Новини От мрежата

Започва масова смяна на директори на училища в цялата страна

   
Започва масова смяна на директори на училища в цялата страна

Преди ден от Министерството на образованието и науката съобщиха, че започва най-масовата смяна на училищни директори в цялата страна. Нови ръководителите ще имат 481 училища - общински и държавни. 

Всяко Регионално управление на образованието е публикувало заповед за обявяването на конкурсите. Изброени са: характерът на работата, изискванията към кандидатите, необходимите документи и как ще бъде проведен конкурсът. 

Документи могат да бъдат подавани до 19 август.

Конкурсът се провежда в два етапа: писмен изпит, който включва решаване на тест и събеседване с кандидата, което включва и решаване на казуси, и защита на концепция за стратегическо управление на институцията.

В София-град са обявени конкурси за 20 училища, сред тях е и Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Настоящия директор Антоан Тонев заема длъжността от 2018 г. За ръководни позиции ще се борят и в 6. основно училище "Граф Игнатиев", както и 129. основно училище "Антим-I". 

Именно директорът на 129. училище беше най-младият ръководител в страната през 2023 г. - на 29 години.

Причината за смяната на Тонев като директор на СМГ е, че той оглави 105. СУ в София през март 2024 г. Тогава бяха назначени нови ръководства на 22 столични училища, сред които Първа английска езикова гимназия, Втора английска езикова гимназия и ПГХВТ "Проф. д-р Георги Павлов" 

Ето кои са и останалите училища в София-град, за които са обявени конкурси за директори: 

1. Професионална гимназия по туризъм "Алеко Константинов", Банкя
2. 26. средно училище "Йордан Йовков", Витоша
3. 152. основно училище "Св. св. Кирил и Методий", Витоша
4. Професионална гимназия по подемна, строителна и транспортна техника, Възраждане
5. 5. вечерно средно училище "Пеньо Пенев", Възраждане
6. Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“, Илинден
7. 28. средно училище "Алеко Константинов", Красна поляна
8. 115. основно училище „Св. св. Кирил и Методий", Кремиковци
9. 90. средно училище "Ген. Хосе де Сан Мартин", Люлин
10. 102. основно училище "Панайот Волов", Надежда
11. 129. основно училище "Антим-I",Оборище

12. Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски", Оборище
13. 53. основно училище "Николай Хрелков",Овча купел
14. Профилирана гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску", Сердика
15. 59. обединено училище "Васил Левски", Сердика
16. 94. средно училище "Димитър Страшимиров“, Слатина
17. 6. основно училище "Граф Игнатиев", Средец
18. Професионална гимназия по телекомуникации, Студентски
19. Национална търговско-банкова гимназия, Триадица
20. 104. основно училище "Захари Стоянов", Триадица

Конкурсите по области

В Благоевград нови директори ще имат 18 училища. Първа в списъка е Националната хуманитарна гимназия, следвана от Неврокопската професионална гимназия в Гоце Делчев, началните училища в Осина и Жижево, основните в Марикостиново, Копривлен, Ваклиново, Годешово, Горно Драглище, Бабяк, Баничан, СУ – Кочан, Абланица, Кресна, Професионалната техническа гимназия – Сандански, Гимназията по туризъм – Банско и петричките СУ „Никола Вапцаров“ и ПГИТ /Професионалната гимназия по икономика и туризъм/.

В Бургас обявените конкурси са 32. Нови директори се търсят за две основни училища в Айтос, Несебър, Слънчев бряг,, Поморие, както и в села в община Руен. В морския град ще бъдат проведени конкурси за основни и средни училища, но и за Профилираната гимназия за романски езици "Георги Стойков Раковски", Професионалната гимназия по химични технологии "Акад. Н. Д. Зелинский" и Професионалната техническа гимназия. Пълният списък може да видите ТУК

Нови директори ще имат и 5 професионални гимназии във Варна. В областта обявените конкурси са общо 33. 

Старопрестолната професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“ и Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново също ще са с ново ръководство. От заповед на РУО в областта става ясно, че 28 учебни заведения трябва да имат нови директори. 

Едва пет училища във Видинска област ще имат нови директори. Три от тях са във Видин, едно е в село Раковица, община Макреш, а другото - в село Бело поле, Ружинци. 

РУО-Враца е обявило два конкурса - за общински и за държавни училища. Общо 23 учебни заведения ще имат нови ръководства, като от тях 17 са общински, а 5 - държавни. 

