Новини Светът

Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело на ЕК

   
Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен представя днес своята кандидатура в Европарламента в Страсбург за втори мандат начело на Европейската комисия. След дебат в пленарната зала кандидатурата ѝ ще бъде гласувана в 14 ч. българско време.

"Никога няма бездейно да гледам това, което става отвътре или отвън. Никога няма да приема, че екстремисти и демагози се опитват да разрушат европейския начин на живот. Готова съм, заставайки днес пред вас, да водя тази битка с помощта на всички демократични сили. Именно това съм заложила в политическите си насоки – силна Европа, Европа на благоденствието и защитата на хората и отстояването на демокрацията. Една силна Европа, която е социално справедлива и подкрепяща за хората, която прилага справедливо приетите правила и подкрепя прагматично целите на Зелената сделка", заяви пред евродепутатите Фон дер Лайен:

"Нашият първи приоритет ще бъде благоденствието и конкурентоспособността".

65-годишната Урсула фон дер Лайен е дългогодишен министър в правителства на германската канцлерка Ангела Меркел. До 2019 г. е министър на отбраната на Германия, след това застава начело на Европейската комисия.