Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

01-07 юли 2024

 

Христо Ботев1873 г. 

Патриот

 

Патриот е – душа дава

за наука, за свобода;

но не свойта душа, братя,

а душата на народа!

 

Моята молитва

 

О, мой Боже, правий Боже!

………

Ти що се в мене Боже –

мен в сърцето и в душата…

 

Ако разделението продължава

Имаме два пътя. Единият е лесен. Пътят на разделението, който практикуваме вече три години. Другият е трудният за преодоляване на тази тенденция. Предлагам правителство, което да преодолее разделението… Ако не преодолеем разделението, сме обречени на изолация. Нямаме право да обречем следващите поколения в нихилизъм към държавността. (Кандидатът за премиер Росен Желязков при представянето на проектокабинета в парламента)

Да се водим стриктно от закона

Очевидно е, че политическата криза продължава и нейното решаване изисква не само загърбване на личните и партийните интереси, но и адекватност.Това, което видяхме в парламентарния дебат, е, че личните нападки доминираха над политическите тези. Фокусът беше насочен повече върху миналото, отколкото върху настоящето и бъдещето. Всички ние, особено във време на криза, трябва да се водим стриктно от закона. (Президентът Румен Радев пред журналисти в парламента, след като проектокабинетът не събра подкрепа)

Те казаха

Бойко Борисов: Втори мандат няма да подкрепим. Няма да подкрепим и третия. По-добре да кажем на гражданите, че се извиняваме, че молим за прошка и ще се явим пак пред тях. Няма да участваме повече в преговорите. Ние бяхме отговорни. Стана ясно, че отиваме на избори… Комбинацията на имената Борисов-Пеевски рухна. Повече внушения с името ми няма да допусна! 

Делян Пеевски: България пропусна уникалния шанс да има евроатлантическо правителство. След това вторият мандат не може да се случи. Третият, както виждаме и ГЕРБ няма да подкрепят – няма да се случи. И какво означава това - вървим към избори. Русия печели. Видяхме, че ДПС има 30 евроатлантически депутати и те ще бъдат депутати… ДПС е монолитноС г-н Доган ще бъдем заедно! 

Вторият мандат отива при ПП-ДБ?

ПП-ДБ може да стане втора политическа сила в парламента, ако Пеевски изключи от ПГ на ДПС 15 народни представители, гласували против кабината "Желязков". Ако Пеевски изпълни заканата си и накаже гласувалите според разпореждането на Доган, ДПС ще остане с 30 депутати. ПП-ДБ имат 39 представители. Така президентът Румен Радев ще трябва да връчи втория мандат за съставяне на правителство на дясната коалиция. 

Гласуваме отново след септември

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуалните предсрочни избори. Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Ще отчета обстоятелствата, така че да не отидем на избори до средата на септември, каза пред журналисти президентът Румен Радев. 

Тарикати съсипват страната

Новината не е неуспешният първи проучвателен мандат. Ние на неуспешни мандати се нагледахме през последните години. Няма новина, че първият мандат рязко съкращава шанса да имаме правителство през това лято, че гласуването отваря широко вратите към поредните избори - и на избори се нагледахме. Гласуването бе горна мъртва точка на серия от събития, които разтърсиха политическия елит до такава степен, че той е на път целокупно да отиде в историята. 

Новината е, че безотговорната политическа класа вече се търкаля неспасяемо по историческия склон. Че партиите ни са яхнали държавата като организирана престъпна група е ясно отдавна, но че тези градски тарикати мултиплицират системна грешка до такава степен, че съсипват страната като марокански скакалци, все още не стигаше до централното табло на мнозина - факт е, че 1/3 от българите продължават да подпомагат тези грешки като гласуват. Последните събития показаха нагледно тоталния разпад не на друго, а на цялата партийна система в страната. (Из коментар на Петьо Цеков, „Сега“)

Трудно до невъзможно

Българската политическа система се намира в дълбока криза в продължение на няколко години, но днес тя достигна определена степен на кулминация. Стабилно мнозинство и излъчено от него правителство е трудно до невъзможно да бъде съставено. ГЕРБ можеше да получи подкрепа от над 120 депутати, кризата щеше да бъде отложена за няколко месеца, но не мисля, че това правителство би могло да промени каквото и да е в дълбоката фрагментация в политиката. (Огнян Минчев, Нова нюз)

