Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

08-14 юли 2024

 

“Българинът има нещо общо с лисицата: точно когато я мислиш за умряла, тя хукне. Много пъти това ни е спасявало, дано и този път да ни спаси от нашите и чуждите гробари, които са се хванали вече за лопатите. Нацията ни сега е в безпътица, но не е безпътна."

Николай Хайтов, в. „Експрес “, май 1993 г.

 

Усилия за обединяване

„За нашия народ Българската православна църква не е само религиозна институция и общност на вярата, а будител и спасител на българския народ в най-тежките времена на чуждо иго. Днес обществото ни разчита БПЦ да продължи да бъде стожер на моралните и духовните ни устои, така че да бъдем достойни и отговорни за своята свобода.“ Това заяви президентът Румен Радев, който  проведе среща с новия патриарх Даниил, в която участваха и членове на Светия синод. „Наша обща мисия е да обединяваме. Вярвам, че във Ваше лице тази изключително важна функция на Църквата ще продължи“, каза още Радев и пожела на Негово Светейшество здраве и сили във високоотговорната му дейност.
 
Патриарх Даниил открои голямото значение на БПЦ за българския народ както в исторически план, така и за укрепване на нравствените устои на обществото ни днес. Като институция, посветена на спасението на човешката душа, БПЦ има и огромна роля за личностното развитие и изграждане, за подобряване на отношенията между хората, за отстояване на традиционните за православието семейни ценности, за отговорността на родителите и обществото към възпитанието на децата и за укрепването на обществения морал, каза партриархът.

Патриарх Даниил се срещна в Светия синод със Симеон Сакскобургготски, който го поздрави с избора му и сподели, че той е петият Предстоятел на родната ни църква, с когото се среща след Екзарх Стефан, Кирил, Максим и Неофит, съобщи „Труд“. Сакскобургготски подари на Даниил албум със снимки „В служба на България (1887-2017)“, а патриархът му връчи комплект от седем сребърни монети и чудотворни икони на св. Богородица.

Да побеждава здравият разум 

Очаквам новата по численост парламентарна група ясно да заяви дали ще остане зад декларациите си, че ще остане опозиция, или ще потърси подкрепа за съставяне на правителство. Затова не бързам и ще връча втория мандат следващата седмица. Аз в кухнята на партиите не се меся. Искам да призова народните представители да осмислят в дълбочина динамиката на политическите процеси в страната и да положат усилия здравият разум да се върне в парламента, защото парламентът може да излъчи устойчиво мнозинство само ако партиите са в състояние да се обединят около националните интереси. В противен случай политическата криза ще ескалира. (Президентът Румен Радев в петък пред журналисти в Бургас)

Кое е по-добро

Още преди 3 месеца заявихме, че коалиция с ДПС няма да правим. Нито поискахме подкрепа, нито дадохме подкрепа на ДПС. Българските мюсюлмани са тези, които ще решат кое ДПС е по-добро - това на Доган или Пеевски. Аз в чужди партии не се бъркам и не давам и в ГЕРБ да ми се бъркат. В ГЕРБ винаги е имало много мюсюлмани. Това е възможност да разгърнем позициите си в смесените райони, където битката винаги е била между нас и ДПС. (Бойко Борисов пред журналисти в парламента)

Никой не може да открадне ДПС

В ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат, за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията. Този процес на нелегитимна подмяна на ДПС категорично трябва да бъде спрян. Умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората. Никой не може да открадне или да присвои ДПС. (Ахмед Доган, из писмо до членовете и симпатизантите на ДПС)

Едно ще кажа – Ново начало

Моят прочит е, че определени хора искат да разрушат ДПС, след това, което прочетох. Не мога да повярвам, че го прави Почетният председател… Аз винаги съм бил за обединение и днес съм за обединение. Който дели партията, си е за негова сметка. Аз с никого не водя войни! Аз искам да работим за хората и нещата да се получават. Други хора в момента водят войни. Едно ще кажа - Ново начало. (Делян Пеевски пред журналисти в парламента)

Парламентарна хроника

Партийното номадство остава забранено в 50-тото Народно събрание и независимите депутати, които вече са 38, няма да могат да създадат своя парламентарна група, макар вече да са на трето място по численост. Това записаха депутатите вПравилника за дейността на НС. От него отпадна и текстът, според който нечленуващите в групи депутати задължително получават места в парламентарните комисии. Отнето им е и правото да участват във временните комисии.

