Коментари

Мустафа Емин: Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален

   
Мустафа Емин: Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален

Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален, настоя заяви пред БНР Мустафа Емин, експерт по национална сигурност към "Да, България".

"Това е нагледен пример как функционира моделът на силната ръка. Имаме класически случай на предаването на властта от един авторитарен лидер към друг авторитарен лидер. 

ДПС показва как ще се случат нещата в държавното управление, ако преминем към този модел, за който апелират кръгове, свързани с идеята за централизирана държава". Емин посочи преимуществата на двамата претенденти за водещата позиция в ДПС.

"Пеевски има оперативната власт. Той притежава контрол и влияние в институциите на държавата, има механизми, свързани с вътрешната политическа власт. 

Доган има икономически структури, както и влияние в местните структури на партията". Да се намесват евроатлантизмът и цивилизационният избор на България в борбата между двамата е погрешно, смята Емин. 

"Не води до увеличаване на тяхната подкрепа, а до ерозиране на модела, който сме избрали – парламентарна република с представителна власт". 

Къде беше досега господин Джевдет Чакъров, откакто е съпредседател на ДПС, попита Мустафа Емин в предаването "Хоризонт до обед". 

"Какви са механизмите за взимане на колективни решения?" 

При конфликт между двама авторитарни лидери трябва да има външен медиатор, посочи Емин.

"Решението е партийните лидери тотално да се отрекат от модела на тоталитарно управление". 

В годините на прехода се наложи негласна договорка Ахмед Доган да изпълнява функциите на нещо като губернатор по мюсюлманските въпроси, обясни Мустафа Емин. 

"Това ерозира демокрацията и възможностите за нормално функциониране на институциите. Необходимо е създаване на такава форма на политическо представителство, която да отчита регионалните интереси на гражданите. 

Най-малкият общ знаменател са регионалните икономически интереси на хората. Всички искат да работят по общи правила за нормално кариерно развитие и нормално функциониране на бизнеса. Това отсъства. Решението на политическата криза е в компромиса, който трябва да направи политическата класа, а не избирателите". Борисов го устройва да няма правителство, смята още Емин.