Новини Реакция

Еврокомисарят Илиана Иванова: Честите избори у нас не са добър сигнал за Европа

   
Еврокомисарят Илиана Иванова: Честите избори у нас не са добър сигнал за Европа

Важно е да стоим стабилно и да вдъхваме доверие у нашите европейски партньори и тази честа смяна на правителства, честото ходене на избори не дава добър сигнал. Това каза еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова пред БНТ. Тя коментира как политическата криза в България оттеква в Брюксел.

Влизането в еврозоната е въпрос на покриване на критерии, посочи Иванова.

Последният конвергентен доклад, който Европейската комисия публикува, показа, че България стои най-добре от останалите държави в групата, които чакаме да бъдем присъединени, допълни тя. По думите ѝ България никога не е била толкова близо до членството в еврозоната, но трябва да покрие всички четири критерия. За момента остава критерият за инфлация, който не е покрит, добави тя.

Според икономическите прогнози неравенството между инфлационното равнище в България и средноевропейското намалява и се очаква в края на тази година, началото на следващата, да бъде изпълнен и този критерий.

С изпълнението на последния критерий за инфлацията България трябва да излъчи и сигнал за политическа стабилност, коментира еврокомисарят Иванова.

Относно приемането на страната ни и в супохтния Шенген, тя каза, че страната ни е покрила всички критерии и сега решението е в ръцете на Съвета на Европа.

България сериозно изостава с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), като до момента е усвоила съвсем малка част от предвидените близо 6 милиарда евро, отбеляза Иванова. Страната ни е получила само едно плащане в края на 2022 г.

Ако следвахме представения план, трябваше да сме някъде около четвърто плащане, отбеляза Иванова. Тя допълни, че докато България не изпълни ключови етапи и цели, няма как да се случи плащане.

Европейските средства могат да помогнат за растежа на българската икономика, да помогнат в тази трудна и нестабилна ситуация и наистина е много жалко, че не успяваме да се възползваме от тях, отбеляза Илиана Иванова.