Новини Светът

ЕС замрази 30 млн. евро военна помощ за Грузия

   
ЕС замрази 30 млн. евро военна помощ за Грузия

Европейският съюз замрази 30 милиона евро военна помощ за Грузия. Това обяви посланикът на ЕС в страната Павел Херчински, цитиран от "Ройтерс".

Това се случва на фона на "ниска точка" в отношенията между Съюза и Тбилиси.

През юни парламентът на Грузия прие законопроект, изискващ организациите, които получават финансиране от чужбина, да се регистрират като чуждестранни агенти. Законът беше разкритикуван от вътрешната опозиция и Запада като вдъхновена от Русия мярка за потискане на несъгласието.

"За момента парите, които планирахме да преведем на грузинското министерство на отбраната - 30 милиона евро - са замразени. И това е само първата стъпка. Ще има и други", предупреди Херчински.

Той посочи, че блокът "постепенно ще намали" помощта за грузинското правителство и вместо това ще се ориентира към подкрепа на гражданското общество и медиите в страната.

Проектозаконът е несъвместим с нормите и ценностите на ЕС

Този ход е първата пряка последица от спада в традиционно топлите отношения на Грузия с ЕС заради закона за чуждестранните агенти. Той бе предприет, след като миналата седмица Съединените щати отложиха за неопределено време военни учения с грузинската армия.

Законът изисква всички организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние, в противен случай ще им бъдат наложени сурови глоби.

Приемането на законопроекта предизвика сериозен срив в отношенията между Запада и Грузия, която от 1991 г. насам е една от най-прозападните държави сред наследниците на Съветския съюз.

Според Жозеп Борел, грузинското правителство отдалечава страната от ЕС, към който тя официално се стреми да се присъедини

През последните години правителството на Грузия си навлече критики от страна на Запада заради тенденцията към авторитаризъм и задълбочаването на отношенията с Русия и Китай.

През декември Грузия получи статут на кандидатка за членство в ЕС. Блокът обаче многократно е заявявал, че настоящата политика на Тбилиси означава, че кандидатурата му за членство на практика е замразена.

Херчински изрази съмнение, че ЕС ще започне преговори за членство с Грузия тази година и потвърди, че процесът на присъединяване на страната е "замразен".