Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от „друг“ свят

Ражда се микроконтинент 

Между Канада и Гренландия бавно расте нов микроконтинент, чието формиране е започнало преди 118 млн. години, но той все още не се е отделил напълно от другите фрагменти на земната кора. Неговата дебелина е между 19-24 км и е заобиколен от две тесни ивици (15-17 км) континентална кора, отделящи го от Гренландия и Бафинова земя, пишат авторите на изследване, публикувано в Gondwana Research. Този ненапълно отделил се микроконтинент е под водата в протока Дейвис, който свързва Бафиново море на Северния ледовит океан на север с море Лабрадор на Атлантическия океан на юг.

Дните ще стават по-дълги

Топенето на полярните ледени шапки води до по-бавно въртене на Земята и увеличавапродължителността на дните. Водата, която тече от Гренландия и Антарктида, води до натрупване на повече маса около екватора. Това е като фигуристка, която прави пирует, като държи ръцете до тялото си, а след това ги протяга, казва Сурендра Адхикари от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. Когато Земята се върти по-бавно, продължителността на деня се увеличава с няколко милисекунди от стандартната мярка от 86 400 секунди. 

Огромна пещера на Луната

Учени потвърдиха съществуването на огромна пещера на Луната, недалеч от мястото, където Нийл Армстронг и Бъз Олдрин кацнаха преди 55 г., съобщава АП. Тя се намира в Морето на спокойствието, само на 400 км от мястото на кацане на „Аполо 11“. Създадена е при срутването на лавова тръба, широка е 40 м и дълбока десетки метри. Такива места биха могли да станатестествено убежище за астронавтите, предпазвайки ги от космическите лъчи и слънчевата радиация, както и от удари на метеорити.

Тюлените побесняват

Бесни тюлени нападат хора в Южна Африка. Причината за това е голямо огнище на болестта сред морските бозайници. Досега единадесет тюлена са дали положителен резултат за бяс в Кейптаун. Тези животни са дружелюбни с хората, но епидемията ги кара да се държат странно и агресивно. Последният регистриран случай на заразяване на тюлен с бяс е от 1980 г. на норвежките острови Шпицберген. Смята се, че новото нарастване на случаите е първото в света голямо огнище на тази болест при морски бозайници, но не е ясно как вирусът е попаднал в тях. Южноафриканските тюлени образуват гъсти колонии и затова болестта може да се превърне в ендемична и да се разпространи сред други бозайници, пише „Гардиън“

Кози с кралска титла

Чарлз III присъди кралска титла на рядка порода златни козикоято ще носи специалното звание „Кралска златна коза от Гърнси“. Титлата бе връчена по време на посещението на краля на остров Гърнси в Ламанша и ще се прилага навсякъде по света. Тези кози са дружелюбни и послушни и имат качественомляко. Отличието е признание за историческото значение на породата и нейната стойност за биоразнообразието, околната среда и устойчивото производство на храни. Козите са придирчиви къмтова, с което се хранят, и затова тяхната паша може да осигури много ползи за околната среда. 

Мъж ухапа змия

35-годишният железничар Сантош Лохар от Тайланд спял в работен лагер, когато бил ухапан от змия. Уплашен, той уловил влечугото и го захапал три пъти. Змията умряла, а Лохар веднага бил изпратенв болница. По-късно той обяснил, че я е ухапал поради древно поверие. „В моето село вярват, че ако те ухапе змия, трябва ти да я ухапеш, за да неутрализираш отровата", казва мъжът. През декември м.г. филипинец пък впи зъбите си в питон, когато се увил около него.

Селище тича, за да отслабне кметът

Под това заглавие агенция ANSA съобщава за съпричастността на жителите на Валдобиадене със своя кмет – 47-годишният Лучано Фрегонезе. Преизбран за трети път от 2010 г. насам, когато тежал 90 кг, сега той е вече 130 кг и решил да отслабне, като тича или ходи бързо из кварталите и околностите на градчето, известно с виното "Просеко". Седмици наред съгражданите му, облечени в спортни екипи, го съпровождат в начинанието да отслабне, а пътьом му показват какво трябва да се подобри. Всеки четвъртък привечер от площада на Валдобиадене започва тренировката на кмета и най-малко 150 негови привърженици.

