Новини Светът

Байдън е дал положителен тест за COVID-19

   
Байдън е дал положителен тест за COVID-19

Джо Байдън е дал положителна проба за COVID-19, съобщиха от Белия дом. Президентът, който по това време се е намирал в Лас Вегас, „изпитва леки симптоми“, се казва в изявление на прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер. Той „ще се върне в Делауеър, където ще се самоизолира и ще продължи да изпълнява пълноценно всичките си задължения“, допълни говорителят, цитиран от CNBC.

Байдън е ваксиниран и с бустер, отбеляза тя. Белият дом ще предоставя редовно актуална информация за състоянието му, тъй като той продължава да изпълнява пълноценно служебните си задължения.

Качвайки се на борда на Air Force One в Лас Вегас, Байдън не е носил маска. „Добре, чувствам се добре“, каза той пред репортери в отговор на въпроси на летището.

Лекарят му заяви, че президентът е получил хрема и „непродуктивна кашлица“ в сряда следобед. „Той се чувстваше добре за първото си мероприятие за деня, но предвид факта, че после не беше така, проведохме изследване на място за COVID-19 и резултатите бяха положителни“, обясни лекарят в изявление, споделено от Белия дом.

Според лекаря симптомите на Байдън „остават леки“, с нормална температура и дихателна честота.

„Президентът е получил първата си доза паксловид“, допълва той.

От щаба на Байдън препратиха CNBC към Белия дом, когато бяха помолени за коментар.

Байдън трябваше да направи изказване в сряда следобед на годишната конференция на UnidosUS в Лас Вегас, след интервю за Univision в ресторант Original Lindo.

Снимки в социалните мрежи показаха как той се ръкува с посетителите в ресторанта. Но след това не се появи на конференцията в планирания час за изказване. Малко по-късно президентът на UnidosUS Джанет Мургия съобщи на присъстващите, че Байдън е дал положителна проба за COVID-19.

„За съжаление, току-що говорих по телефона с президента Байдън и той сподели дълбокото си разочарование, че не може да се присъедини към нас този следобед“, каза тя.

„Президентът е бил на много събития, както всички знаем, и току-що даде положителен тест за вируса“. Той каза да ви предам, че няма да се отървем от него толкова бързо“, добави тя. „Много съжалява, че не може да бъде с нас“.

Заразяването идава в момент, когато 81-годишният Байдън е подложен на все по-голям натиск от демократите да се оттегли от президентската надпревара срещу кандидата на републиканците Доналд Тръмп. 

Все по-голям брой законодатели от Демократическата партия, както и водещи донори и съюзници призоваха Байдън да се оттегли, след като катастрофалното му представяне в дебатите породи паника относно неговата годност за участие в кампанията.

Байдън многократно отхвърля тези призиви и защитава физическото и психическото си здраве. В интервю за BET във вторник той заяви, че може да преразгледа решението да остане в надпреварата, ако се появи „медицинско състояние“. От щаба му бързо се опитаха да превърнат вируса във възможност за набиране на средства - и в закачка към главния изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Елон Мъск, който обеща да направи големи дарения за Тръмп. В сряда вечер в личния акаунт на Байдън в X беше споделен пост с две думи: „Болен съм“. Следващият обаче гласеше: „от това, че Илон Мъск и богатите му приятели се опитват да купят тези избори“. Този пост включваше връзка към страницата за набиране на средства за кампанията на Байдън. Президентът преболедува COVID-19 и през юли 2022 г., припомня CNBC.