Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите 

15-21 юли 2024 

 

Като няма прокопсия, 

плюл съм в тази орисия! 

 

П.К.Яворов, „На нивата“

Горящата седмица

През изминалата седмица България горя буквално. Имаше червен код за пожари и високи температури в цялата страна. Тежка беше ситуация в Пловдивско, Хасковско, Източните Родопи, Сакар и Странджа. Горя в района на Огражден планина, на границата с РСМ. Огънят спря движението по "Хемус" край Варна. Високите температури забавиха движението на влакове. Пожарникари, армия, горски служители и доброволци се бориха с огнената стихия. В гасенето се включиха хеликоптери от Чехия. Помощ дойде от Испания и Турция. Огънят изпепели къщи в Сакар и унищожи десетки хиляди декари гори и земеделски площи в Хасковска област. 30 постройки изгоряха край пловдивското село Отец Паисиево. 15 души бяха евакуирани. 

Властта създаде оперативен щаб за борба с пожарите, откри телефонна линия за сигнали и поиска помощ от чужбина. Темата стигна и до парламента. Ситуацията с пожарите е извънредна, но овладяна, увери премиерът Главчев.

Пламна крайграничната община Болярово. Огнен ад в село Воден наложи спешна евакуация. За щастие жертви нямаше. В паника хората не знаеха накъде да тръгнат. Евакуираха се сами. Системата за известяване не сработи, а мобилните оператори нямат покритие в района. Затова хората бяха предупредени от църковната камбана в селото.

Аварийните служби действат адекватно навсякъде в страната, твърди Главчев, който посети засегнатите от пожарите села и съобщи, че всички пострадали ще получат незабавно по 1578 лв. Единодушно парламентът задължи МС да осигури средства за компенсации за пострадалите. Служебният пример свика Съвета по сигурността.

Месец и половина след предсрочните избори редовен кабинет все така няма. И вторият опит за съставяне на правителство е пред провал. В понеделник президентът връчва втората папка на ПП-ДБ, които вероятно ще я върнат празна веднага. Така остава последна възможност с третия мандат.(Мира Стефанова, „Хоризонт“)

Съчувствие по суша и въздух

В събота, на петия ден от пожарите, политици започнаха да пристигат в крайграничната община Болярово, където бедстват 7 села.

Важно е да се потушат всички огнища. Има време за доклади и за анализи. Държавата трябва да покаже, че може да бъде мобилизирана в помощ на всички пострадали. Има неща, които трябва да се подобряват, но когато държавата е мобилизирана, може да се справи. Това заяви в Болярово президентът Радев и благодари на пожарникарите, горските служители, военните, доброволците. В бежанските центрове в Елхово и Свиленград има празни фургони, които могат да бъдат предоставени, където е необходимо, каза Радев и призова МВР да се организира.

На дневен ред е справянето с природните бедствия, а с политическите бедствия ще се справяме на по-късен етап. Така Радев отговори на критиките на Пеевски, че държавният глава не е на място на пожарите и призова всички да си изпълняват задълженията. Колко консултативни съвета трябва да събера, за да се обърне внимание на армията. От години настоявам за аварийни мерки в армията, която застрашително се обезлюдява. Оставаме без летателен състав, каза още президентът.

Пеевски и подкрепящите го депутати обявиха, че са дарили два оборудвани жилищни контейнера за пострадали от пожарите във Воден. А Кирил Петков литна с хеликоптер над селото, придружен от Николай Денков. Този полет "цъфна" веднага във фейсбук профила на Петков, където той написа, че трябват малки самолети с осем термокамери за ранно засичане на пожари. Пострадали от огненото бедствие във Воден нарекоха Петков и Денков "екскурзианти" и ги изгониха от селото. 

Мисленото остава като 3,14

България пламна. Не ни стигаха Украйна и Газа, между които сме притиснати като в зловещ сандвич, от който май няма мърдане, но и климатичните промени пак ни напомниха, че не бързат да си ходят… Всичко на този свят се променя, само мисленето на политическия ни елит остава като числото 3,14. След потопа в село Бисер, витошките пожари край Бистрица, земетресението край Перник, калните талази във варненския квартал “Аспарухово” и района край добричката автогара, т.нар. превенция изглежда е оставена на няколкостотин зле екипирани и незащитени законодателно доброволци, в които се кълнем, когато тинята ни повлече, и които забравяме напълно, когато сме пред избори. 

