc. Ocнoвните пречки са липcaтa нa финaнcиpaнe, ĸopyпциятa и нежeлaниeто на нaceлeниeтo дa cпaзвa нoвитe пpaвилa.

Страната с 11 официални езика

В Южноафриканската република, където живеят около 60 млн. души, различни по раса, националност, език, култура и религия, населението официално е разделено на четири групи: африканци, бели, мулати и азиатци. Заради големия си брой официални езици – 11 (повече са само в Боливия (37) и Индия (23), Южна Африка е вписана в Книгата на рекордите на Гинес. Това са езиците на различните нации и етнически групи, населяващи страната: африкаанс, английски, ндебеле, коса, зулу, педи, сото, цвана, свази, венда, цонга. Повечето черни африканци говорят езиците на собствените си племена. Най-често срещаният е зулу, а вторият най-популярен - коса. По-голямата част от населението от всички раси обаче говори английски. 

Италиански се говори в 34 държави

Италианският език има официален статут в шест държави, разпространява се в 34 страни и е на 27-о място в света по брой говорещи. Във Ватикана два езика имат официален статут - италиански и латински. В Сан Марино населението говори романьолски, но официален е италианският. Швейцария е втората страна след Италия по брой хора, които говорят италиански, който е официален, както френския, немския и ретороманския. В Словения е официален в четири общини, но в училищата изучаването му е задължително, в Хърватия е признат в много райони на Далмация, а в Словения в някои общини, но има официален статут наред със словенския.