Депутатите отхвърлиха предложението в Правилника да бъде записано, че по време на предизборната кампания няма да получават заплати и да ползват служебни автомобили на парламента.

Министрите ще бъдат задължени да представят в комисии собствените си законопроекти и ако не присъстват, те няма да се гледат. 

Вашингтонски срещи на премиера

Ключовата роля на България на Източния фланг на НАТО беше във фокуса на разговора на премиера Главчев с президента Байдън в рамките на срещата на върха на алианса във Вашингтон, съобщи правителствената пресслужба. Потвърдих, че България е надежден и лоялен съюзник в НАТО, а от своя страна президентът Байдън каза, че имаме много ключова роля на Източния фланг на Алианса, посочи Главчев и определи като признание факта, че България поименно присъства в речта на американския президент.

Във Вашингтон българският министър-председател разговаря и с премиера на РСМ Мицкоскифренския президент Макрон, германския канцлер Шолц, турския президент Ердоган и албанския премиер Рама.

Беда след беда

Десетки пожари избухнаха на няколко места в страната. Само в събота са регистрирани 81 пожара за 17 часа или средно по 5 на час. Бедствено положение беше обявено в общините Хисаря и Калояново, частично  - в Свиленград, Тополовград и Ивайловград. Критична остава обстановката в Хасковско. Горяха необитаеми къщи в Сакар, В с.Срен хора останаха без домовете си.  8000 декара горяха край ямболските села Мелница и Гранитово. Пожар затвори магистралата, която свързва Солун с граничния пункт "Кулата – Промахон". Пожар имаше и близо до границата със Северна Македония. Синоптиците предупреждават, че жегите продължават и през следващите дни опасността от пожари се повишава. Идните дни се очакват температури над 40 градуса. (Мария Филева, „Хоризонт“)

Кой е следващият

 

Доган смята да се върне към единочалието и ДПС да има един лидер, съобщи News.bg. Това едва ли ще е верният му Джевдет Чакъров, защото електоратът вече го свързва с войната с Пеевски, която раздели партията. Затова се търсела обединяваща фигуракато дългогодишния кмет на Кърджали Хасан Азис, който на последните местни избори не получи подкрепа от Пеевски за пореден мандат. Азис бил подходящ, защото в партията го обичали и уважавали, бил диалогичен, дипломатичен и спокоен. Затова на него се разчитало да успокои разделения електорат, както и да върне част от депесарите, които сега са на страната на Пеевски. 

Пеевски не е фигура, внушаваща доверие

В ДПС разцеплението е факт. Това не е обикновен сблъсък, просто някакво противоречие. ДПС е партия, която възникна като ефект от възродителния процес и голямата екскурзия. Тя е политически изразител на българските мюсюлмани. И заради мира в страната всички трябва да бъдем много внимателни, когато говорим за ДПС. Разцепление на ДПС носи риск от поява на протурска партия, което Доган никога не е позволявал, защото е български патриот.

Зад това, което става у нас, не стои личностен сблъсък между Пеевски и Доган. Тук има реален проблем в партията им. И той е свързан със състоянието на избирателите им, обикновените хора мюсюлмани. Гласоподавателят на ДПС е загърбен от една оформила се прослойка, която очевидно често прекалява. Тази прослойка, както я нарича Пеевски, са „дерибеите“, но Пеевски не е фигура, която внушава доверие. Той е много особена персона, свързана с желанието си да оглави ДАНС през 2013 г., след това с КТБ, „Лафка“. Той не е показал качества на градивен човек. (Петко Симеонов, социолог, в. „Труд“)

Доказателства трябва да има за всички обвинения

Доган винаги е бил и винаги ще бъде в сърцата на депесарите. От друга страна Пеевски успя почти за всичките техни региони да вкара проектите в бюджета и те тръгнаха към общините. Доган е абсолютният авторитет в ДПС, иконата, той трябва да слезе от пиедестала и да поеме оперативното ръководство. А новото начало Пеевски трябва да го изпълни с политическо съдържание. Цялата тази драма по върха върви през сърцата на хората в партията. 