Милионите зрители на EURONEWS видяха как във Воден няма вода, с която да се гаси пожара; как стар човек бяга от пламъците с куфарче в инвалидната си количка; как жена дърпа кончето си да тича по-бързо, докато две сърнички след минута ще потънат в пламъците, как стадо овчици пътува към тъжния си край, а възрастна жена носи две карабини и се чуди към кого да ги насочи, питайки с поглед своя съсед, също въоръжен като Филип Тотю с две карабини. По-късно около жълтите павета “елитът” се размърда. Един виден партиен реформатор, известен като Феномена, запита защо нямаме достатъчно пожарникари, модерни хеликоптери и самолети против пламъците и защо президентът се разхожда из облаците на един червен “Пилатус”, а не грабне лопатата и да хукне да гаси. Никой не попита Феномена какви пожари гаси той в този съдбоносен час. (Журналистът Енчо Господинов, фейсбук)

„Спасители“

Вече седмици пожари изпепеляват България. Министри и политици по бели ризи позират тревожно на фона на пепелищата и дават обещания. Но вместо да спасяват България и българите, те се стремят да спасят само собствения си келепир. А срещу потупване по рамото от „посолството“ са готови да спасяват други държави. (Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, фейсбук)

Когато има диалог, има и стремеж към истината

Още преди да стъпя в битността ми на патриарх нееднократно съм заявявал, че при този конфликт в Украйна, а и при всеки конфликт, най-доброто нещо е да се спрат военните действия, кръвопролитията и враждуващите страни и другите, свързани с това, да разговарят. Ако политическата криза стига до задънена улица и не може да се стигне до някакво разбирателство, църквата винаги сочи този път, който е към царството Божие. Ако изхождаме от принципа на човеколюбието, ние ще сме на страната на всички човеци и няма да позволим тогава да ни разделят с разни фили и фоби… За всички е полезно да има закон и ред в държавата, в обществото, а отговорността за това е на управляващите. Когато има диалог, има искрен стремеж да се стигне до истината, нещата се случват. (Патриарх Даниил, из интервю за "Панорама", БНТ)

Надявам се патриарх Даниил в никакъв случай да не допуска българчетата да не научат десетте Божи заповеди и закона Божий. Липсва ни любов към ближния. Всичко останало е следствие. (Пловдивският митрополит Николай, „24 часа“)

Време е за дипломация

Крайно време е да се сложи край на войната в Украйна. Ако военните действия продължат да се водят с настоящата интензивност и начин, ще доближим момента, в който Украйна ще остане без хора на бойното поле. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Лондон по време на участието си в Четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност в двореца "Бленъм“, където българският държавен глава беше посрещнат от премиера на Великобритания Киър Стармър. 

Огромната заплаха за мира

Президентът Радев е обсъдил в Лондон с унгарския премиер Орбан перспективите за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна и гарантирането на мира в Европа. Обща бе позицията, че тази война представлява огромна заплаха за мира и стабилността в Европа и има тежки последици не само за двете воюващи държави, а и за целия регион", заявиха от пресцентъра на президента.

Да спре езикът на омразата

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, заяви на форум на ГЕРБ в Пловдив Бойко Борисов и посочи, че трябва да се спре с езика на омразата. Той се обърна към политиците с призив да не минават червените линии, а на своите заръча рязко да коригират изразните си средства, дори в говоренето на Делян Добрев.

Според Борисов пожарникарите не заслужават "знайни и незнайни герои - дошли по случайност в политиката, да им дават оценка", защото няма държава, която може да се справи с човешката глупост. "Превенцията къде е? Излиза някой на полето да бранува, да реже и предизвиква пожари, които да унищожат за милиони. И след това ние да се караме с какво държавата да компенсира или да направи в полза на хората, които са пострадали. Всичко е от нашите данъци, възмути се Борисов.