Единственият вариант

На този етап не виждаме възможност да бъде съставено правителство, което да е устойчиво. Изборите остават единственият работещ за момента вариант. Макар да сме първа политическа сила, ние също изгубихме избиратели и трябва да направим необходимото, за да предложим на хората, които са се отдръпнали от ГЕРБ, конкретни политики и път за действие. (Деница Сачева, зам.-председател на ГЕРБ-СДС, БНР)

Няма единение с разделителни линии

Смятам, че Пеевски приключи. Това, което направи, е нещо много голямо. Доган не може точно така да предаде ключовете за партията. ДПС не се цепи, а те така ще отцепят Пеевски, че той няма да се види и да се свърти. Става дума за един етнос, който е оцелял. Те много се държат един друг, страховете им ги държат. Няма как в една партия да се търси единение, като се начертаят разделителни линии,обяви се кои са нашите хора и се тръгне с рогата напред срещу всички останали. (Татяна Дончева, „Хоризонт“)

Никой няма да тръгне на открита война

Ако Доган се върне като действащ лидер, което вероятно ще стане, едва ли ще остави Пеевски в редиците си. Пеевски сгреши като отвори общ фронт срещу Доган, Борисов и Радев, защото ги направи естествени съюзници срещу себе си. И тримата играят тънко тази игра и никой няма да тръгне на открита война, защото Пеевски е силов играч… Борисов не искаше да направи правителство, за да не стане изцяло зависим от Пеевски, който има голямо влияние в администрацията, службите и МВР.

Ключов момент е решението на Конституционния съд за промените в Конституцията. Очаква се да ги отмени, което означава, че Румен Радев отново ще прави служебен кабинет. (Явор Дачков, БНР)

Връщане назад няма

Това заяви съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров след среща на част от партийния актив с Доган и съобщи, че почетният председател готви обръщение. „Видно е, че има натрупано напрежение. ДПС не функционира нормално, не функционират колективните органи. Трябва да се възстанови нормалността, каза още Чакъров. 

ДПС няма да се разцепи

Изключеният от ПГ на ДПС Рамадан Аталай заяви по БНР, че целта на Делян Пеевски е да противопостави ДПС на Ахмед Доган. През следващите дни ще бъдат взети решения, които да запазят целостта на ДПС. Тези, които не зачитат решенията и почетния председател, може и с тях да се разделим. На срещата с Доган беше заявено, че връщане назад няма, каза Аталай. Според него е несъвместимо това, което Пеевски се опитва да наложи, и това, което прави Доган. Аталай изключи възможността партията да се разцепи и заяви, че ДПС ще положи усилия да има правителство в този парламент, но не с министри еднолично избрани и назначени.

Властва вулгарността

Българската политическа система е мъртвородена - тя представлява само себе си – в този смисъл нейната смърт даже се забави. Българските политици са продукт на отрицателна политическа селекция през тези 30 г. Българските политици са разкрачени между русофилските настроения на населението и императивите на външния хегемон, чиито марионетки са те. Резултатът е този, който виждаме. Ступор! Никаква реиндустриализация, никаква ремодернизация и никакво възкръсване в каквито и да било форми на държавното образувание няма да има. Във всички обществени отношения у нас властва абсолютна примитивизация и вулгарност. Социалната тъкан е пред разпадане. (Проф. Иво Христов, из интервю за Епицентър)

Неизвестните остават

Чуват се гласове, че Конституционният съд преди ваканцията си през август ще се произнесе с решение. Предвид на ситуацията обаче, не е лошо да го позабавят малко. Тъй като, ако интервенират в поправките, свързани със служебното правителство,могат да станат големи бели. Много е вероятно в случай, че поправките са нищожни, да се стигне до ситуация, при която служебното правителство на Главчев не съществува в правния мир. Тогава Конституционният съд трябва да обяви не само кое е конституционно и кое не е, но и какви ще бъдат правните последици от неговото решение. Това е много важно, отговорно и сложно решение, защото онова, което успя да направи предишниятпарламент, беше да съсипе една прилична конституция, която служи повече от 30 г. без проблем и решаваше политически кризи. Но когато се бърка в конституционната материя от неграмотни хора, винаги се получава така.(Конституционалистът проф. Пламен Киров, БНТ)

Защо Радев отказа да отиде във Вашингтон

"Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор на Украйна", заяви президентът Румен Радев пред журналисти и обясни, че отказал да отиде на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, защото никога не е заставал зад "неадекватни и безгръбначни позиции". Считам, че правителството дължи обяснение на всички граждани за това какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна. Не съм съгласен с ангажимента за конкретна финансова помощ, не малка, и то за въоръжение за Украйна, нито с ангажимента за предоставяне на оръжие от арсенала на армията преди да сме получили заместващи образци“, посочи Радев.

