Новини От мрежата

Ахмед Доган иска оставката на Пеевски: Късно е либе за китка

   
Ахмед Доган иска оставката на Пеевски: Късно е либе за китка

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган иска оставките на Делян Пеевски - председател на ДПС, Халил Летифов - заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ, Станислав Анастасов - заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ, Хамид Хамид - заместник-председател на ПГ на ДПС и член на ЦОБ, Ертен Анисова - заместник-председател на ПГ на ДПС и Радослав Ревански - член на ЦОБ.

Дали да останат членове на ДПС ще решат колективните органи. "Няма друг начин за елиминиране на всяко арогантно отношение в нашите структури."

Искането за оставки идва на седмия ден, след като стана ясно разделението в парламентарната група на ДПС, съвсем явно при гласуването на правителството на Росен Желязков миналата сряда. Преди това от ПГ на дПС бяха изключени обаче знакови лица, което породи съмнения за сериозно напрежение.

С обръщение, разпространено по един от алтернативните в последните канали за информация на ДПС, различен от пресцентъра на партията, Ахмед Доган се обръща към всички депесари, заявявайки, че няма да допусне партията да им бъде отнета. 

Ахмед Доган признава, че фактически в ДПС има опит за вътрешно - партиен преврат, за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията. Този процес на нелегитимна подмяна на ДПС категорично трябва да бъде спрян.

"Никой не може да открадне или да присвои ДПС. Организацията ни не е еднолично търговско дружество. И затова не е възможно да бъде собственост на никого."

Доган е констатирал през изминалата седмица, че "сериозната криза" в организационния живот на партията се дължи на:

  • Системно неспазване на Устава на ДПС;
  • От грубото погазване на решенията на последната Национална конференция на ДПС (февруари, 2024г.);
  • От бруталното отношение към членовете на централните ръководни органи, към депутатите на ДПС, към областните и общински структури на партията.

Никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби, заявява Ахмед Доган. Според него сега умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората. "И за голяма моя изненада се твърди, че всичко, което се прави е било с мое съгласие!? Абсурд! При такава ситуация няма основание за разбирателство с когото и да било. Народното творчество има формула за подобни случаи в живота: "Късно е либе за китка."

"Никой не може да открадне или да присвои ДПС. Организацията ни не е еднолично търговско дружество. И затова не е възможно да бъде собственост на никого." Преодоляването на тази заплаха изисква радикални политически мерки.

Ахмед Доган се обръща с призив и "голяма молба към вас (бел.ред. депесарите) да се освободят от страха. "Ние живеем в свободен демократичен свят. Защитете го!"

Ахмед Доган благодари за подкрепата на всички: от ветераните и депутатите до партийните структури, общинските кметове и младежките организации. Специално благодари за подкрепата на лидерите на европейските либерали и на "нашите съмишленици и избиратели от Република Турция". Това обстоятелство за сетен път ме убеждава, че не съм загубил близо 40 години от живота си напразно...

Доган посочви и че цивилизационният избор на България е либералната демокрация с евроатлантическа насоченост, а ДПС има съществен дял за постигането на тази стратегическа цел на държавата. Освен това, ДПС е важен геополитически фактор на Балканите. Затова и всеки сериозен трус в редиците на Движението има широк обществен отзвук и международна реакция на политическа тревожност за стабилността и сигурността на Югоизточна Европа.