От мрежата

Виктория Василева: Няма нова партия, която да не е поискала помощ от мен. Във Величие ме покани Марков

   
Виктория Василева: Няма нова партия, която да не е поискала помощ от мен. Във Величие ме покани Марков

В студиото на OFFNews гостува Виктория Василева, която допреди седмица бе част от парламентарната група на партия "Величие". Василева беше главен секретар на "Има такъв народ". Дълги години работеше за компанията 7/8 на Слави Трифонов, ръководеше администрацията на "Шоуто на Слави" до самия финал на предаването през 2019 г. и бе сред най-близките до него хора. Освен народен представител на "Величие" (50-ото НС) и ИТН (45-о, 46-о и 47-о НС), е била и депутат на СДС в 38-ото Народно събрание. Виктория Василева беше и администратор в партията на Стефан Янев "Български възход" в 48-ото НС.

На 5 юли парламентарната група на "Величие" се разпадна след седмица трусове и взаимни обвинения между лидера на групата Николай Марков и съоснователя на партията и създател на "Исторически парк" Ивелин Михайлов. Михайлов на няколко пъти замеси името на Василева в скандала, като я "пакетира" заедно с Николай Марков и поиска те да напуснат групата, защото в противен случай ще се разцепи - както и стана.

В студиото на OFFNews Виктория Василева потвърди, че ще съди Ивелин Михайлов за клевета. Наскоро тя съобщи, че не го познава лично. Пред OFFNews потвърди, че двамата не са се срещали никога, но уточни, че същото се отнася и за председателя на партията Албена Пекова - с нея Василева разговаряла по телефона буквално три пъти. "Никога не съм имала възможност да обменяме конкретни идеи", каза Василева. 

Виктория Василева никога не е била член на партия "Величие", била е член само на СДС и "Има такъв народ" (ИТН), подчерта тя. Така и не е разбрала кой взима решенията в партия "Величие", тъй като никога не е била неин член. 

На въпрос в такъв случай как е било решено тя да влезе в листите на "Величие", Виктория Василева отговори, че това е станало в личен разговор между Ивелин Михайлов и Марков. Кандидатурата ѝ дошла лично от Николай Марков.

"Той ни покани от гледна точка на това, че ще е един от основните двигатели на тази идея. Става дума за Георги Куков, Етиен Леви, мисля, че и Дарин Георгиев", уточни тя. 

В разговора ни Виктория Василев заяви, че "идеята "Величие" е приключила. Според нея разпадът на парламентарната група на "Величие" е бил заложен от самото начало от Ивелин Михайлов. По думите ѝ тя се е опитала да спре този процес, но безуспешно.

Тя коментира отношенията си с ИТН и каза, че от нейна гледна точка се е разделила с партията на Слави Трифонов с добро, но че това не може да се каже за тях. Василева изтъкна, че по време на избора ѝ за зам.-председател на парламента, въпреки че ИТН дадоха заявка, че ще подкрепят всички кандидатури, когато дойде ред да се гласува нейната, не спазиха обещанието си. 

"Благодаря ви, че бяхте от малкото журналисти, които си направиха труда да отбележат, че за 53-те ми години досега съм била само в две партии - ИТН и СДС. Много ваши колеги упорито се опитваха да насаждат тезата, че съм "цветарка", която прескача от партия в партия. Аз винаги съм напускала партиите, когато те изневерят на принципите си. Винаги съм се старала да съм вярна на себе си", каза Виктория Василева. 

Тя е на мнение, че политиката в последно време прекалено много се персонализира и така бяга от същността си - сблъсък на идеи. Попитана дали са верни твърденията, че е съдействала като администратор на още две партии - "Български възход" на Стефан Янев и новата партия на Васил Божков - "Център", тя отговори:

"Ако трябва да съм точна, почти нямаше партия или политически проект, който се създаваше, който да не се свърза с мен с молба за съдействие. Нека така го кажем. С всички тях съм провела първоначални разговори и не съм приела техните предложения, защото очевидно не ни съвпадат вижданията, по които трябва да се прави политиката. Мога да вървя гордо изправена, защото винаги съм била честна и открита с хората, включително и с тези, на които съм отказвала", заяви Виктория Василева. 

Попитана за каква помощ е била търсена, тя уточни: "Ако щете, дори само за чисто консултантски услуги - да им дам идеи как се случват нещата, как да бъдат направени и така нататък."

"Всички ме питат защо след толкова много удари продължавам да се занимавам с това - все още търся отговора на въпроса защо това нещо ме влече. Сигурно до края на живота си няма да разбера отговора на този въпрос", каза още Виктория Василева в студиото на OFFNews след въпрос дали това е краят на политическата ѝ кариера.