Корупция не се бори с декларации

Докато Кирил Петков се тюхкаше, че в парламента няма антикорупционно мнозинство, Деница Сачева назова директно проблема, изтъквайки, че ПП-ДБ нямат право да поставят условия, защото са загубили 300 хил. гласа на изборите, не се ползват с обществено доверие и бълнуванията за тяхната историческа роля и значение са силно преувеличени:

„Корупция не се бори с декларации, а от борбата с корупцията се страхува основно „Продължаваме промяната“. Вие, г-н Петков, управлявахте България в по-голямата част от времето от 2020 г. досега под различна форма и дължите отговор на въпроса – защо индексът за корупция в България е най-висок през 2023 г. Да се самопровъзгласиш за борец с корупцията само за да си осигуриш чадър от правосъдието, е изхабен трик и в България се ползваше в началото на прехода, когато вие сте си избрали друга родина. За вас политиката е бизнес. Затова и сте фиксиран в печалбата. Това е вашата цел – да сте на печалба. Но в политиката печели този политик, който печели за другите, а не за себе си. Ние вие вече ви дадохме кредит на време с предишното правителство, вие го пропиляхте. Дори сте некоректни длъжници – не си върнахте кредита, когато ви потърсихме подкрепа за първия мандат. Вашият политически фалит е факт и вероятно скоро ще бъдете обявени в несъстоятелност. Не от нас, а от избирателите“.

Това не е първият път, когато Кирил Петков получава ценен урок от жена. Хит в интернет е видеоклип, в който депутатът от ИТН Павела Митова неотдавна му преподаде урок по български език: „Не се търпи вече, когато един глагол в първо лице, единствено число, завършва на „а“ или „я“, в първо лице, множествено число, завършва на „м“: чете – четем, а не четемЕ. Когато в първолице, единствено число, завършва на „м“, в първо лице, множествено число, е „ме“: харесвам – харесваме. Мисля завършва на „я“ – мислим, а не мислимЕ. Запомнете го!“.  (Из рубриката „Сблъсък“ на „Телеграф“)

Стабилност с беднотия няма как да има

Зад осанката на Пеевски се крие умен човек. Аз съм за това политиците да говорят помежду си. От 25 г. не съм виждал Доган. Чувал съм, че Бойко Борисов се е виждал с него. Вероятно работи добре с Пеевски. Щом Доган казва, че прокуратурата и службите са овладени, вярвам му. Изходът от политическата криза е от народа да дойде нещо ново. Стабилност в държавата с беднотия няма как да има. Държавата се занимава със скандали от сутрин до вечер. (Вежди Рашидов, Би Ти Ви)

ДПС без Пеевски

„Това е едно препятствие, което ние ще трябва да преодолеем. Едно предизвикателство, с което трябва да се справим. И аз съм много доволен, че виждам готовност във всеки един от вас и то с реално сканиране на проблемите. Гордея се с вас!“.Това казва Ахмед Доган в посланието си към младежите от ДПС, които в събота се срещнаха с него в „Росенец“, а те заявиха, че изходът е „ДПС без Пеевски“, препотвърдиха безусловната си подкрепа за автентичното ДПС начело с почетния председател и призоваха колегите си от страната да се освободят от страха.

„Всичко е изнесено, всички кабинети са празни и най-важното - кабинетът на Ахмед Доган е буквално "изтърбушен". Цялата документация за историята на партията я няма. Това е много притеснително”. Така съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров коментира в петък какво са заварили с членове на Движението, симпатизиращи на Доган в конфликта му с Пеевски, при влизане в централата на партиятав присъствието на адвокат и полицияДепутати и активисти на Движението, скандирайки „ДПС без Пеевски“, направиха кратко шествие до централата, която е затворена за ремонт. Според тях обаче, това е претекст да се държат структурите на ДПС настрана от ръководството, лоялно на Доган. Преди това на среща активът на Движението призова да не се допуска етническо напрежение в страната и да не се позволява подмяна в партията.

Време пред себе си и зад себе си

Основният двигател на конфликта между Доган и Пеевски е липсата на време. Доган е възрастен, въпросът на кого ще остави властта в ДПС е належащ пред него. Ако Доган няма време пред себе си, Пеевски няма време зад себе си. Собствената му история е само негативна. История на последователно отхвърляне и осмиване. Защо времето е важно? Защото в организации от феодално-олигархичен тип, каквато е ДПС, властта е пряко обвързана с времето на живот на властника. И когато то приключва, властта или трябва да се наследи, или да се заграби от друг. Пеевски като не може да наследи властта, трябва да я заграби. Което се опитва да направи. (Доц. Георги Гочев, класически филолог, публицист и преводач от старогръцки език, из интервю в „Дневник“)

Отново каруцата е пред коня

Искането на ПП-ДБ за отлагане с три месеца на втория проучвателен мандат е нарушение и пряко газене на Конституцията и има за цел политически облаги в предизборната кампания. Отново каруцата е сложена пред коня. Третият мандат няма да се реализира, ще отидем на поредните предсрочни избори наесен и най-вероятно ще се постигне съгласие за правителство, тъй като от Атлантика ще повее друг вятър. 