Явно е, че формулата – почетен председател, който стои някъде отгоре и взима драматични решения, когато има криза, не работи както трябва. ДПС е част от националната сигурност на страната. Тази криза в момента изправи в ступор цялата държава. Тя е криза в ДПС, в държавата, в лидерството. Трябват мотиви, за да бъде свален един председател. Този председател изведе ДПС до втора сила в парламента. За всички обвинения трябва да има доказателства. Новото начало трябва да бъде изпълнено със съдържание, да положи нови основи на политиката в България, която е на дъното в момента. (Валерия Велева, Нова тв)

Битка без победители и победени

Аз не съм съгласен с Доган. Той си избра Пеевски. Публични партийни скандали като този между Доган и Пеевски, не трябва да се случват, заяви пред БНТ Вежди Рашидов. Това, което става в ДПС, не е добре. Никой не печели от тази битка. Тя ще омърси пространството. В битка, която е свързана не с оръжие, а с компромати, няма победители и победени. ДПС беше мощна сила, когато беше единна и опази етническия мир, посочи Рашидов и нарече ситуацията в България тежка агония и тежка анархия. 

Конфликтът е предрешен

Отговорът на въпроса кой ще надделее в ДПС от една страна е доста труден, но от друга страна няма да доведе до нищо добро за родната политическа действителност. Днес ми попадна психологически портрет на Доган, направен от психолози към Института по криминалистика към МВР по времето, когато Доган е в старозагорския затвор заради активната му гражданска съпротива срещу т.нар. възродителен процес. Коментарът на този портрет е от проф. Димитър Иванов, който определя Доган като лидер от „трансформационен тип“. За разлика от харизматичните лидери, които се радват на моментно влияние, такъв тип лидери проправят трайни бразди в обществото. Важно е да се знае, че в изследването се крие и изходът от прогнозата за днешните злободневни, но и фундаментални за развитието на политическите процеси в България събития. И според проф. Иванов битката между лидерските типажи Пеевски и Доган е предрешен в полза на Доган. (Проф. Стоян Денчев, бивш депутат от ДПС, „Труд“)

Лидер на самия себе си?

ДПС ще се обедини около Доган, който е лидер на една реална общност. Пеевски е лидер на самия себе си, икономически олигарх, който се превърна в политик. Случващото се в партията е добре за България, защото Пеевски ще се омаломощи. (Д-р Златко Ангелов, член на ДПС от основаването му до 1992 г., когато емигрира в Канада, БНР) 

Възможно ли е работещо правителство

Шанс за положителна промяна в настоящата политическа обстановка няма. Смислено, работещо, действено правителство не е възможно. Избраните партии не могат или не желаят да упражняват власттане говорят за реалните проблеми на българите, а години наред разискват съдебната реформа, която хората не припознават като проблем. Разцеплението в ДПС ще доведе до обособяването на две отделни партии. Преди това обаче ще станем свидетели на драматичен челен сблъсък(Социологът Кънчо Стойчев, БНР)

Грешка след грешка

Измененията на Конституцията са капитална политическа и юридическа грешка. Механизмът за назначаване на служебно правителство и изземването на тези правомощия от президента е грешка. Разцепването на ВСС на два отделни съвета е грешка и напълно ненужно.Разпределението на квотите в новия ВСС на 10 за съдиите и 5 за назначенията от парламента е грешка. Разпределението на квотите в прокурорския съвет на 6 за парламента и 4 за прокурорите и следователите е грешка. Ако конституционните съдии започнат да разсъждават като политици, а не като юристи, всичко ще е загубено. Това, че цялото правно съсловие на България ще е поставено на колене пред няколко истерици е най-малкият проблем. Същинският е, че ще сме загубили страната си. (Радомир Чолаков, председател на Комисията за изменения на Конституцията в 49-тото Народно събрание, „24 часа“)

