Новини

Полицаят бияч от Градина е отстранен и задържан, още бил в изпитателен срок

   
Полицаят бияч от Градина е отстранен и задържан, още бил в изпитателен срок

Полицаят бияч от "Кайт бар" на къмпинг "Градина" Христо Петров е бил отстранен от длъжност вчера. 21-годишният служител на МВР от Дебелт е бил все още в изпитателен срок - работил е към Четвърто районно в Бургас от 25 октомври 2023 г.

Петров е отстранен от работа заради нанесения побой над две момчета - Валентин и Владимир, в нощта на Джулай морнинг. Скандалът станал заради съборено парче пица на охранителя, който се ядосал и избухнал.

Преди да постъпи на работа в полицията е работил като охранител. Тепърва ще се изяснява как е работил и като полицай, и като охрана, обясни служебният вътрешен министър Калин Стоянов по време на изслушване в парламента по повода.

Днес сутринта към 08,30 часа Стоянов се чул с пострадалия Валентин Радев и го уверил, че случаят ще е лично под негов контрол до внасяне на делото в съда. "Казах му, че по никакъв начин не толерирам подобен тип поведение, независимо дали е извършено от полицейски служител, прокурор, депутат или който и да е било", разказа министърът.

Днес предстои прокуратурата да реши дали да му повдигне обвинения. Стоянов настоява за най-тежката мярка - задържане под стража и задържане за до 72 часа. Стоянов го уверил още, че днес при него ще отиде лично шефът на областната дирекция на МВР, предложил му е и ведомството да поеме разходите за лечението. Министърът категорично отрече да има полицейски чадър над Христо Петров.

Назначена е проверка на "Делта гард". А Стоянов изрази увереност, че в крайна сметка полицаят Петров ще бъде уволнен. В момента МВР не са наясно дали Петров е работил в същата фирма преди постъпването си на работа в органите на реда.

"Най-вероятно това е служител на МВР, който нерегламентирано е участвал в подобен тип охрана на масови мероприятия, за което евентуално по някакъв начин е имало и заплащане. Тук е момента да припомним, че ние няма как да носим отговорност за действия на полицейски служители в свободното им време", каза Стоянов и определи това като "несериозно".

460 служители на МВР са командировани по морето, за да подпомагат работата на полицията там. Отделно на територията на Бургас тази година има и полиция от Полша, Германия, Румъния и Чехия, които помагат, когато има инциденти с техни граждани. Освен това и жандармерията работи заедно с полицията.

Сигналът за инцидента е бил получен към 02,45 часа. Пратени са два екипа на - един от жандармерията в Бургас и един от районното в Созопол. Имало и двама очевидци, които били от София.

По първоначални данни възникнал конфликт между охранителя и едното от момчетата, след което гардът го ударил по лицето. Другото опитало да успокои мъжа, но той ударил и него. Момчетата са били прегледани в болницата в Бургас. Договорили се с полицаите да се явят на разпит в районното в Созопол. Там са били разпитани и свидетелите и е било образувано досъдебно производство.

Пострадалите не са се явили на разпит в Созопол. От полицията установили, че са се прибрали самостоятелно в София. На 6 юли е била установена самоличността на бияча, т.е за пет дни.

На 1 юли са били проведени беседи с други гости на заведението с цел да се намерят други очевидци, както и със собственика на бара и целия персонал. Била е намерена и снимка на бияча.

На 2 юли полицията е търсила камери в района на "Кайт бар", за да се намерят записи от инциденти. Разговаряно е и с организатора на заведението, за да научи полицията коя е била охранителната фирма, ангажирана с охраната, както и с таксиметрови шофьори.

На следващия ден е бил проведен разговор и с регионалните шефове на охранителната фирма "Делта гард", за да кажат техен ли е служителят бияч. На оперативни източници е била поставена задача да проверят има ли хора, които работят като охранители за фирмата, но без трудови договори, както и на охранители с агресивен характер. От фирмата е изискана информация за всички наети охранители, а те са дали информация са тези, които са вардили събитието на "Градина".

На 4 юли е получена оперативна информация за човек, служител на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", който е вероятен извършител, но не е била потвърдена.

Ден по-късно са проведени разговори с бивши и настоящи служители на охранителни фирми, а междувременно са били преглеждани записи от камери преди и след инцидента, за да се установи самоличността на бияча и да се види колата, с която е дошъл. Снимката му е била предоставена на полицията в Бургас.

На 6 юли Четвърто районно в Бургас е установило самоличността на охранителя - полицай от патрулно-постовата дейност към същото районно. На следващия ден е била извършена проверка относно графика на служителя. Станало ясно, че на 4 юли е подал заявление за четири дни отпуска - от 5 до 8 юли. 

На 8 юли е докладвано на наблюдаващия прокурор, че евентуалният служител е установен и е служител на Четвърто районно.

"По указания на наблюдаващия прокурор са планирани действия по разследването - конкретно разпознаване на лице на 09.07. След проведен разговор с пострадалите действията са отложени по тяхна молба за 10.07, като същите са заявили, че ще се явят в Районно управление - Созопол за разпит и разпознаване", разказа Стоянов.

Така на 10 юли в 10,00 часа са били проведени разпити и разпознавания от пострадалите и още четирима души, които разпознали полицая като извършител. Той е бил задържан за 24 часа. Междувременно е било образувано дисциплинарно производство срещу полицая Петров.