Новини Светът

Блинкън: Съюзниците от НАТО вече прехвърлят изтребителите F-16 в Украйна

   
Блинкън: Съюзниците от НАТО вече прехвърлят изтребителите F-16 в Украйна

Съюзниците от НАТО са започнали обещаното прехвърляне на изтребители F-16 в Украйна, за да укрепят отбраната срещу Русия, каза в сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от "Франс Прес".

"Докато говорим, трансферът на изтребители F-16 е в ход - идват от Дания, идват от Нидерландия", каза Блинкън на срещата на върха по повод 75-ата годишнина на НАТО във Вашингтон.

"Тези самолети ще летят в небето на Украйна това лято, за да уверят, че Украйна може да продължи да се защитава ефективно срещу руската агресия", каза той.

Украйна отдавна търси усъвършенствани западни самолети и президентът Джо Байдън миналия август даде зелена светлина за прехвърляне на произведени в САЩ F-16 в страната, въпреки по-ранните опасения колко време ще отнеме на Киев да обучи пилоти.

Блинкън каза, че прехвърлянето на самолетите трябва да бъде сигнал към руския президент Владимир Путин.

"Това концентрира ума на Владимир Путин върху факта, че той няма да надживее Украйна, няма да надживее нас и ако упорства, щетите, които ще продължат да се нанасят на Русия и нейните интереси, само ще се задълбочат", каза Блинкън.

"Най-бързият начин да стигнем до мир е чрез силна Украйна", добави американският първи дипломат.

Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия обещаха да прехвърлят около 60 изтребителя F-16 на Украйна. Според съобщенията на западните медии украинските въоръжени сили ще ги получат на няколко партиди за дълъг период от време и няма да могат веднага да въведат всички самолети в бой, тъй като обучението на пилотите се извършва по-бавно, отколкото Киев би искал.

Русия отправи предупреждение към Запада за планираната доставка на изтребители F-16 в Украйна от Белгия, която Сергей Лавров описа като "сигнално действие на НАТО в ядрената сфера".

По-рано норвежкият всекидневникът Verdens Gang (VG) съобщи, цитирайки норвежкия премиер на срещата на върха на, че Норвегия ще дари шест изтребителя F-16 на Украйна.