Нинова още е председател на БСП

Аз все още съм председател на БСП, тъй като решението на съда още не е влязло в сила, има период на обжалване. Социалисти от цялата страна ми се обадиха, че ще обжалват това решение. Влизаме в тежка съдебна процедура. Това заяви Корнелия Нинова по БНТ и обясни, че Атанас Зафиров е вписан като представляващ, а не като председател. Нинова каза, че оставката й е в сила и връщане назад няма. Всеки документ в момента, подписан от друг, е незаконен. Ще водят разговори за правителство, но те не са легитимни да го правят. Ще ни вкарат в беля заради ламтеж за бързи постове, посочи Нинова. Според нея, ако президентът Радев реши да създава партия, би направил нов проект и не би влязъл в БСП.

Избори, а не договорки

Досега БСП е била с друг морал и статут, а сега я правят клиентелистка партия. Какво ново предлагат новите ръководители на БСП, когато са строили цялата клиентела в Националния съвет и обслужват самите себе си. В БСП има преврат на хора, които до оня ден са се крили зад Корнелия, нямаха смелостта да го направят по-рано, а след като тя си подаде оставката. Политическата класа е основната причина за това, което се случва в България, затова хората не отиват да гласуват. Само с избори нещо може да се реши, а не с договорки и сглобки между корумпирани политици, които не мислят за държавата. (Румен Овчаров, БНР)

Само Братоев остана

Ръководствата на най-големите общински дружества в София бяха сменени без конкурс и наведнъж. Мнозинството от ГЕРБ-СДС, БСП и ИТН прокара доклада на Карлос Контрера от ВМРО и отцепници от "Възраждане" в общинския съвет. Така бе париран новият механизъм за прозрачни и открити конкурси, който предлага "ПП-ДБ -Спаси София". "Метрополитен", Центърът за градска мобилност, Столичните автотранспорт и електротранспорт, и "Софинвест" имат нови петчленни ръководства, а "Топлофикация София" - надзорен съвет. Те са временни до провеждане на конкурси, които не е ясно кога ще са. Единственият, който запази поста си, е инж. Стоян Братев, шеф на „Метрополитен“.

"Анонимници" ще управляват столични дружества на стойност 3 млрд. лв., предупредиха от групата на Борис Бонев. Кметът Васил Терзиев каза пред БНТ, че няма да подпише решението, с което бяха сменени директорите на общинските дружества, и поясни: Не пазим досегашните директори, искаме до 3-4 месеца да се проведат конкурси“.

Много дупки, много кръпки

За 10 г. сме построили около 450-500 км. Презследващите 4-5 г. трябва да построим 1000 км магистрали. Ако не го направим, никога няма да живеем по европейски. Всички политици ни замерват с евроатлантически послания, но не предоставят европейски начин на живот. Важно е да има магистрали, а не кой ще реже лентата. Политикатазаприлича на пътищата – много дупки и много кръпки.

Северната тангента трябва незабавно да се ремонтира. Гаранционният срок обаче отдавна е изтекъл, затова ремонтът ще е за сметка на държавата. Голяма част от магистралите имат сходни проблеми. В нулевия лот на "Хемус" 25% от асфалта липсват, а участъкът на "Тракия" от Стара Загора до Ямбол е във все по-ужасно състояние, има разпадащи се дълги участъци. Големият проблем е, че веднъж плащаме за това, което трябва да бъде изградено по документи, а после започваме да правим основен ремонт. Това са и пари, и дискомфорт. (Бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков, „Неделя 150“, БНР)

Да говорим, но няма чуваемост

Готвят се протести в различни сектори. Хората в столичния градски транспорт чакат второ увеличение на заплатите. В здравеопазването половин години се опитват да договорят колективния трудов договор. В енергетиката има несигурност, нестабилност и неяснота. От най-много подпомагане се нуждаят машиностроенето, химическата промишленост, производството на лекарства. Предприятията оцеляват с банкови заеми. Мините имат нужда да предложат начини и мерки за рекултивация. Няма чуваемост. 7-8 месеца искаме да говорим, но няма желание. (Лидерът на КНСБ Пламен Димитров, Нова тв)

