Новини Светът

Лятната резиденция на Путин с нова противовъздушна защита

   
Лятната резиденция на Путин с нова противовъздушна защита

Лятната резиденция на Путин се сдобива с нова противовъздушна защита, докато Украйна засилва атаките с дронове в Русия, предаде Си Ен Ен.

Тъй като Украйна все по-смело нанася удари по цели дълбоко в Русия, Москва тихомълком повиши мерките за сигурност около резиденцията на президента Владимир Путин северно от Москва.

Сателитни снимки разкриха, че в близост до президентската резиденция на езерото Валдай в Новгородска област са инсталирани няколко системи за противовъздушна отбрана „Панцир-С1“.

Резиденцията „Валдай“ би могла да бъде високопоставена цел, тъй като е известно, че Путин прекарва времето си там през лятото. Дворцовият имот се намира в рамките на голям правителствен ваканционен комплекс в националния парк Валдай, на полуостров, който се намира между 2 езера.

Достъпът до целия комплекс е силно ограничен - 40-те хектара земя са заобиколени от 3 страни от вода и са оградени от останалата част на парка.

Сателитните снимки показват, че произведените в Русия системи за отбрана са били преместени в района в периода между септември миналата година и май тази година, точно когато Украйна се е усъвършенствала в разработването и използването на безпилотни летателни апарати, способни да нанасят удари по-навътре в Русия.

Неотдавна Киев получи разрешение да използва западни оръжия за нанасяне на удари през границата с Русия, но това е ограничено до военни цели, които се намират близо до границата с украинската Харковска област и подкрепят руската офанзива в Украйна.

За всякакви удари по-навътре в Русия Украйна трябва да разчита на собствените си оръжия. Безпилотните самолети са важна част от стратегията.

Президентската резиденция обаче е добре защитена от евентуални нападатели.

За достъп до широкия парк се изисква специално разрешение, а курортът е напълно забранен за посещение - според официалния му уебсайт той е затворен за неопределено време от ноември миналата година.

Историята на отдиха като място за почивка на висшите руски служители датира още от времето на съветския лидер Йосиф Сталин, който е имал лятна къща в района. Според руската държавна информационна агенция Никита Хрушчов и Борис Елцин също са се наслаждавали на престоя си в резиденцията.