Новини Светът

Призиви към Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом

   
Призиви към Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом

Втори американски конгресмен от Демократическата партия призова Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом след слабото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп миналата седмица. Раул Грихалва каза, че той все пак ще го подкрепи, но смята, че това е възможност "да се огледаме другаде".

Подобен призив отправи и Рийд Хейстингс, един от съоснователите компанията "Нетфликс" , която е сред най-големите дарители на демократите. Във вторник друг член на Камарата на представителите Лойд Дегет стана първият конгресмен от демократите, призовал Байдън да се откаже. В отговор на въпрос дали Байдън обмисля да се оттегли, говорителят на Белия дом КаринЖан-Пиер заяви: 

"Категорично не, той остава в надпреварата. Това е обещал и това иска да продължи да прави за американския народ". Губернаторите на Ню Йорк, Минесота и Мериленд изразиха подкрепата си за Байдън. Тримата бяха сред щатските лидери, които се срещнаха снощи с президента в Белия дом. 

"Президентът винаги е имал нашата подкрепа и ние неговата, защото резултатите, които видяхме при тази администрация не могат да бъдат отречени и те ни дават надежди и за бъдещето. Щабът на Байдън ще има много работа преди изборите на 5 ноември, но президентът е заявил недвусмислено, че остава в надпреварата", каза губернаторът на Мерилинд Уес Мур. 

Две проучвания на общественото мнение показват, че Доналд Тръмп е установил трайно преднина пред Джо Байдън след телевизионните дебати. Според анкетите на "Ню Йорк таймс" и "Уолстрийт джърнъл""  републиканецът води с 6 процента. 

И според двете проучвания, които са национални, анкетираните отбелязват, че възрастта на 81-годишния Байдън е фактор, който влияе на привлекателността му като кандидат.