Богатите стават по-богати

Никога не е имало план за плавен преход. Въпросът е защо Планът за възстановяване и устойчивосттрябваше да е концентриран върху съсипването на енергетиката. Някакви пари отиват да обогатят едни хора, които и без това са достатъчно богати. В т.нар. американска ТЕЦ "Марица Изток 3" остават само 35 служители след поредните съкращения, коитовероятно охраняват да не стане по-голяма беля. Американският инвеститор си е направил неговите планове, те си върнаха със сериозна горница инвестициите. За ТЕЦ 1 се знае точната дата. Единият сценарий беше държавата да си го вземе и да произвежда електроенергия, същото важи и за ТЕЦ 2. Има такива слухове, както и че климатичните промени са предизвикани от фотоволтаичните паркове, които съсипват природата. (Президентътна КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, тв „България он еър“)

Временната заблуда за доходите

Пада вносът, пада и износът. Външната търговия се сви през май с близо 10% и тази тенденция продължава 14-и месец, а индустрията продължава да върви надолу 17-и месец. Увеличават се с близо 5% разходите на производителите и докато стигнат до потребителите, ще станат 15%. Всяка година отиваме с място и половина назад в класацията по конкурентоспособност. Сега сме на 58-о място от 67 държави. Най-големият спад е в инфраструктурата и бизнеса. Първи сме по ръст на БПВ на глава от населението. Раздаваме заплати, взимаме заеми, даваме пенсии и увеличаваме доходите на населението. Това е временна заблуда. (Красимир Дачев, зам.-председател на БТПП, тв България он ер)

Милиарди са прахосани в "Хемус" 

Бездействието и нежеланието да се носи отговорност по наследените проблемни пътни договори от времето на кабинета Борисов 3 щеструват на хазната стотици милиони левове. Работата по прословутите ин-хаус договори за строителството на “Хемус”, които бяха обявени за незаконни от Сметната палата, бе възстановена, но цените отдавна не са същите и договорите се индексират. На десетки милиони левове възлизат лихвите и по спорните и отдавна прекратени поръчки за поддържане на републиканската пътна мрежа. Това става ясно от предоставена от МРРБ информация за оскъпяването на договорите в резултат от инфлацията, съобщава „Сега“. 

България все губи

Има реална опасност България да изгуби средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, предупреди българският еврокомисар Илиана Иванова пред Би Ти Ви. По думите ѝ политическата обстановка в страната не влияе добре на позициите на България в Европа и това се вижда от забавянията по плана, както и от процеса по присъединяване към еврозоната. Иванова припомни, че до момента има само едно плащане по плана от края на 2022 г. Сега трябваше да сме около четвъртото плащане, а ние не сме получили още второто. Има ясно фиксиран краен срок - август 2026 г., за получаване на средства, отбеляза тя.

Мицкоски умора няма

В интервю за „Ал Джазира“ той заяви, че РСМ води с 14:0 срещу България по отношение на правата на човека. Запитан за вписването на българите в конституцията, Мицкоски отговори, че позицията на правителството остава непроменена. И зададе два въпроса: каква е причината за вписването на няколко стотин българи в Конституцията и какво получава РСМ като държава.

"Твърди се, че правата на някого са забранени или ограничени, защото те не са част от преамбюлата на Конституцията. Ако това е така, коя е европейската институция, която следи чии права са ограничени и дали има нарушения. Това е Съдът за правата на човека в Страсбург. Има 14 присъди за македонската общност в България - че нейните права са ограничени или нарушени. В същото време няма нито една присъда за българската общност в Македония. Това прави 14:0. Това не е причината за вписване на българите в конституцията“, каза Мицковски. "Македонският народ направи всичко и сега идва редът на Брюксел да направи нещо в замяна“, посочи той и съобщи, че правителството е предложило "отложена промяна на конституцията".

Тръмп оцеля

Бившият президент на САЩ Тръмп се размина на косъм от смъртта, след като мъж стреля по него по време на предизборен митинг в град Бътлър, щата Пенсилвания, докато държеше реч на трибуната. Един от куршумите мина на милиметри от главата му, засягайки дясното му ухо и предизвиквайки обилно кръвотечение, но не е пострадал сериозно. Има един убит човек от публиката на митинга, а други двама се намират в болница в критично състояние. 