Светило на Вселената

Патриарх Даниил се поклони на мощите на св. Йоан Рилски. Той посети Рилския манастир за честването на 555 г. от връщането на чудотворните му мощи от Търново.

„Знаменателно е, че първата света литургия, която отслужвам като предстоятел на родната ни БПЦ,заедно със събратята архиереи, е в деня на общобългарския покровител и молитвеник за всички нас преподобния св. Йоан Рилски чудотворец. Днешният празник има много силно послание към нас – кой е знаел за Рила планина преди да отиде там св. Иван Рилски, кой е мислел, че тази пустош, дива горска пустиня може да процъфти и да даде такова светило на цялата Вселена и повече от 1000 г. да се слави там Божието име и православните ни християни отвсякъде, но преди всички от нашата българска земя. И действително там са съединени небето и земята, защото в това многоотрудено тяло на св. Иван Рилски, което простираше ръце към небето и измолваше Божията благодат и още приживе под дара на чудотворство, който Господ му беше дал, идваха и се стичаха хора отвсякъде. Сега в неговите нетленни мощи почива Божията благодат и там са съединени действително небето и земята“, каза в словото си патриарх Даниил. 

Вярата ни просвещава

За своите малко повече от 6 г. управление на Видинската епархия Даниил наложи много промени и строги правила. Аскетичен живот без показност, но с висока духовност. Показваше пълна отдаденост на църквата. Започва активна работа с младите и децата като възстановява неделното училище, летните православни лагери и театралната школа за деца, организира кухни за социално слаби. 

Ново епархийско начално училище във Видин ще бъде открито през новата учебна година по идея и с благословията на патриарх Даниил, когато той е Видински владика. Вярата ни просвещава. Тя е изключително ценен дар“, казва той. Много важно е според него да се въведе предметът религия и православие в училищата. В момента той се преподава, но като факултативен, свободноизбираем, а резултатите са съвсем други, когато е в задължителната програма. Създава монашеска общност дори в далечна Америка, когато през 2011 г. е назначен на викариен епископ на митрополит Йосиф в САЩ и Канада.

Можем да разговаряме

„С патриарха си говорехме като двама монаси. Личният контакт е нещо много важно, защото преодолява много предразсъдъци. Така аз промених значително мнението си за Негово Светейшество. Разбрах, че той е диалогичен, има сериозни виждания за укрепването  и възхода на БПЦ. Негово Светейшество говори отличен английски език и може да контактува на четири очи с всеки чуждестранен духовник“. 

Това са думи на архимандрит Никанор, който връчи лично на новия патриарх писмо за напускане на БПЦ и му донесе бяло було като знак, че си подава оставката. Патриарх Даниил обаче върна оставката,обяви, че двамата ще се стремят да работят заедно и коментира: „Призванието на църквата е именно това да събра онези, които са разделени. Ние сме хора, можем да разговаряме и защо дяволът трябва да държи нашите души, когато Господ ни е дал свобода. Така да усвояваме тази свобода“.

Бялата лястовица на БПЦ

Аз съм вярваща! Но не съвсем според църковните канони. Вярвам в Единоначалието. Вярвам в Доброто. Вярвам в красотата и силата на Любовта – в онази Божествена, Всеопрощаваща, Всемогъща Любов… Вярвам в силата на мисълта, словото и молитвата… Вярвам в предначертанието, но и в Свободната воля… Не, нямам страх от Бога – имам срам. Срамувам се от грешките си – по-малки, големи и по-големи… И се моля, ако заслужавам, да ми бъде простено. Не влизам често в църквата. Но когато ми е тежко, невъзможно тежко и тъжно – отивам. Да се помоля… Да поплача… Да потърся подкрепа… Да благодаря! Не се опитвам да се сърдя, съдя или обвинявам. Не се опитвам да оспорвам Божията промисъл, само защото не я разбирам или не ме удовлетворява. Приемам я! И търся вината, защото вярвам в Божията справедливост… Търся я най-напред у себе си! У нас – неговите създания – често разглезени, горделиви и неблагодарни.

