Анализи

Доц. Киселова: Конституционният съд се забави с решението за промените в Конституцията

   
Доц. Киселова: Конституционният съд се забави с решението за промените в Конституцията

Според мен Конституционния съд малко се забави. Трябваше шеметно след излизането на резултатите от изборите, дори още преди да бъде свикано НС, да има решение, защото част от оспорените промени се отнасят до начина, по който се излиза от политическа криза и се влиза в предсрочни избори. Така доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, коментира в студиото на "Денят започва" по БНТ очакваното решение на Конституционния съд за промените в Конституцията, осъществени от кабинета "Денков".

"Поради това, ако днес няма правителство и се премине към следващ мандат, Конституционният съд ще се забави, защото политически не е добре, ако има обявяване на противоконституционност на промените, свързани с непрекъсваемостта на Народното събрание и с начина, по който се формира служебно правителство", допълни Киселова.

Според нея бързината, с която ГЕРБ-СДС върнаха изпълнен мандата на президента показва:

"Стремежът да се покаже бързина от първата по численост парламентарна група е за да може да покаже, че е в кондиция, за да може да представи пълноценно правителство и това да изглежда на фона на състава на НС, че ГЕРБ-СДС е в състояние не просто да представи правителство, но и да управлява.
Когато камерите бъдат изгасени и журналистите излязат, разговорите в залата между президента и парламентарната група винаги се поставя въпроса - събрали ли сте подкрепа и имате ли нужда от време, за да можете да съберете допълнително подкрепа. Ако ви прави впечатление, когато се съставя правителство, винаги има съмнения дали някои не е в несъвместимост. Сега сме свидетели на представен състав на правителство, преди всичко от народни представители, близки до ГЕРБ или служебни министри, които вече са в изпълнение на функциите си и няма да се налага да се освобождават."