Тръмп заяви, че е чул свистящ звук след започване на изстрелите, а после е усетил, че куршум прониква през горната част на дясното му ухо. Той благодари на Сикрет сървис и на органите на реда за бързата реакция. 

ФБР разследва инцидента срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът, който се е намирал на покрива на сграда в съседство с митинга, е произвел няколко изстрела преди да бъде убит от снайперисти наСикрет сървис. Това е 20-годишният Томас Матю Крукс, който според американски медии е бил регистриран като републиканец.

Президентът Байдън осъди инцидента и заяви че е "благодарен", че Тръмп е в безопасност, а по-късно разговаря с него по телефона. 

Това е най-сериозният опит за покушение срещу политик в Америка след опита за убийство на Рейгън през 1981 г.

Реакции в България

"Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. Пожелавам бързо възстановяване на президента Тръмп и на ранените. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва", написа президентът Румен Радев в социалната мрежа Х след опита за покушение над Тръмп.

А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа във Фейсбук: „Осъждам остро опита за покушение над Доналд Тръмп и му желая бързо възстановяване. Насилието няма място в цивилизования и демократичен свят. Всички трябва да си дадем ясна сметка, че езикът на омразата само разделя обществата ни.

Заплахи от двете страни

Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността на НАТО. Това се посочва в заключителната декларация от срещата на върха на Алианса във Вашингтон. В нея за първи път НАТО отправи директни обвинения към Китай, който се превърнал "в решаващ поддръжник на Русия във войната й срещу УкрайнаВ документа е заложена допълнителна военна подкрепа за Киев в размер на 40 млрд. евро. Генералният секретар Столтенберг заяви, че не става въпрос дали Украйна ще бъде приета в НАТОа кога. Германия и САЩ обявиха, че за първи път от Студената война насам в Германия отново ще бъдат разположени американски оръжия с далечен обсег на действие, които ще достигат до Русия. 

Русия вижда НАТО като заплаха за сигурността си, и то много сериозна. Това изисква Москва да предприеме ответни действия, коментира говорителят на Кремъл Песков. Китайското външно министерство пък обвини НАТО, че прехвърля вината за войната на Пекин. 

"Мирна мисия 5.0"

Това написа в социалната мрежа Х унгарският премиер Орбан и придружи съобщението със снимка с Тръмп в резиденцията му във Флорида. Орбан отиде при него направо от срещата на НАТО във Вашингтон, за да покаже на съюзниците, че не иска да се съобразява с критиките им срещу неговата "мирна мисия", чиято пета спирка бе при Тръмп. Предишните четири бяха в Киев, Москва, Пекин и Вашингтон.

Унгарското правителство обвини партньорите си от НАТО в двойни стандарти и неуспех в справянето с войната на Русия срещу Украйна, което предизвика вълнение в края на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Външният министър Сиярто заяви, че стратегията за справяне с конфликта е пълен провал.

Опасността е все по-близо

"Когато видях декларацията на НАТО, стигнах до извода, че намерението на САЩ е да започнат нови войни и в частност - Трета световна война", пише турският анализатор Абдулкадир Селви от в. „Хюриет“, предаде БТА. Администрацията на Байдън полага усилия да превърне войната между Русия и Украйна във война между НАТО и Русия. Такава опасност е по-близо от всякога. Украинският конфликт в момента има две губещи страни: Русия и Украйна, а единственият победител са САЩ. Благодарение на конфликта те постигнаха разширяване на алианса (с присъединяването на Финландия и Швеция), превърнаха Балтийско море "в натовско море", а "Европа - в свой заден двор от страх пред Русия

САЩ печелят и заради стимулирането на американската военна индустрия, а под претекст за китайската военна заплаха са насочили усилията на НАТО към Азиатско-тихоокеанския регион, посочва анализаторът. Съединените щати искат да изтощят Китай, който не успяха да отслабят икономически, като го въвлекат във война. Не бива да се забравя, че войната, в която ще участва Китай, ще бъде Tретата световна война, смята Селви.