Многая лета на Патриарх Даниил – Бялата лястовица на Българската православна църква. (Нешка Робева, фейсбук)

Печални факти

Училищното образование е на все по-ниско ниво, а 60% от учениците посещават частни уроци, показват данните от одита на Сметната палата върху качеството на образованието. Действията на МОН не са ефективни, родители, ученици, директори искат сериозни промени в учебниците и учебните програми. В 36 на сто от областите в страната делът на неграмотните на възраст 20-29 г. е по-висок. Това се отнася и за 41 на сто от общините за възрастовата група 9-13 г., като в някои от тях над 10 на сто не могат да четат и да пишат. България е на 23-о място от 27 в ЕС по дял на младежите от 18 до 34 г., които нито учат, нито работят.

Пред разпад ли сме

Няма как да се развива една икономика добре при пълен отказ на всички системи. Ние сме в такава ситуация. Завършващите средно образование за 4-5 г. са намалели с 20%. Половината, родени преди 18 г., вече не завършват, а тези с професионално образование са намалели с една трета. Във висшето образование качеството е отвратително ниско. На всеки завършил средно образование има по 2 места в университетите. В здравеопазването се изливат маса пари. Хората стават все по-болни, а икономическите агенти в здравеопазването все по-богати. Пенсионната система всеки ден ражда сив сектор. Социалната система е пробита – там изобилстват кражби от болнични, инвалидни пенсиии др

Ситуацията с всеки изминал ден се влошава. Хората намаляват, администрацията расте. Ние сме страната с най-скъпа електроенергия от началото на юли. Ще строим нови блокове в АЕЦ „Козлодуй”, а половината съществуващи не работят. Същото важи и за ПАВЕЦ. Системите са пред разпад. Преработващата промишленост е на двуцифрен минус и спадът продължава. (Васил Велев, председател Асоциацията на индустриалния капитал в България, Нова тв)

Промени с неясно бъдеще

Една година без Иван Гешев на върха на прокуратурата, 4 г. без Сотир Цацаров (той още е върховен прокурор), 18 г. без Никола Филчев. На практика нищо не се е променило в прокуратурата. Тя все така остава силно зависима от политическата конюнктура, все така предизборно прекратява дела срещу политици, а други държи на трупчета. Самият главен прокурор в момента е на трупчета. 50-ият парламент няма да има дълъг живот, а мнозинство да бъде продължена реформата, която сглобката започна, няма. Изобщо не е ясно какво ще се случи със Закона за съдебната власт, който трябва да уреди новите положения в системата, заложени с промените в Конституцията. Неясно е бъдещето на самите промени в основния закон, по които се чака произнасянето на Конституционния съд. (Из коментар на Доротея Дачкова, „Сега“)

Засекретена истина

Данните за изплащането на задълженията на ТЕЦ "Варна", мажоритарна собственост на Ахмед Доган през дружеството "Сигда" ООД, натрупани като неизплатени вноски за доставка на природен газ, са засекретени. Това става ясно от писмения отговор на служебния енергиен министър Владимир Малиновна въпрос от Стела Николова, депутат от ПП-ДБ, в който се посочва: "Предвид, че информацията касае търговски взаимоотношения между трети страни и е определена от "Булгаргаз" като "търговска тайна", същата предоставям за Ваше лично ползване".

Преди година "Булгаргаз" осъди ТЕЦ "Варна" на Доган за 36 526 308.76 лв. - главницата по договор от 24 юни 2021 г. за доставка на природен газ. Други 986 615.60 лв. ТЕЦ-ът дължи на доставчика като неустойка за забавено плащане. На 5 март 2023 г. бившият служебен енергиен министър Румен Христов обяви, че ТЕЦ "Варна" не работи заради задължения.

Скопие да чете внимателно

РСМ се отнесе отговорно към изпълнението на Преспанския договор и изпълни предсрочно задълженията си по него, коментира президентът Гордана Силяновска. Пред Канал 5 тя заяви, че "Гърция или ЕС трябва да посъветват България", след като в договора от Преспа е записано, че за история, култура, наследство и език няма да се преговаря. "Нито един член в договора с България не казва, че трябва да променим конституцията", каза Силяновска.