Конституционният съд има как да излезе от ситуацията, но е въпрос дали ще обяви за противоконституционни промените. Конституцията не трябва да бъде пипана от неграмотни и некомпетентни политически хора, защото след това белите стават големи и трудно поправими. (Конституционалистът проф. Пламен Киров, News.bg)

Опит за парламентарен преврат

Това, че в Конституцията не пише конкретен срок, не значи, че няма срок за политическите консултации при президента. Има, той се нарича "разумен срок" и не се определя произволно. Ако ПП-ДБ е с намерението да не съставя редовно правителство, не са й нужни 2-3 месеца, за да приема закони. Този срок от 3 месеца, който искат от ПП-ДБ, е опит за парламентарен преврат. (Доц. Борислав Цеков, доктор по конституционно право, БНТ)

Партиите не търсят решения в интерес на хората

Политическата безотговорност е един огромен политически пожар. Работата на политиците е да гледат напред и да вземат решения, които имат значение в бъдеще време, а не да се изненадваме от поредната стихия. Тези неща трябва да се мислят в перспектива, да се чува гласът на специалистите. Държавата не може да има техника за всичко, но тя е длъжна да предприема съответните стъпки, за да има необходимото оборудване за справяне със стихиите. Проблемът е управленски – липсата на желание да се предприемат превантивни действия, с които държавата може да е по-подготвена.

Партиите не търсят решения в интерес на хората, а се занимават със себе си. Очаквам още от същото. Картината до такава степен е размита, че ни се казва да гласуваме емоционално, а не за тези, които имат програма. Не виждам реални разговори и срещи, които партиите да провеждат. Виждаме самопредлагане – дайте мандата на нас, ние ще се разберем. (Бившият служебен премиер Стефан Янев, БНТ)

Политиците живеят в друг свят

Българската политика не е политика, а някакви междуличностни отношения – този се обидил на онзи, друг казал еди-какво си. Политиците ни живеят в друг свят, с други теми и приоритети от очакването на хората. Гражданите са принудени да избират между хора, които не харесват, и други, на които не вярват. Затова 70% не гласуваха. Партиите все повече са отделени от идеологията. Има някакви общи приказки: да влезем в еврозоната, да влезем в Шенген. Това не е политика. Политиките са свързани с достъпа до жилища, до здравеопазване, с качеството на живота. (Бившият вицепремиер Ивайло Калфин, OFFNews)

Мъчителен процес, който трябва да започне

Има обща тревога, че няма изгледи за по-добро представяне на фрагментите на левицата на изборите. По-реалистично е да се върви към коалиция. В БСП си представят, че като се съберем на едно място, работата е станала. Това е труден и мъчителен процес, който рано или късно трябва да започнем. Корнелия Нинова беше противник на такъв процес. Нейните симпатизанти в партията също са против, без да има обективни причини за това. Трябва да се преговаря с БСП в момента. БСП трябва да преодолее вътрешната си драма. Този процес няма да е нито кратък, нито безболезнен.Десет години се обяснява как ние сме предатели, отстъпници, как на гърба на БСП сме си направили партия. Не може с магическа пръчка да се обърнат тези хора. (Татяна Дончева, БНТ)

Токът за индустрията три пъти по-скъп 

Предприятията ще спрат да работят още през август заради цената на тока, която ще стане 467 лв. за мегаватчас - три пъти по-висока от тази в Западна Европа. Енергоемките фабрики не могат да произведат продукция, която да е конкурентна на пазара. Имаме мощности, които биха печелили, но те не са натоварени, имаме утвърден компенсаторен механизъм, но той не е започнал. Как да бъде конкурентен един бизнес, ако суровината му е три пъти по-скъпа от тази на неговите конкуренти? От 17 месеца българската индустрия е на спад. Няма тристранен диалог между работодатели, синдикати и правителство. (Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, Нова нюз)