В Габрово и областта ще бъдат сменени само шест директори, а в Добричка област - 9, като само две ще са в областния град.  25 учебни заведения в Кърджали ще имат нови директори, като само четири са в областния град и са професионални гимназии, докато 14 от всички 25 са основни училища. 

За Средно училище „Христо Ботев“ в Бобов дол, Основно училище „Христаки Павлович“ в Дупница, Начално училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Раждавица, както и Основно училище „Проф. Марин Дринов“, Шесто основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ и Природоматематическа гимназия „Проф. Емануил Иванов“ в Кюстендил са обявени конкурси. 

РУО-Ловеч е издало заповед за конкурси в 6 държавни и общински училища в областта, две от които са професионални гимназии. В Монтанска област ще бъдат сменени ръководствата отново в шест учебни заведения, сред които са и Професионалната гимназия по лека промишленост и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и компютърни науки.

В Пазарджишка област нови директори ще имат 33 училища. И докато в другите райони по-голяма част от смените не бяха в областните градове, то тук 13 училища в Пазарджик ще имат нови ръководства. Сред тях са три начални училища, 4 - основни, две средни училища и четири професионални гимназии. 

В Плевен обявените конкурси са 23. Сред тях са десет учебни заведения в Плевен, сред които Математическа гимназия "Гео Милев", Средно училище (СУ) "Иван Вазов" и СУ "Анастасия Димитрова". 20 от училищата, които ще имат нови директори, са общински, а три са държавни – Търговската гимназия в Червен бряг, Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника и ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване. 

В заповед на министъра на образованието и науката е обявен конкурс за директор на Възпитателно училище-интернат "Христо Ботев" в село Подем.

33 училища в Пловдив и областта си търсят нов директор. Ново ръководство ще има Средно училище "Любен Каравелов" - Пловдив. Там досегашният е навършил години за пенсиониране. За Професионалната гимназия по електротехника и електроника, Националната търговска гимназия, ПГ по архитектура и геодезия "Арх. Камен Петков", ПГ по строителство и транспорт "Гоце Делчев" и ПГ по машиностроене в областния град също са обявени конксурси. 

В Разград, където в началото на годината бяха сменени 4 директори, са обявени конкурси за още 13 учебни заведения, сред които е и Спортното училище. 

15 учебни заведения в Русе също ще имат нови ръководства. Сред тях са Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“, Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив. Лазарова“ и по механотехника „Юрий Гагарин“, Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“ и по транспорт. 

В Силистра и региона ще се търсят директори на шест училища, където и две ПГ - по строителство и по механотехника, ще имат нови ръководства. РУО-Сливен е издало заповед за конкурси за 15 общински и държавни училища. В списъка са ПГ по Механотехника, ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“, Трето училище, Шесто училище, Седмо училище, Спортното училище и други. 

В 11 училища ще бъдат сменени ръководствата в Смолянска област. Освен в Смолян, промени ще има в Девин, Чепеларе и селата Давидково, Ерма река и Букова поляна. 

Регионално управление на образованието – София област обяви конкурс за 16 директори. Ще бъдат сменени директорите в училища в Божурище, Ботевград, Костенец, Костинброд, Пирдоп, Правец, Самоков и Своге.

Рекордните 34 училища ще имат нов директор в Стара Загора и региона. Конкурсите са за училища, в които директорите са временно изпълняващи длъжността или са придобили право на пенсия.

ПГ по икономическа информатика „Джон Атанасов“ и ПГ по електротехника и строителство в Търговище ще имат нови ръководства, става ясно от обявената от РУО-Търговище заповед. Освен тях се търсят директори за още пет училища в региона.

Конкурс за директори на 21 училища в Хасковска област обяви Регионалното управление на образованието. Освен в Хасково, смени ще има в Димитровград, Харманли, Любимец, Тополовград, Стамболово и др. 

В Шумен се търсят ръководства за 13 учебни заведения. Обявен е конкурс за директор на Професионалната гимназия по селско стопанство в Нови пазар и СУ „Св. Паисий Хилендарски“ във Върбица. Директори трябва да бъдат избрани още и за ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Царев брод, както и за училищата в Златар, Бяла река, Браничево, Пристое, Памукчи и Църквица.

13 са училищата в Ямбол и областта, които ще имат нови директори. 

В началото на годината по новите правила бяха избрани и назначени 200 ръководители на образователни институции. Тогава за много от училищата не се яви нито един кандидат. По оценка на МОН от края на 2023 г. около 600 училища са с временно изпълняващ длъжността ръководител или такъв навършил години за пенсия. По тази причина поетапно се пристъпва към избор на титуляри.