Спорт

За 5 г. - 4 трофея и само 2 загуби за Аржентина и Меси

   
За 5 г. - 4 трофея и само 2 загуби за Аржентина и Меси

Преди 8 г. Лионел Меси се отказа от участие в националния отбор на Аржентина след крайно разочароващата загуба от Чили с дузпи във финала на юбилейното издание на Копа Америка по повод 100 г. от първото.

Година по-рано мегазвездата и съотборниците му по същия начин бяха порязани от Чили и явно натрупването (през 2014 г. бе загубата от Германия на световното в Бразилия - б.а.) дойде в повече на свикналия постоянно да печели на клубно ниво нападател.

После обаче Меси размисли. Дойде Копа Америка през 2019 г. В полуфинала на 3 юли Аржентина падна с 0:2 от Бразилия.

С успеха 2:1 над Чили в мача за третото място Меси и компания стартираха една страхотна серия, която не само сложи край на душевното страдание на Лео, че не може да донесе трофея на родината си, а доведе до едно наистина сериозно постижение южноамериканската страна. За въпросните 5 г. Аржентина изигра 63 срещи. Спечели 51 от тях, в 10 регистрира равенства и загуби само 2 (от Уругвай и Саудитска Арабия). В последните 3 г. пък Меси и съотборниците му успяха да вдигнат цели 4 трофея. Започнаха с триумф в Копа Америка. През 2022 г. първо заслужиха трофея от мача Финалисима (двубой между шампионите на Европа и Южна Америка - б.а.), а след това дойде най-сладкият успех.

На световното в Катар Меси помогна на Аржентина да стане световен шампион за 4-и път в историята. За да се стигне до ранните часове на понеделник. В Маями “гаучосите” защитиха трофея си от Копа Америка с 1:0 след продължения срещу Колумбия във финала на “Хардрок Стейдиъм” в Маями. Точен в 112-ата мин бе Лаутаро Мартинес. В средата на втората част Меси бе принудително сменен след поредна колумбийска балтия, довела до удвояването на десния му глезен.