Никой не пита

Течът в АЕЦ "Козлодуй" е знак за безотговорността, с която се управлява атомната централа. Никой не пита как работи пети блок с американското гориво - с по-ниски обороти, с 40 мегавата по-ниска мощност, вместо на 1400 - 1000 мегавата. С това гориво не може повече. Приходите за първото тримесечие са с  270 млн. по-ниски, до края на годината само заради по-ниското ниво ще са още 70 млн. (Румен Овчаров, тв „България он ер“)

Дюните станаха инкубатор за отпадъци

От дъното сме вадили баки с боя, перални, телевизори. Смятам, че са изхвърлени от кораби в разрез с регламента. Намирали сме големи количества опаковъчна хартия и тиксо от куриерски пратки, дрехи, драгажни маси, балони от партита, огромни дюшеци с кадифено покритие, медикаменти. А на дюните край Крапец – дивани и всякаква друга покъщина. 

Според проучване на Института по океанология към БАН пет морски дюнни системи с обща площ от 12 хектара са унищожени в резултат на човешка намеса. Под антропогенен натиск над критичния праг са още 50 хектара пясъчни дюни. Към някои има инвестиционни апетити, други са пристан на любители на нерегламентираното диво къмпингуване. Установихме, че дюните се превръщат в инкубатор на отпадъци. Непочистените от летните гости боклуци се закачат на растенията, вятърът натрупва отгоре пясък и тези микросметища остават скрити. Нашето мнение като учени е, че актуализацията на дюните по нашето Черно море трябва да се прави на всеки пет години. (Д-р Радослава Декова, ихтиолог и хидробиолог отИнститута по океанология към БАН, „Труд“)

Далеч сме от визите за САЩ

Все още сме твърде далеч от отпадането на визите за САЩ. Процентът на откази на кандидати за американски визи трябва да е под 3 на сто. Този критерий не е постигнат от наша страна, процентът отказани визи е 9. Румъния подканва гражданите с вече издадени визи да си ги подновяват, за да намалее процентът на отказите. В един момент трябва и България да направи нещо такова. Полша и Хърватия са окуражавали държавните служители да кандидатстват за американски визи, процентът на откази е намалял и двете страни вече са в безвизов режим. (Георги Панайотов, посланик на България в САЩ, Нова тв)

Какви хора ни дават акъл 

Един от най-влиятелните сенатори в САЩ, който през 2021 г. громеше подкупността в България, бе признат за виновен по всички 16 обвинения във федерален процес за корупция от 12-членно съдебно жури в Ню Йорк. Боб Менендес е участвал в подкуп, изнудване, измама, възпрепятстване на правосъдието и е действал като чужд агент. Той е заплашен с до 222 години затвор.Според обвиненията сенаторът е бил част от мащабна престъпна схема в услуга на чужди сили и непочтени бизнесмени в замяна на стотици хиляди долари в брой, луксозен Мерцедес и кюлчета чисто злато. 

Менендес стана популярен у нас през 2021 г. Тогава той беше председател на Комисията по външна политика към Сената на САЩ и в специална позицияобяви, че корупцията у нас застрашава развитието на отношенията между САЩ и България. 

Нищо ново

За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага, а за нарушаването на правата на човека - съдът в Страсбургзаяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски по повод искането за вписването на българите в Конституцията на страната, предаде БГНЕС. Мицкоски каза още, че по време на срещата в Лондон с Румен Радев имал „само една малка среща от учтивост в коридорите, където са разменили само няколко изречения“. И попита „какво ще стане, ако утре ново правителство в България ни каже, че не можем да продължим преговорите с ЕС, докато не приемем, че Илинден е българско Преображенско въстание или че Гоце Делчев и Даме Груев са били българи“. 

Соня Йончева между сцената и семейството

Оперната прима Соня Йончева в момента играе в "Тоска" на сцената на Кралската опера в Лондон - роля, която е поставяла на различни места по света и с която донякъде се идентифицира. "Тоска вярва в истинската любов и избира смъртта, защото не може да си представи да живее без мъжа, когото обича. Това казва всичко", заявява певицата в интервю за лондонския "Таймс". Миналата година тя издаде книгата "Петнадесет огледала", в която представя 15 персонажа, които символизират нейните първи 15 г. на сцената. "Мога да кажа толкова много за тези жени, защото влизам в тяхната кожа всеки ден. Когато изиграх Бътерфлай, се чувствах като изстискан лимон. Беше изтръгнала всяка емоция от сърцето ми. Затова нарекох книгата "Петнадесет огледала". Погледнах се в огледалото и видях 15 различни отражения", казва тя пред "Таймс". "Всички тези жени са ме вдъхновявали и дори са ме спасявали в дадени моменти от моя живот", пише Йончева в предговора на книгата. 

