Новини

Институциите бойкотираха комисията за Исторически парк

   
Институциите бойкотираха комисията за Исторически парк

Държавните институции бойкотираха работата на временната комисия, която проучва твърденията за финансови престъпления около дружеството "Исторически парк" на Ивелин Михайлов - идеологът на партия "Величие".

На днешното заседание трябваше да бъдат изслушани директорът на НАП Румен Спецов, председателя на ДАНС Пламен Тончев, вътрешния министър Калин Стоянов, главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев, и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, временният зам.-председател на Комисията за финансов наздор Петър Джелепов и журналистът Симон Милков.

От всички тях в парламента се явиха единствено Петър Джелепов и Симон Милков. 

От МВР вчера са изпратили писмо, в което уведомяват комисията, че служебният министър Калин Стоянов и главният секретар Димитър Кангалджиев не могат да присъстват поради неотложен ангажимент и предварително уговорена тристранна среща в Гърция и Турция за нелегалната миграция. По-рано днес Стоянов бе и в ямболското село Мамарчево, за да проследи гасенето на пожарите в района.

Те обаче заявяват готовност да се включат идната седмица. НАП са написали вчера, че изпълнителният им директор Румен Спецов отдавна има планирани служебни ангажименти и се извинява, че не може да дойде, но изявява готовност да съдейства, като предостави писмени сведения.

От ДАНС пък са пратили писмо днес, в което пише, че председателят на агенцията Пламен Тончев е в отпуск.

Временният зам.-председател на Комисията за финансов надзор Петър Джелепов разказа, че работата им по "Исторически парк" е започнала през май 2019 г., когато са постъпили журналистически въпроси и сигнал за дейността на дружеството и продажбата на акции, която е в нарушение на закона.

От КФН са проверили "общодостъпна информация", т.е. ютюб видеа на фирмата на Михайлов "Тогедър", в които се рекламира продажбата на акции. Експерти от КФН са присъствали и на среща с инвестиционни предложения, проведена в Стара Загора, но тогава не установили нарушения. В последствие КФН са заключили, че има нарушения в начина на предлагане на ценни книжа, както и че е възможно да се предоставя подвеждаща информация на акционерите, че парите им отиват за довършване на парка, както и че имат съмнения за имотни облаги.

Самият Ивелин Михайлов обяви, че с парка му е свършено.

"Паркът и всичко, което правя, е към своя край, защото ми се забранява всяка търговска и съзидателна дейност, която може да ми генерира средства, с които да продължа борбата", написа той във Фейсбук.