Новини

Български доброволец от поразената болница в Киев: Видях опашката на ракетата

   
Български доброволец от поразената болница в Киев: Видях опашката на ракетата

"За ракетата, която удари болницата ("Охматдит") има неоспорими доказателства, че е х-101 крилата ракета (вид руска дозвукова ракета - б.а.), видях лично опашката ѝ", заяви българският доброволец Петко Петков, който вчера беше част от евакуацията на детската болница "Охматдит" в Киев.

Лечебното заведение, известно като едно от най-добрите за лечение на рак на кръвта в Европа, беше частично разрушено след руска ракетна атака.

Кремъл обаче отрече да поеме отговорност, като версията оттам е, че киевските ПВО системи са поразили болницата. "Докато падат бомбите - аз не съм ги видял всичките, видях 4 - имахме предварителна информация за курса на движение", обясни Петков, като уточни, че "когато видя експлозия, знам от къде идва - ПВО в Киев е в обратна посока, не е в посоката към болницата".

"В продължение на повече от 10 часа имаше въздушна атака, когато отидох на място вече имаше доста хора - спасители, служби, доброволци. Първите се опитват да изравят хората, след това имаше десетки хиляди, които се отзоваха да помагат. Имаше много деца по земята, окървавени, едно дете го носеха на ръце - беше пострадало. Имаше доста жени - майки на децата, които са пациенти там", разказа Петков.

"На място и в момента има хора, цяла вечер са разчиствали, това нещо трябва да се разчисти за седмица поне и после да се мисли какво да се прави с мястото, ще може ли изобщо да се възстанови като болница", коментира още пред "Нова телевизия" доброволецът.

Петков посочва, че според информация 36 са загинали и над 160 са пострадали, но уточни, че "на няколко минути докато се казваше бройката се съобщаваше за още загинали и пострадали", и затова не може да каже със сигурност.

Доброволецът смята, че необичайният час на атаката - 10,30 ч, който е активен момент, когато например лекарите са в болници и извършват операции, вероятно е търсил ефекта на повече жертви: "Със сигурност е търсен ефекта за масово убийство, за геноцид".