460 хил. лв. помощ от „звездите“

Фондация “Национали 94”, която бе основана официално от легендарния футболен отбор на България, достигнал до четвъртото място на световното първенство в САЩ`94, събра 460 хил. лв. само за една вечер. Това стана на гала вечеря по случай 30 г. от края на българското участие по американските терени, завършило със загуба 0:4 от Швеция в мача за третото място. Доскорошни врагове като Христо Стоичков и Борислав Михайлов се прегърнаха и помириха. Бившият президент на БФС и капитан на легендарния отбор е председател на фондация “Национали 94”. Негов заместник стана Стоичков, а член на управата е друго знаково име от тима - Красимир Балъков, който е и един от инициаторите за основаването на организацията. Първият, който ще бъде подпомогнат, е Петър Хубчев. Централният защитник на отбора има тумор в мозъка. Синът му  Валери обаче съобщи, че последните му изследвания са много добри и се надява догодина той да е до тях.

Най-скъпо - по 100 хил. лв., бяха продадени двете оригинални фланелки на Христо Стоичков - от мачовете срещу Гърция (4:0) и Аржентина (2:1). Обувките на Стоичков, с които вкара два гола на гърците, пък се продадоха за 60 хил. лв. Една от топките от САЩ`94, с подписи на всички от тима, бе купена за 20 хил. лв., а две фланелки на Балъков - за 10 хил. и 15 хил. лв. На търга бяха продадени ивещи на Йордан Лечков, Наско Сираков, Даниел Боримиров, Велко Йотов, Пламен Николов. 

Засега само 170 чужденци в българския футбол

Първа футболна лига започва с толкова футболисти от 54 страни, съобщава в. „Спорт“. Вероятно е този брой да надхвърли 200. Най-много са представителите на Бразилия – 29, на Франция – 12, на Аржентина – 11. Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов обяви, че за клубовете от първа лига това е бизнес, а парите от тв правата са недостатъчни. 

Ой, ти, Черно море, защо тъй бучиш

През изминалата седмица стана ясно, че черноморските децибели ще бъдат по-бурни. „Настаняването на военни кораби на НАТО в Черно море е заплаха за Русия поради участието на алианса в украинския конфликт“, заяви в четвъртък говорителят на Кремъл Песков. Той подчерта, че основната цел е създаване на военноморски сили и постоянно присъствие на НАТО в Черно море и предупреди, че Москва ще предприеме всички необходими мерки да гарантира своята защита. Песков направи този коментар след като Зеленски заяви, че войната е променила баланса на силите в този регион и руският флот вече няма да доминира там.

Говорителят на Кремъл определи като демонстрация обещанието на Урсула фон дер Лайен, че ще работи за създаването на европейски отбранителен съюз. Според него това е промяна в приоритетите към милитаризация и конфронтация.

Не се вижда краят на войната  

Европа и НАТО трябва да са готови войната в Украйна да се проточи 10 г., заяви генералният секретар на НАТО в оставка Столтенберг, съобщава Би Би Си. Парадоксът е, че колкото повече подкрепяме Украйна и колкото по-дълго сме готови да я подкрепяме, толкова по-бързо може да приключи войната. Президентът Путин смята, че може да ни надвие. Ето защо войната продължава, посочи Столтенберг и отново призова европейските страни от НАТО да увеличат помощта за Украйна. 

Нова порция измамна надежда

На срещата на НАТО във Вашингтон лидерите предложиха на Украйна нова порция измамна надежда във войната ѝ срещу Русия. Дали чрез военен ангажимент или засилена подкрепа, претенцията, че НАТО в момента може да осигури украинска победа или да го стори по-късно, кара лидерите на страната да отлагат справянето с тежките обстоятелства. Това заплашва да застраши още повече членовете на НАТО без да им донесе сигурност… И все пак НАТО продължи безотговорната си политика спрямо Украйна, предоставяйки фалшива надежда, правейки мира по-малко вероятен, а войната - по-опасна. Среща на върха, изпълнена с реализъм, би признала, че Украйна не може да спечели в смисъла, който тя е определила като победа, и че НАТО няма да я защити. Това щеше да бъде мост към по-добри перспективи за разумен мир в Украйна, а да не говорим за подобрена сигурност за НАТО. („Политико“)