Два гафа за два часа 

На фона на увеличаващите се призиви да се откаже от надпреварата за Белия дом, Байдън се опита да убеди демократите, че е най-подходящият кандидат, но допусна сериозни лапсуси, съобщи БНТ. Първият - след срещата на върха на НАТО във Вашингтон тойпредстави Зеленски като Путин: "А сега искам да дам думата на президента на Украйна. Дами и господа, президентът Путин Ще победите президента Путин. Президентът Зеленски. Толкова съм фокусиран върху това Путин да бъде победен". Зеленски реагира на неловката ситуация с репликата, че е по-добър от Путин. 

На пресконференция Байдън отново се обърка и нарече вицепрезидента си Тръмп вместо Камала Харис: „Нямаше да избера вицепрезидента Тръмп, ако тя не беше подходяща за президент“.

Това вече не работи

Руснаците имат 2200 ядрени глави повече и по-добри отбранителни оръжия от нас. Доклад на Пентагона показва, че при размяна на ядрени удари ние ще загубим 90 млн. американци през първите 24 часа и още 90 млн. в следващите шест месеца. Нашият военен бюджет не е за защита на родината. Ние имаме 800 бази в чужбина. Руснаците имат една и половина. Китайците имат една. Тези разходи са за доминиране, за създаване на хегемония, за илюзията, че сме единствената сила в света, а това вече не работи. 

Заради нашите санкции руснаците имат най-силната икономика. Путин е по-популярен, отколкото беше. Над нашето правителство има силен натиск да прави война, защото хората, които даряват пари на политическите партии, са най-големите собственици на военния комплекс, те притежават големите инженерни фирми, които ще възстановяват страните след войните, и оказват натиск над Конгреса, за да продължаваме да водим постоянни войни. (Робърт Кенеди-младши, кандидат за президент на САЩ, в подкаста на Том Билийо)

Вести от България

Златните резерви на централните банки на България и Румъния са съответно 40.9 тона и 103.6 тона, показват най-новите данни на Световния съвет по златото. От всички държави в Източна Европа Румъния има вторите най-големи златни резерви след Полша, а България се нарежда на четвърто място след Унгария.

България е на второ място в света по най-голям ръст на цените на жилищата за първото тримесечие, показва индекс на консултантската компания Knight Frank, който следи 56 национални пазара. 

Haй-гoлeмият coлapeн пapĸ в Бългapия, Изтoчнa Eвpoпa и нa Бaлĸaнитe, който може дa зaxpaнвa 96 xил. дoмoвe, ce нaмиpa в c. Aпpилци ĸpaй Πaзapджиĸ. Инcтaлиpaни ca нaд 824 хил. фoтoвoлтaични мoдyлa c oбщ ĸaпaцитeт oт 400 МW. Πpoeĸтът e нaй-гoлeмият в cвeтa xeтepoпpexoдeн coлapeн пpoeĸт, ĸoйтo cъчeтaвa виcoĸa eфeĸтивнocт c oпpocтeн дизaйн.

Правителството предлага на НС да бъде закрито частното Европейско висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив, което се случва за първи път от много години. След като предложението бъде гласувано, университетите в България - държавни и частни - ще намалеят от 52 на 51.

Вести от света

Пътуването с автомобил през територията на Сърбия вече е по-скъпо с 10%. От Ниш до Белград пътната такса става 1130 динара (18.90 лв.), а от Димитровград (Цариброд) за Белград - 1670 динара (27,89 лв.).

Индияпетата по големина икономика в света, вeчe е вoдeщият пaзap зa дocтaвĸи нa pycĸи пeтpoл и eдин oт ocнoвнитe пapтньopи нa Pycия в eнepгийния ceĸтop в cвeтoвeн мaщaб. Зa минaлaтa гoдинa дocтaвĸитe нa пeтpoл бяха 90 млн. тoнa, ĸoeтo e 40% oт цялoтo пoтpeблeниe нa Индия.