Амазонско племе в пълна изолация 

Заснети са редки изображения на Машко Пиро – племе от перуанска Амазонка, живеещо в пълна изолация от останалия свят, предава Ройтерс.Снимките показват как десетки хора са се събрали на брега на река в близост до концесия за дърводобив. Племето все по-често излиза от тропическите гори в търсене на храна. Машко Пиро обитава район между два природни резервата между Перу и Бразилия и често минава границата между двете държави. По това време на годината отиват на плажовете, за да събират яйца от костенурки. Племето е било на ръба на изчезване заради нападения и пленяване в робство в края на XIX век. Оцелелите успяват да се спасят в отдалечени гори.

Спорове за съкровище под водата

Най-голямото съкровище под вода, чиято стойност е15 млрд. евро, все още не може да бъде поделено.За него спорят няколко държави и откривателят мупреди то да бъде извадено от Карибско море.Според исторически документи през 1708 г. испанският галеон „Сан Хосе“ превозвал 344 тона златни и сребърни монети, както и 116 кутии с изумруди. Сега Колумбия, в чиито води се намира потъналият плавателен съд, иска да изтегли част от товара. Испания, която е била собственик на кораба, също претендира за дял от съкровището. Такива искания имат частната компания, както и коренното население на Боливия, чиито предци са работили в мините – източник на съкровищата.

Дрон като прилеп

Швeйцapcĸи инжeнepи ca paзpaбoтили бeзпилoтeн лeтaтeлeн aпapaт, ĸoйтo нe ce нyждae oт пиcтa зa излитaнe и ĸaцaнe, а единcтвeнo oт cтълбoвe или дъpвeтa, ĸъм ĸoитo дa ce пpидъpжa c гъвĸaвитe cи ĸpилa ĸaтo пpилeп или coвa. Изcлeдoвaтeлитe oт Фeдepaлнaтa пoлитexничecĸa шĸoлa в Лoзaнa са oбopyдвaли дpoнa c двyцeлeви cъчлeнeни ĸpилa, ĸoитo мoгaт дa бъдaт ĸaĸтo твъpди зa пoлeт, тaĸa и гъвĸaви, зa дa дeйcтвaт ĸaтo oпopa. Teжaщият caмo 550 гpaмa дрон имa „дизaйн c oгънaт нoc“, ĸoйтo мy пoмaгa aвтoмaтичнo дa зaeмe изпpaвeнo пoлoжeниe, ĸoгaтo oтĸpиe пpeпятcтвиe. 

 

Нов космически проект на Китай 

Китай планира да изгради сателитна навигационна система на Луната чрез извеждането на 21 сателита около нея, които да осигуряват прецизна навигация в реално време в подкрепа на лунните мисии.Проектът включва три етапа, в които сателитите ще бъдат разположени на четири различни орбитиИзследователите подчертават, че подобна система ще осигури високопрецизно позициониране за пътуване, кацане и излитане на лунната повърхност и ще подпомогне честите експедиции до Луната в дългосрочен план. Нейното разработване е важна стъпка, тъй като Китай планира да изпрати астронавти на Луната до 2030 г. и да изгради изследователска база на южния й полюс. САЩ, ЕС и Япония също обявиха свои планове за лунни навигационни системи.

Супергора в Австралия

Учени и природозащитници изграждат "жива банка", за да създадат "супергора" в Австралия и така да защитят последните останали тропически гори от климатичните промени. Една от основните цели е да се предотврати изчезването на древни дървета, чиито корени водят началото си от Гондвана - суперконтинент, съществувал преди континентите да се разделят преди десетки милиони години. За няколко века площта на тропическите гори вследствие на пожари и суши е намаляла от 75 хил.до 750 хектара. Учените са особено загрижени за видове, произлезли от дървесни линии отпреди 50 млн. години, когато Австралия все още е била свързана с Антарктида.