Новини Светът

Левицата се очертава победител на вота във Франция, но без парламентарно мнозинство

   
Левицата се очертава победител на вота във Франция, но без парламентарно мнозинство

Във Франция неочаквана победа на левицата на предсрочните парламентарни избори преобърна отново политическия пейзаж. Крайнодясната партия "Национален сбор" остана на трето място.  Нито една партия няма пълно мнозинство. Според официалните даннилевият Нов народен фронт печели 182 места в следващото Национално събрание и ще е първа политическа сила. Президентската коалиция "Заедно!" е втора с 168 депутати, а крайнодесният "Национален сбор" остава на трето място със 143 въпреки победата си на първия тур и на европейските избори.

Лидерите на победилата коалиция, която обединява крайнолеви, социалисти и зелени, настояват да поемат управлението, както поиска в приповдигната реч крайнолевият Жан-Люк Меланшон.

"Сега трябва стриктно да се спазва волята на народа! Никакви трикове, задкулисни сделки или комбинации не биха били приемливи. Поуката от гласуването е категорична - поражението на президента и неговата коалиция е потвърдено! Той трябва да признае поражението си без да се опитва да го заобиколи по никакъв начин. Премиерът трябва да си ходи! Президентът има властта, президентът има задължението да призовe Народния фронт да управлява. Фронтът ще уважи мандата според гласовете, подадени за неговите кандидати. Дадената дума ще бъде спазена!".  

Лидерът на националистите Жордан Бардела, който се готвеше да стане премиер, обвини президента Макрон, че е парализирал Франция с фалшивия съюз с крайнолевите. 

"Победата ни е само отложена" -  каза съпартийката му Марин льо Пен. 

Председателят на крайната десница Жордан Бардела/ЕПА/БГНЕС

"Националният сбор" направи своя най-голям пробив в историята! За съжаление съюзът на безчестието, на опасните изборни договорки, сключен между Еманюел Макрон, Габриел Атал и левицата, лиши френския народ от политиката на възстановяване, въпреки че той се обяви "за" нея - и на изборите за Европейски парламент, и на първия тур. Изборните договорки хвърлиха Франция в ръцете на Жан-Люк Меланшон!", каза Бардела.

Нито една политическа сила не достига пълно мнозинство, което прави много сложни сценариите за управление.  От Елисейския дворец беше съобщено, че президентът Макрон ще изчака оформянето на окончателната картина на бъдещия парламент, преди да обяви своите решения.  Днес премиерът Габриел Атал ще подаде официално оставка, според републиканската традиция, но ще изпълнява задълженията си, колкото е нужно. Сред победилите е бившият президент социалист Франсоа Оланд, който заяви, че няма да става премиер, но допусна, че може да служи на външната политика. Сблъсъци със силите на реда и вандалски прояви имаше в Париж, Лион, Нант и Рен през нощта след втория тур на парламентарните избори, съобщиха местни медии. Във френската столица бяха извършени палежи, а полицаи бяха замеряни с пиротехника на Площада на републиката, съобщи в. "Фигаро". Полицията влезе в сблъсъци с група маскирани лица с качулки, "които опитваха да провокират силите на реда", допълва вестникът.