Новини Реакция Светът

Владимир Путин: Нямам идея как Тръмп мисли да спре войната в Украйна

   
Владимир Путин: Нямам идея как Тръмп мисли да спре войната в Украйна

Руският президент Владимир Путин каза в четвъртък, че вярва, че републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп е искрен в желанието си да сложи край на войната в Украйна, но че не знае как Тръмп планира да го направи, предава "Ройтерс".

Путин, говорейки на пресконференция в Казахстан в края на конференция за регионална сигурност, коментира, след като беше попитан за изявленията на Тръмп, че той може бързо да прекрати войната в Украйна, ако спечели надпреварата за Белия дом на 5 ноември.

"Фактът, че г-н Тръмп, като кандидат за президент, заявява, че е готов и иска да спре войната в Украйна, ние приемаме това напълно сериозно", каза Путин.

"Не съм, разбира се, запознат с евентуални предложения за това как той планира да направи това. Това е ключовият въпрос. Но не се съмнявам, че той го мисли искрено и ние го подкрепяме."

Washington Post съобщи през април, че Тръмп е говорил насаме за опцията да позволи на Путин да запази Крим, който Москва анексира от Украйна през 2014 г., и района на Донбас - който руските сили частично контролират - в замяна на мир, нещо, което кампанията на Тръмп не е потвърдено.

Двама ключови съветници на Тръмп му представиха план за прекратяване на войната, който включва да се каже на Украйна, че ще получи повече американски оръжия само ако влезе в мирни преговори, съобщи Ройтерс миналия месец.

Путин каза миналия месец , че Русия ще прекрати войната само ако Киев се съгласи да се откаже от амбициите си за НАТО и да предаде всичките четири провинции, претендирани от Москва, искания, които Киев бързо отхвърли като равносилно на капитулация.

Путин каза, че конструктивният диалог между Москва и Вашингтон е невъзможен по време на разгорещена кампания за президентските избори в САЩ и че Москва ще изчака резултата и ще види какво ще направи новото ръководство.

Запитан какво мисли за първия телевизионен дебат между Тръмп и президента Джо Байдън, Путин каза, че е видял само части от него.

Путин на няколко пъти каза, че смята, че Байдън е за предпочитане като бъдещ президент на САЩ пред Тръмп за Русия, дори след като Байдън определи шефа на Кремъл като "луд кучи син", въпреки че някои от забележките му бяха двусмислени.

Запитан в четвъртък дали публично заявеното му предпочитание към Байдън се е променило след дебата, Путин каза: "Нищо не се е променило. Не знаехме ли какво може да дойде? Знаехме".

81-годишният Байдън направи слабо представяне по време на дебата, което постави въпросите за неговата възраст и психическо състояние на преден план в кампанията.

Путин каза, че е обърнал малко внимание на частичните медийни съобщения за дебата, въпреки че не може да го пренебрегне, тъй като Съединените щати остават велика сила.

Москва декларира готовност за прекратяване на огъня и започване на преговори, но само след като Киев изпълни много условия: изтегли войските си от Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области, откаже се от плановете си за присъединяване към НАТО и т.н.

Самото прекратяване на огъня, според много западни коментатори, само ще позволи на Москва да натрупа сили преди следващото настъпление.