Вицепрезидентът Илияна Йотова препоръча на Скопие внимателно да чете документите на Евросъюза и решенията на Европейският съвет. Така тя отговори на Силяновска, според която никъде в договора за добросъседство с България няма условие за промяна на конституцията.

Няма да има преговаряне

Американският посланик в Скопие Анджела Агелер се обяви срещу идеята на македонския премиер Мицкоски за преговори с България за промяна на условията за вписване на българите в конституцията, заложени в рамката за преговори с ЕС. "Договорите са сключени. Няма ново преговаряне на Преспа, няма ново преговаряне за напредък към ЕС. Това е много ясно", каза Агелер в интервю за "Свободна Европа".

Наречие между български и сръбски

Популярното гръцко издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича "македонски", подчертава авторът. Там говорят наречие между български и сръбски, но то не може да се нарече самостоятелен език според принципите на лингвистиката. Стига се до заключението, че използваният език в Скопие е пряко произлязъл от старобългарски. Поставен е акцент на мнението, че славяноезичният народ в Северна Македония говори на български диалект. Материалът използва цитати от научни разработки на гръцкия езиковед Андриотис.

Кога ще потече втечненият газ 

Реализацията на терминала за втечнен газ до Александруполис трябва да бъде завършена бързо, защото има ключово значение за диверсификацията на енергийните доставки. Дефектът в терминала трябва да се отстрани и съоръжението да бъде въведено в експлоатация в началото на следваща година, заяви енергийният министър Владимир Малинов на среща с ръководството на проектната компания „Газтрейд“. По терминала ще дойдат доставките на втечнен газ от САЩ за потребители в България, Северна Македония, Сърбия Румъния, Унгария, Молдова и Украйна.

Истина ли е?

Русия е предала на САЩ проект за мирен договор с Украйна, който предвижда Киев да отстъпи част от териториите на страната, пише журналистът Дмитрий Гордън, съобщава „Фокус“. Според него той е  донесен във Вашингтон от руския вътрешен министър Владимир Колоколцев преди няколко дни. 

Документът съдържа следните основни положения: Украйна напълно да се оттегли от Донецка и Луганска област; Руската федерация да прехвърли на Украйна Запорожката АЕЦ и контрола над демилитаризирана 100-километрова зона по поречието на Днепър до Черно море; Украйна да се ангажира да не прекъсва водоснабдяването на Крим; Украйна да впише извънблоковия си статут в Конституцията и да не се присъединява към НАТО или друг съюз; Украйна да закрепи в Конституцията концепцията за "армия в мирно време“, състояща се от 350 хил. души, и да има ограничен списък с оръжия; Крим да бъде специална демилитаризирана територия с двойно подчинение на Украйна и Руската федерация; САЩ да премахнат забраната за предаване на ноу-хау технологии на Руската федерация, както и санкциите срещу петролния и газовия комплекс и банковата система и др.;Прекратяването на огъня да бъде веднага след началото на преговорите за примирие във формат Русия-САЩ-Китай-ЕС-Украйна.

В плана се посочва, че Руската федерация няма нищо против присъединяването на Украйна към ЕС. 

Орбан с „мирна мисия“

Вижданията на Украйна и Русия за края на войната са все още твърде раздалечени, заяви Орбан след тричасови преговори с Путин в Кремъл. Унгарският премиер отиде в Москва три дни, след като беше в Киев, където предложи на Зеленски сключване на временно примирие, като средство за ускоряване на мирните преговори. Идеята му не беше приета от Украйна.

Руският президент потвърди, че не вижда друга възможност за прекратяване на конфликта, освен приемането на руските условия. Орбан заяви, че вижда унгарското председателство на ЕС, което започна на 1 юли, като "мирна мисия" и определи разговорите с Путин като "първа стъпка за възстановяване на диалога". "Не можете да сключите мир от удобно кресло в Брюксел. Дори ако ротационното председателство на ЕС няма мандат да преговаря от името на ЕС, не можем да седим и да чакаме войната да приключи по чудо. Унгария е единствената европейска държава, която може да разговаря с Кремъл“, каза Орбан.

Без мандат за преговори

Орбан отиде в Москва въпреки недоволството на европейските институции и някои държави членки, които видяха във визитата заплаха за единството на ЕС по отношение на войната в Украйна. Председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на ЕК Урсула фон дер Лайен декларираха, че той няма мандат за преговори от ЕС и говори само от свое име. Орбан не представлява НАТО в Москва, а само страната си, коментира шефът на Алианса Столтенберг. Германският канцлер Шолц заяви, че Орбан представлява само Унгария, а говорител на ЕК обяви, че визитата не е координирана с Брюксел.