Oбyчeниeтo нa пoвeчeтo cтyдeнти в мeдицинcĸия фaĸyлтeт нa пpecтижния aмepиĸaнcĸи yнивepcитeт "Джoнc Xoпĸинc" щe e бeзплaтнo, cлeд ĸaтo Вlооmbеrg Рhіlаnthrоріеѕ дapи 1 млpд. дoлapa нa yчeбнoтo зaвeдeниe. Бъдeщитe лeĸapи oт ceмeйcтвa c гoдишeн дoxoд пoд 300 хил. дoлapa щe yчaт бeзплaтнo.

Питейната вода в Европа е замърсена с химикал, чиято употреба не е регулирана, показва изследванена Европейската мрежа за борба с пестицидите. Става дума за  трифлуороцетна киселина, която се образува при разпадането на т.нар. вечни замърсители в някои пестициди и хладилни агенти.

Нито един тв канал, стрийминг платформа или кино в Русия няма да показват състезанията от летните олимпийски игри в Париж. Това се случва за пръв път от 40 години, когато през 1984 г. СССР бойкотира олимпиадата в Лос Анджелис. Обяснението е, че този път ще участват само 16 спортисти под неутрален флаг, без химн и в непопулярни спортове. 

Boдeщaтa acoциaция нa pecтopaнтьopитe в Typция пpизoвa члeнoвeте cи дa пpeдлaгaт 10% oтcтъпĸa нa блюдaтa в мeнютo cи, за да cъживят ceĸтopa.

Населението на света е 8 005 176 000 души и всяка година се увеличава с около 83 млн. ООН прогнозира, че през 2057 г. то ще достигне 10 млрд.Най-населената страна е Индия (1 428 980 014), следвана от Китай (1 425 661 836). Монако, втората най-малка държава на планетата, е най-гъсто населената в света - 39 500 души на площ 2.02 кв. км, а Нигер е с най-бързо нарастващо население

Из архива

Животът е огън

Всички на младини си въобразяваме, че животът е състезание по бързина. И едва по късно разбираме, че е състезание по издръжливост. Животът е огън. Може да е буен или едва да тлее, но додето е живот, той е огън. И ако първите ти срещи с огъня се свеждат до изгаряния, нищо чудно докрай да се дърпаш встрани и така да си умреш, без да разбереш, че огънят не само гори, а може и да топли. Животът нерядко ни изправя пред трудни положения, но никога пред безизходни. Което съвсем не значи, че изходът е в желаната от нас посока. 

Не знам как е по другите етажи на този живот, но отдавна съм се убедил, че на нашия етаж историите, които почват добре, са доста повече от ония, които завършват добре. Изобщо на нашия етаж поговорката, че денят се познава от заранта, не е много на почит.

Щастливата случайност не е въпрос на късмет, а на чакане: тя винаги идва, ако умееш достатъчно дълго да чакаш. Има време за чакане. И има време за действие. Важното е да не се объркат времената.

Когато почнеш прекалено да се занимаваш с мръсника, ти влизаш в неговата орбита, той те обсебва, настанява се в мислите и преживяванията ти, постига своето. Да не му доставяме радост, като му обръщаме прекалено внимание. Да покажем, че той не е властен да ръководи намеренията и действията ни. Това ще го вбесява. А вбесяването е форма на разпадане, на самоунищожение.

На хората трябва да се даде една мисъл силна, проста и убедителна. Една спасителна мисъл, която да обсеби съзнанието им. А щом обсеби съзнанието им, те непрестанно ще я повтарят и непрестанно ще насищат с нея пространството. Една идея-светкавица, излъчвана едновременно от милиони хора, един ураган, който да очисти пространството и да помете силите на мрака. Но въпросът е голямото съдържание да бъде сведено до нещо крайно лаконично и пределно могъщо, кратко и силно като светкавицата, една идея-мълния.

Талантът е главоболна работа. Талантът дразни и оскърбява посредствеността, около него се вият отровните изпарения на завистта, кръжат лешоядите на озлобението, неуютно е. Талантът не е лавров венец, а изкупителен кръст. Но всички мечтаят за него, а не за дребната роля на дребните хорица. И там е грешката. Желание за нещо, което не ти е дадено. (Писателят Богомил Райнов,chetilishte.com)