Тръмп обеща да е президент на цяла Америка

"С вяра и всеотдайност гордо приемам вашата номинация за президент на Съединените щати", каза Тръмп с превръзка на ухото в реч на националния конгрес на републиканците в Милуоки пет дни след опита да бъде убит. Той прогнозира, че ще спечели на изборите "невероятна победа" и обеща да бъде президент на "цяла Америка, а не на половината".Предстоят "четирите най-хубави години в историята" на САЩ, увери Тръмп. "При сегашната администрация ние сме една държава в упадък", подчерта той, осъждайки инфлацията, пристигането на мигранти на границата и международните конфликти, за които обвини Байдън, че е отговорен. Тръмп обеща да сложи край на нелегалната миграция и да завърши строежа на стената по границата с Мексико"Нашите противници наследиха един мирен свят, но го превърнаха в планета във война“, отбеляза кандидат-президентът, обеща да сложи край на войната в Украйна и призова "Хамас" да освободи заложниците. 

След телефонен разговор със Зеленски, Тръмп заяви, че ще сложи край на войната, поставяйки Киев и Москва на масата за преговори и посочи, че като президент „ще донесе мир на света и край на войната, която струва толкова много животи“.

Най-големият риск е да не се поема риск

Изборите в САЩ винаги са били по-драматични, непредвидими, театрални и с реални последици в сравнение с другите демокрации, но тази година те изглежда най-после изгубиха привлекателността си, макар да са най-важните от поколения насам. Гласуването за Тръмп или Байдън е изключително важно, но от чужбина разликата между тях не изглежда толкова голяма - двама старци, които са били непопулярни президенти, пише Иван Кръстев в коментар за "Файненшъл таймс".

Страната има нужда от президент, който може да говори за и да олицетворява бъдещето, докато Байдън защитава един изчезващ свят, а Тръмп бърка отмъщението с величие. Затова лагерът на Байдън трябва да осъзнае, че най-големият риск е да не се поема риск, допълва Кръстев, което звучи като намек, че президентът трябва да се оттегли от надпреварата.

Начало на киберпандемия

Ставаме свидетели едва на началото на една киберпандемия, която ще се разгърне до степен, в която държавата, обществата и отделните граждани трябва задължително да се постараят да не бъде подкопано доверието в институциите и в банковия сектор. Проблемът в атаката на летищата, на банковите институции и др. са на принципа за източване на лични данни, а те са съкровищницата на глобалния свят. Ще ставаме свидетели на все по-яростни и мощни атаки, тъй като тези данни могат да бъдат продавани в тъмната мрежа и с тях да се извършват киберсвързани престъпления, които да атакуват обществения живот. Ще има фалити на банки, които няма да могат да задържат своите клиенти. Киберинцидентите, които прекъсват критичните услуги като разплащателните мрежи и икономическата дейност, могат да доведат до рискове в нарастващата цифровизация. Хората трябва да бъдат обучени и да са готови да оперират в тази киберсреда. (Проф. Илин Савов, експерт по киберсигурност, „Труд“)

Подгониха мечките в Румъния

Румънският парламент реши през 2024 и 2025 г. да бъдат отстреляни 1000 мечки. Това стана след нападение в окръг Прахова, където мечка разкъса 19-годишно момиче. Млада двойка се натъкнала на мечка на туристическа пътека в подножието на Карпатите. Те тръгнали да бягат, но момичето се спънало и паднало. Звярът я настигнал и я завлякъл в гората. Когато пристигнали, спасителите намерили младежа невредим, но момичето и мечката били открити на 100 метра надолу по склона. При опит да се приближат животното се втурнало към тях, защитавайки плячката си. Пристигналият на място ловец го е прострелял. Румъния има една от най-големите популации на тези хищници - около 8000. През последните 20 г. те са наранили 26 души и са ранили други 274. 

Вести от България

Първо изтребително авиокрило от ВВС на САЩ, разположено в Авиано, Италия, се разгърна в авиобаза Безмер чрез 6 изтребители F-16. Това става в съвместна тренировка под кодовото име "Тракийска пепелянка", в която участват  българските, американските, гръцките и румънските ВВС - България с МиГ-29 и Су-25, а другите държави с F-16.

