Новини Светът

Избори в Обединеното кралство

   
Избори в Обединеното кралство

Днес в Обединеното кралство се провеждат общи избори. И последните проучвания на общественото мнение са тревожни за управляващата вече 14 години Консервативна партия, тъй като прогнозират повече от убедителна победа за Лейбъристката партия. 

Обединеното кралство, което се състои от Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, е разделено на 650 избирателни района. Право на глас имат около 49 милиона британци. 

Гласоподавателите гласуват за лицето, което искат да представлява техния избирателен район в парламента на Обединеното кралство. Кандидатът с най-много гласове в този избирателен район е избран за народен представител. 

Партията с най-много депутати след това може да формира правителство самостоятелно, ако спечели поне половината от местата или 326. Ако може да се вярва на последната анкета преди изборите на YouGov, то лейбъристите могат да бъдат съвсем спокойни, защото тя им отрежда 431 места и мнозинство от 212 депутати, което би означавало рекорд за мнозинство от 1832 година насам. 

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър/БТА

Прогнозата е още по-болезнена за торите, защото се очаква 16 от 26-те министри в кабинета на Риши Сунак да загубят местата си, като сред тях е и министърът на финансите Джеръми Хънт. 

За сравнение, при победата на Тони Блеър начело на Лейбъристката партия през 1997 година, бяха спечелени 419 места. 

Торите пък са на път да спечелят само 102 места, което е отстъпление със 270 места в сегашния парламент. Избирателните секции отварят в 7.00 часа сутринта и затварят в 22.00 часа по Гринуич (респективно 9.00 и полунощ българско време). 

Първият екзитпол веднага след приключване на гласуването обикновено дава доста точна картина за съотношението на силите, но вероятно в ранните часове на петък ще стане ясно дали някоя партия има абсолютно мнозинство. 

Тези избори са смятани за изключително важни, защото страната премина през изключително трудни години под управление на торите, включващи икономически ограничения, референдум за Брекзит, пандемия от коронавирус, смяна на трима премиери за една година след поредица от скандали и засилващо се желание сред британците за промяна.

Премиерът Риши Сунак със съпругата си Акшата Мурти на закриващото предизборно събитие на торите/БТА

Лидерът на Реформирай Обединеното кралство Найджъл Фарадж с боксьора Дерек Чисора/БТА