Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от „друг“ свят

Водно чудо плава във Вселената

Три години бяха необходими на два екипа астрономида открият най-големия и най-отдалечен резервоар от вода, откриван някога във Вселената. Огромното водно тяло, плаващо в Космоса, е на около 12 млрд. години. Водата в него, която е 140 трилиона пъти повече от цялата вода в световния океан, заобикаля огромна черна дупка, известна като квазар – масивен небесен обект, излъчващ големи количества енергияТова е още едно доказателство, че водата е широко разпространена във Вселената от най-ранни времена.

1000 ледника в Аляска се топят

Топенето на леденото поле Джуно в Аляска, където се намират повече от 1000 ледника, се ускорява, съобщава сп. "Нейчър къмюникейшънс". Снежната покривка се свива 4,6 пъти по-бързо, отколкото през 80-те години на миналия век. „С промяната на климата зимите стават все по-къси, а летата и сезонът на топене - все по-дълги ", казва Бетан Дейвис, глациолог от Университета на Нюкасъл, Англия. Свиването на ледниците в Аляска от 2000 г. до 2020 г. означава, че там се губи повече лед,отколкото навсякъде другаде. Между 2005 г. и 2019 г. са изчезнали 64 ледника. Арктика се затопля около четири пъти по-бързо от останалата част на земното кълбо, като в Аляска затоплянето е с 1,5 градуса след 1980 г.

Азбучна супа в йоносферата

Учени от НАСА откриха нещо като азбучна супа в йоносферата - частта от земната атмосфера, която се намира на височина от 60 до 965 км. Откритието може да помогне за подобряване на прогнозите за космическото време и радиокомуникациите, предаде "Сайънс Алерт". Йоносферата се зарежда с електричество през деня, когато слънчевата светлина попада върху нея, и това създава плазмени ленти от заредени частици, които допълнително влияят от магнитното поле на Земята. Гребените и мехурчетата плазма образуват наблюдаваните сега форми. Друго откритие, което озадачава учените, е появата на С-образни мехурчета в плазмата, коитосе създават от ветровете на Земята. Смущения в йоносферата може да окажат влияние върху важна комуникационна и навигационна инфраструктура.

Как спят китовете

Техният начин на спане е уникаленТези величествени гиганти спят само с едно полукълбо на мозъка, докато другото остава активно, което им позволява да дишат, да плуват и да бъдат нащрек за хищници. В денонощието китовете спят около 7-8 часа, но на малки интервали от няколко минути дополовин час. Това им позволява бързо да изплуват на повърхността за въздух, когато е необходимо.Нуждаят ли се нуждаят от дрямка, те поемат дълбоко въздух, гмуркат се на около 15 м дълбочина и се подреждат в идеално равни, вертикални фигури. Между вдишванията спят неподвижно до два часа на групи от по 5-6 кита. Когато един кит спи, други остават будни и нащрек.

Антична статуя със запазена глава край Петрич

Забележително археологическо откритие направи екипът на проф. Людмил Вагалински в древния град Хераклея Синтика край Петрич. За пръв път в България там бе намерена изцяло съхранена антична статуя. Мраморната скулптура еизключително запазена за разлика от всички останали досега, откривани без глави. Тя е над 2 м и вероятно изобразява Хермес, едно от най-популярните божества в този район – коментира проф. Вагалински. Някогашните жители са я положили в пръстта след голямото земетресение през IV векза да съхранят за по-добри времена едно от старите си божества в период, когато християнството вече е официална религия. Статуята ще бъде преместена в музея на Петрич и след реставрация и консервация изложена за посетители.

40 млн. години преди динозаврите

Учени са открили вкаменелости на неизвестен звяр с остри зъби, наподобяващ голям саламандър, властвал във водите преди появата на първите динозаври, съобщава БТА. Хищникът, живял около 40 млн. години преди еволюцията на динозаврите,бил по-голям от човек и вероятно е използвал широката си плоска глава и предните си зъби, за да засмуче и накълца плячката си. Черепът му бил дълъг около 60 см. "Действал е като агресивен телбод", казва Майкъл Коутс, биолог от Чикагския университет.

