Новини Реакция

Прокуратурата се отказа от обвиненията срещу Нико Тупарев. Продуцентът: Не се чувствам защитен!

   
Прокуратурата се отказа от обвиненията срещу Нико Тупарев. Продуцентът: Не се чувствам защитен!

Прокуратурата се отказа от обвиненията срещу телевизионния продуцент Нико Тупарев, съобщиха от държавното обвинение. Мотивът на САП е несъставомерност на деянието и допуснати процесуални нарушения при привличането на Тупарев като обвиняем, с което са нарушени правата му. А Софийският апелативен съд прекрати производството за ареста и мярката му за неотклонение.

Тв продуцентът бе обвинен в длъжностно присвояване на 1,4 млн. лв., които е източил от сметката на фирма със съдружник и е прехвърлил парите на свое име. Софийският градски съд обаче го освободи напълно по-малко от 24 часа след това. А и.ф. Борислав Сарафов разпореди проверка на наблюдаващия прокурор Димитър Франтишек Петров.

Нико Тупарев обяви, че се страхува от прокуратурата и не се чувства защитен.

"Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора", коментира продуцентът по-рано пред БНР.

По думите му не е имало много случаи за такива спешни действия от страна на главния прокурор към когото и да е под формата на проверка.

"Мислих, че това е някакво начало на промяна. Ако има нов главен прокурор, за мен винаги новото начало идва през нова философия и подреждане на това каква е целта на прокуратурата. Мен лично ме е страх от прокуратурата. Аз не се чувствам защитен", каза Тупарев.

И допусна Димитър Франтишек Петров да е мотивиран по някакъв начин.

"Защо този човек продължава при положение, че е ясно, че няма нищо, няма извършено престъпление? Ако не е мотивиран по някакъв начин, което е отвратително - така се руши имиджът на институции в България... Надали има институция с по-нисък рейтинг от прокуратурата.Главният прокурор трябва да мисли как това да се промени в обществото. Франтишек трябва да си дава сметка, че не неговото его е важно. Когато си на такава работи, ти не трябва да се водиш от лични подбуди. Ти боравиш със съдбите на хората. Как да има доверие към институцията, след като някой си позволява това. Или този човек има лична мотивация и използва прокуратурата, или той е болен човек, на който трябва да се помогне, защото е вреден за обществото", допълни Тупарев.

Според него проблемът е личностен, може би има нещо, което не позволява на наблюдаващия прокурор да види обективно нещата.

Продуцентът обясни, че неговият дял във фирмата е 85%, а този на съдружника му Александър Тошев - 15%. Той подчерта, че двамата са се разбрали. И гражданският спор вече е затворен. Тупарев посочи още, че един граждански спор не бива да се използва като бухалка. Но не смята, че някой има интерес да вземе бизнеса му.