Новини

Стрелецът на Тръмп бил тормозен в училище. Ходел с дрехи за лов

   
Стрелецът на Тръмп бил тормозен в училище. Ходел с дрехи за лов

Заподозреният за стрелбата срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп - 20-годишният Томас Матю Крукс, е стрелял с полуавтоматична пушка модел AR-15. Оръжието е било законно. Служители на ФБР смятат, че е закупено от бащата на заподозрения, съобщава Ройтерс.

В неделя, 14.07., беше направен опит за убийство на кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп. Това се случи по време на предизборно събитие в Бътлър, щата Пенсилвания. Единият от няколкото произведени изстрели го ранява в ухото. Заподозреният за стрелбата е мъртъв, убит на място. Убит е и човек, който е бил в публиката.

ФБР идентифицира заподозрения за стрелбата като Томас Матю Крукс, на 20 г. Той е жител на Пенсилвания. Стрелял е от около 120 метра разстояние от една от сградите. Бил е облечен с бежова фланелка и къси панталони - това показват снимките, разпространени от ФБР.

Служители на ФБР казаха, че стрелецът е действал сам. Службите още не са идентифицирали идеология, свързана със заподозрения, или някакви индикации за проблеми с психичното здраве.

Крукс е бил републиканец според регистрите на гласоподавателите в щата и е дарил 15 долара на комитет за политически действия на Демократическата партия, когато е бил на 17 години. Той е живял в Бетел парк, Пенсилвания, на около 70 км от мястото, където Тръмп проведе митинга си. Завършил е местната гимназия през 2022 г., като там е спечелил награда от 500 долара за математика и точни науки.

Крукс е работил в кухнята на местен старчески дом, който се намира съвсем близо до дома му.

Съседите в Бетел парк са в шок. Не могат да повярват как тих млад мъж е отговорен за подобно деяние. Единственото, което съобщиха от ФБР до този момент е, че именно Крукс е замесен в опита за убийство на Тръмп и тече разследване, пише Би Би Си.

Крукс е бил регистриран в близък до дома му клуб по стрелба. Абонаментът му там е от поне година. Според властите пушката, с която мъжът е стрелял, е купена от баща му. Пред Асошиейтед прес два анонимни източника коментираха, че баща му е купил оръжие преди най-малко шест месеца.

До момента информацията за характера на Томас Крукс е разнопосочна. Местни хора обясняват, че в училище той бил вълк единак, често бил тормозен и идвал с дрехи, подходящи за лов. В същото време винаги получавал високи оценки на тестове и бил изключително запален по история. Описват го като съвсем обикновен младеж, много мил. Учителите му много го харесвали, а други го описват като много тих.

"Бяхме заедно в гимназията, но не мисля, че някой го познаваше добре. Просто не е човек, за когото се сещат хората. Но изглеждаше нормален", коментира негов бивш съученик.

Един от бившите му учители го описва като тихо момче, което никога не е казвало лоша дума за друг.

Бащата на Крукс казва, че се опитва да разбере какво се случва, но ще изчака да разговаря подробно с властите и след това ще коментира действията на сина си. Семейството на стрелеца работи заедно с ФБР за изясняване на случая, пише Си Ен Ен.

Следователи смятат, че Крукс вероятно е планирал атаката известно време. Според тях той е действал сам, но в същото време разследването проверява дали е имал компания по време на митинга.