Кой е Киър Стармър 

Официално той стана 58-ия премиер на Великобритания след посещение при крал Чарлз III в Бъкингамския дворец. Пред ликуващите тълпи от лейбъристи и поддръжници Киър каза: „Страната ни гласува решително за промяна и национално обновление. Трябва да вървим заедно напред”.

Стармър е роден през 1962 г. в Лондон. Баща му е бил майстор на инструменти, а майка му - медицинска сестра. Той е първият в семейството, който стига до университет. Завършил е право и има следдипломна квалификация в Оксфорд. Започва работа като адвокат през 1987 г., като поема дела с висок обществен интерес, включително срещу Shell, McDonald's и закриването на мини от Маргарет Тачър. През 2008 г. застава начело на британската Кралска прокуратура, през 2014 г. получава рицарско звание за заслугите си в наказателното право, а през следващата година е избран за депутат. Противник на БрекзитИзбран е за лидер на Лейбъристката партия през 2020 г. след най-тежкото й поражение на парламентарните избори от 85 г. Години наред е критикуван за липсата на харизма. Определят го като неутрална фигура, излъчваща стабилност.

Срещи на приятели в Астана

"Скъпи приятелю, много се радвам, че отново се срещаме", каза Си Дзинпин на Путин. Двамата се срещнаха на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в казахстанската столица Астана и заявиха, че отношенията между техните две страни са "най-добри в историята". По отношение на Украйна китайският лидер повтори, че страната му "винаги е стояла от правилната страна на историята". 

„Дълго време не успяхме да се срещнем с моя скъп приятел. Имахме телефонни разговори. Отношенията между БОТАШ и ГАЗПРОМ продължават в приятелска атмосфера. Турция има за цел стокообменът с Русия да достигне 100 млрд. долара. Много е важно близо 7 млн. руски туристи да посетят Турция“, каза президентът Ердоган на Путин на обща пресконференция в Астана. Той покани руския си колега в Турция. Путин отговори, че със сигурност ще отиде и посочи: „Въпреки всички трудности в света, отношенията между Русия и Турция напредват стъпка по стъпка“.

Продавачите на оръжие се нуждаят от пари

"На Запад има страни, които проправят пътя за Трета световна война, а руският президент Путин говори за мир. Очевидно е, че продавачите на оръжие се нуждаят от пари. А пазарът за продавачите на оръжие е Западът". Това заяви турският президент Ердоган пред репортери в самолета на връщане от срещата на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана. Турция се надява на бързо разрешаване на украинския конфликт, предотвратявайки превръщането му в световен, посочи Ердоган и съобщи, че в разговора си с Путин е обсъдил темата за посредничеството на Турция за разрешаване на украинския конфликт.

Светът се дави в дългове

Πpaвитeлcтвaтa пo cвeтa дължaт бeзпpeцeдeнтнитe 91 тpилиoнa дoлapa – cyмa, пoчти paвнa нa paзмepa нa глoбaлнaтa иĸoнoмиĸa, ĸoетo в ĸpaйнa cмeтĸa щe нaнece тeжĸи жepтви нa нaceлeнието. Дългoвoтo бpeмe cтaнa тoлĸoвa гoлямo, чe пpeдcтaвлявa нapacтвaщa зaплaxa зa жизнeния cтaндapт дopи в бoгaтитe иĸoнoмиĸи, вĸлючитeлнo в CAЩ, пишe СNN Вuѕіnеѕѕ. В гoдинa нa избopи пo cвeтa, пoлитицитe дo гoлямa cтeпeн пpeнeбpeгвaт пpoблeмa, нe жeлaят дa pиcĸyвaт избиpaтeлитe cи ĸaтo yвeличaт дaнъци и им e вce пo-тpyднo дa cъĸpaтят paзxoдитe зa cпpaвянe c пoтoпa oт зaeми, ĸoйтo ca нaтpyпaли. B няĸoи cлyчaи тe дopи дaвaт paзтoчитeлни oбeщaния, ĸoитo нaй-мaлĸoтo биxa мoгли oтнoвo дa yвeличaт инфлaциятa и дopи дa пpeдизвиĸaт нoвa финaнcoвa ĸpизa. МВФ пoвтopи пpeдyпpeждeниeтo cи, чe "xpoничнитe фиcĸaлни дeфицити" в CAЩ тpябвa дa бъдaт "cпeшнo paзглeдaни". 