Държавата събра само 217 млн. лв. данък свръхпечалба от скъпите горива. Вдигането на ставката на 50% не е донесло повече постъпления, съобщи финансовият министър Людмила Петкова в отговори на въпрос на депутата Мартин Димитров.

Над една четвърт от управителните съвети на държавните компании не са в съответствие с изискванията на Закона за публичните предприятия, съобщи по време на парламентарния контрол финансовият министър Людмила Петкова. 

Всяко трето българско дете живее в риск от бедност и социално изключване. По този показател се нареждаме в челната тройка в ЕС с Румъния и Испания, сочат данни на Евростат. 

Вести от света

Урсула фон дер Лайен е новият стар председател на Европейската комисия. Тя беше преизбрана с 401 гласа "за", 284 "против" и 16 "въздържал се". Европейският парламент преизбра и Роберта Мецола за председател на институцията. 

Войната може да приключи с дипломация. Това заяви пред Би Би Си украинският президент Володимир Зеленски, който до момента казваше, че войната ще приключи след освобождаването на всички окупирани от Русия територии, включително Крим. По думите му целият свят трябва да окаже натиск върху Москва, за да я убеди да седне на масата за преговори и да обмисли прекратяване на войната. 

Жан-Люк Меленшон, основател на лявата партия „Непокорна Франция“, която спечели изборите, се обяви за планирано и организирано оттегляне на републиката от НАТО. Според него съюзът „включва логиката на войната“. „Ако бях в Елисейския дворец, щях да се оттегля от обединеното военно командване, от НАТО, особено по време на война, за да не се замесвам“, подчерта той.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да помогне на отвъдморските територии на Франция да получат независимост, предаде Ройтерс. Алиев обвинява Париж, че се намесва във вътрешните работи на страната му заради контактите на френските власти с Армения, с която през последните 30 г. Азербайджан води две войни за Нагорни Карабах.

Премиерът нa Cингaпyp Лopънc Уoнг oглaвявa ĸлacaциятa нa нaй-дoбpe плaтeнитe cвeтoвни лидepи с нaд 1,6 млн. дoлapa гoдишнo, съобщава mоnеу.bg. Нa втopo място e глaвният yпpaвитeл нa Xoнĸoнг Джoн Лий Ka-чиy cъc зaплaтa oт 695 хил.дoлapa. Πpeзидeнтът Бaйдън e чeтвъpти c 400 хил.дoлapa гoдишнo. Oлaф Шoлц и Уpcyлa фoн дep Лaйeн ca cъoтвeтнo нa шecтo мяcтo c 367 хил. и нa ceдмo с 364 хил. дoлapa.

Из архива

На поетите все им броят чашите и целувките

Тези, които се интересуват от поезията с обич и разбиране, винаги са били малко общество в духовния елит, обвит като Олимп в мистична мъгла. Днес поезията е демитологизирана. Олимп е купен от бизнесмени, а този елит не се интересува от поезия. Този елит мисли с парите си. Сърцето е малка кесия за неговите пари. А качеството при парите е тяхното количество. При поезията е обратното – с колкото по-малко думи се изразиш, толкова по-добре. Така че няма нищо по-обратно на поезията от прагматичното самодоволство на днешния връх.

Поезията беше убита на върха. Сега свалят нейното тяло. Мият го със сълзи и го погребват в подарена от спонсори гробница. Вероятно поезията трябваше да умре на своя кръст, бита с камъни от същите, които й викаха „Осанна!, оплюта от търговците, които тя се опита да изгони от Божия храм. Трябваше да бъде убита, за да възкръсне. 

Поетът трябва да получи официално признание, за да разбере колко маловажно е то. Липсата на табута по-скоро обезсърчава. Безспорно достижение на днешния свят е свободата на словото. Но точно това прекрасно нещо отне последната. Привилегия на поетите е да бъдат волнодумци, отдушници на социалното мълчание. Днес е модно да се предефинират нещата. Поезията е свободна от диктатурата на дефинициите. На поетите винаги са им броили чашите и целувките. А бохемството е весела бедност с тъжен край. Поетът ще си остане човек като всички други. И поезията ще живее в душите на всички, дори на тези, които я ненавиждат. Мога да се усмихна и да кажа: „Думите се отказаха от мен!“. (Любомир Левчев, „Стандарт“, декември 2000 г.)