Най-силният звук в историята на човечеството

13 хил. пъти по-голяма сила на звука, който пука тъпанчетата на хора в радиус от 100 км от епицентъра му, е предизвикало изригването на вулкана Кракатау в днешна Индонезия между островите Ява и Суматра на 26 август 1883 г.,считано и до днес за най-мощното в човешката история. Експлозията била толкова силна, че се чувала на разстояние 4800 кмСилата на звука се оценява на 310 децибела, а мощността на взрива на 200 мегатона тротил. "Напомняше на нещо подобно на оръдия, които сякаш се изстрелват в недрата на земята"спомня си комендантът на щаба на Кралския флот по онова време Коглан. Изригването провокира и ужасяващо цунами с височина 30 м, движещо се с 400 км/ч. Две трети от острова са унищожени, от лицето на земята са изтрити 165 селища, а загиналите са 36 хил. души.

Скална рисунка на 51 хил. години

На тавана на варовикова пещера на индонезийския остров Сулавеси учени откриха рисунка, изобразяваща три фигури, наподобяващи хора и диво прасе. Това е най-древната пещерна рисунка, създадена преди поне 51 200 г., съобщи Ройтерс. В сцената доминира животно с размери 92 см на 38 см, което е изправено. Според изследователите рисунката, оцветена в нюанс на тъмночервен пигменте най-древното известно доказателство за разказване на истории чрез изобразително изкуство.Разположението на фигурите една спрямо друга и начинът, по който са нарисувани, създава усещане за действие.

Всеки осми китаец с котка или куче

Сватбите на домашни любимци в Китай се увеличават. Новата тенденция се подхранва от популярността им и нарастващото желание да се харчи за тях. Разходите за косматите компаньони през 2023 г. са 38,41 млрд. долара с 3,2 на сто повече в сравнение с предходната година. Вградовете в Китай живеят повече от 116 млн. котки и кучета. Ако бъдат разпределени равномерно сред градското население, това ще означава, че приблизително всеки осми китаец притежава котка или куче, като мнозинството от стопаните на домашни любимци са на възраст под 40 г.

Най-симпатичните животни 

Куоката е малко торбесто животно в Австралия сизражение на лицето, наподобяващо усмивка.

Сибирската летяща катерица е нощно животно, което прилича на топка сиво-бяла козина с очи.

Лорис е малък примат, известен със забавените си движения. 

Морските видри се държат за лапите, когато спят.

Тюлените са прочути с игривия си характер и симпатичен външен вид.

Мармозетката е най-малкият примат в света.

Дългопетите имат задни крайници, които са дълги почти два пъти повече от тялото им.

Пясъчната котка е очарователна заради малкия си ръст, широкото си лице и огромните очи, които ѝ придават вид на бебе.

Лисицата Фенек използва огромните си уши, за да отделя топлина в горещия климат.

Геконите са малки гущери, които винаги се усмихват.

Капибарата е най-едрият гризач на Земята.

Рибите балон могат да се надуят до три пъти повече от първоначалния си размер.

Най-известните народни музикални инструменти

Кавалът е най-популярният народен инструмент у нас и най-характерен за Тракия, Лудогорието и Добруджа. Заради своя дълбок и чист звук е наричан „меден кавал“. 

Гъдулката е от групата на струнните лъкови инструменти. В някои райони тя е позната като кеманче. Обучението по гъдулка започва през 1966 г. в Плевен, а след година-две в Котел и Широка лъка. 

Гайдата е най-популярна в РодопитеЗа направата й се използват дряново или сливово дърво, еленски или волски рога, ярешка кожа за меха и др.

Тамбурата е на особена почит в Пиринския край и югоизточните части от страната. Изработва се най-често от круша и явор. Извличането на звука става чрез перце, наречено плектрум.

Двоянката е духов музикален инструмент, чийтодвуглас напомня този на гайдата, поради което е наричана „гайдуница на три гласа“.

Чановете се връзват на селскостопанските животни, за да се чуват надалечТехният звук по стара традиция прогонва злите сили всяка година по време на кукерските игри.

От понеделник до неделя

Имената на дните от седмицата в българския език имат славянски корени. Понеделник идва от "по- + неделя", което означава "след неделя"; вторник - от "втори" - "втори ден"; сряда  от "среден ден" или "среда на седмицата"; четвъртък - от "четвърти ден"; петък - от "пети ден"; събота има еврейски произход и идва от "шабат" - "ден на почивка", а неделя - от старославянската дума "недѣля", която означава "не дей" - ден за почивка.