Вести от България

Патриарх Даниил присъства на прием в посолството на САЩ по покана на американскияпосланик Кенет Мертен по повод националнияпразник на Щатите - Денят на независимостта. 

В позицията, с която България отива на срещата на върха на НАТО, е посочено, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна. Тази помощ може да бъде изпълнена, след като бъде приета в Закона за държавния бюджетсъобщи служебният премиер Димитър Главчев. 

Шестима депутати напуснаха ПГ на "Величие", което означава, че тя се разпада, защото е под необходимия минимум от 10 души. Такапарламентарните групи остават 6, а независимите народни представители - 17.

Голямата награда "Банка на годината" получи ОББ на официална церемония, която се проведе за 32-и път. Призът беше връчен от президента Румен Радев, който заяви, че високата стабилност, ликвидност и добра капитализация на банките са допринесли за устойчивост на българската икономика, а банковата стабилност е ключов елемент на националната сигурност. 

Над 69,3 млн. лв. повече за обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване са изплатени през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година, което е нарастване с 30,8%, съобщават от НОИ. 

В Националния план за насърчаване на заетостта е предвидено през 2024 г. около 10 хил. души да бъдат устроени на работа, а над 9 хил. включени в обучения. За изпълнението на програмите и мерките е осигурен бюджет от 88 млн. лв., което е с 15 млн. лв. повече спрямо 2023 г.

Кметът на София Васил Терзиев обмисля дали да отмени решението си, с което спря процедурата за възстановяването на Войнишкия паметник в парка до НДК. 

Вести от света

Байдън каза, че ще се оттегли от изборната надпревара само ако Бог му каже да го направи. „Ако Всемогъщият Господ слезе от небето и ми каже това, може и да го направя“, каза той в интервю за ABC. "Аз съм човекът, който сплоти НАТО. Аз съм човекът, който спря Путин, никой не е предполагал, че това може да се случи“, заяви Байдън.

Масуд Пезешкианреформатор, кардиохирург, бившминистър на здравеопазването, беше избран задеветия президент на Иран. "Няма да бъдем нито антизападни, нито антиизточни", заяви той.

"Малпенса"главното летище на Милано, ще бъде преименувано на името на Силвио Берлускони, който беше премиер на четири правителства и бизнес магнат. Той почина през миналата година на 86 г. 

Aгpecивният плaн нa Eвpoпa зa yĸpeпвaнe нa ядpeнaтa eнepгия e зacтpaшeн oт липcaтa нa ĸвaлифициpaни paбoтници. Bъв Фpaнция, Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo и Швeция имaт пpoблeми c нaмиpaнeтo нa cтoтицитe xиляди зaвapчици, инжeнepи и пpoeĸтaнти, нeoбxoдими зa peaĸтopитe, ĸoитo cтpoят ceгa, и тeзи, ĸoитo ce oчaĸвa дa зapaбoтят в cpeдaтa нa вeĸa, съобщава money.bg.

Из архива

Не е творческа грешка

След като лошотиите са повече от очевидни, защо голямото достойнство на нашия демократичен преход – свободата, все още стои апатично в безименна сянка? Защо днешната творческа свобода не роди новите Йордан Йовков и Йосиф Хербст, Гео Милев и Веселин Ханчев, Любомир Пипков и Петко Стайнов, Златю Бояджиев и Нерон? Да не би сегашните таланти да вървят по грешен път?

Всеки има свободата да си отговори сам. Аз бих могъл да кажа само: живеем стихийно и абсурдно, в любителска държава, в която мафиотската наглост се цени повече от творческите пориви. Държава, в която истинската дарба поражда (в най-добрия случай) недоумение. Пък и доколко бедният човек може да се чувства творчески свободен? Мизерията е също несвобода. Живеем по-ниско от своя дух, сами си изковаваме абсурдите, които ни стягат ръцете. Точно затова и аз като много хора имам чувството, че сме мечтали за едно, а се е случило друго. И това едва ли е творческа грешка. (Писателят Георги Константинов, „Труд“, декември 2003 г.)