Новини

Комисия в НС ще разследва Исторически парк и Ивелин Михайлов

   
Комисия в НС ще разследва Исторически парк и Ивелин Михайлов

Парламентът създаде в четвъртък временна комисия за проверка дали има пране на пари и други престъпления, извършвани през "Историческия парк" на идеолога на партия "Величие" Ивелин Михайлов. "За" гласуваха 143 народни представители, 17 бяха "против" и двама се въздържаха.

Предложението за създаване на комисията беше внесено от независимите депутати Дарин Георгиев, Виктория Василева и Георги Куков, които бяха част от разпадналата се парламентарна група на "Величие". По-късно проекторешението беше припознато и внесено от народни представители от "Възраждане" и "Има такъв народ".

Временната комисия се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен принцип - по трима от всяка парламентарна група. Тя бе избрана за срок от един месец.

Според решението временната комисия следва да установи всички факти и обстоятелства относно наличие на извършени престъпления от страна на Ивелин Михайлов и свързани с него физически и юридически лица и изградения комплекс "Исторически парк" против финансовата, данъчната и осигурителната система, измами и търговия с влияние и данни за съпричастност с тях на лица, свързани с представители на местната или централна власт.

Предвижда се временната комисия да установи и всички факти и обстоятелства относно евентуалното наличие на данни за бездействие на прокуратурата, МВР и другите компетентни органи и данни за т.нар. "чадър" над Ивелин Михайлов и дейността на комплекс "Исторически парк".