Коментари

Министър Коритарова: 584 дни е забавена Хемус за последните 3 години, 30-40% е оскъпяването

   
Министър Коритарова: 584 дни е забавена Хемус за последните 3 години, 30-40% е оскъпяването

През последните 3 години по изграждането на магистрала „Хемус" са се натрупали общо 584 календарни дни забавяне на строителството. Това съобщи по време на парламентарно изслушване служебният регионален министър Виолета Коритарова.

„Аз заварих заповед за възобновяване на строителството от март т.г., но реално работите започнаха чак сега", каза Коритарова.

Оставащите 134 км от „Хемус" са разделени на 9 участъка, като всички те са на различен етап. Първият например е довършен на 68% и до края на годината ще бъде пуснат в експлоатация. Вторият е готов на 20%, а третият – на 53% и се очаква неговото завършване до края на 2026 г.

4-и, 5-и и 6-и участък са осигурени с терени и строителството там започва до края на тази година

За 7-и и 8-и участък има готов ОВОС, но за 7-и се налага промяна и той е разделен на три подучастъка, за да започне да се строи и да се прави нов ОВОС.

За 8-и в момента АПИ гледа технически проект, като самото проектиране трябва да е готово за 260 календарни дни.

За 9-и участък все още се очакват различни разрешителни от други ведомства и до септември ще бъдат изплатени обезщетенията за отчуждаване.

Около 30-40% е средното оскъпяване на магистрала „Хемус" заради индексациите, които обаче се изплащат на различен етап, тъй като е необходимо да има извършено строителство, за да се платят добавките, обясни министър Коритарова. Няма информация някой от доставчиците или строителите да се е отказал, каза тя.