Новини Светът

Голяма вълна от подкрепа за Камала Харис, звезди от Холивуд се обявиха за нея

   
Голяма вълна от подкрепа за Камала Харис, звезди от Холивуд се обявиха за нея

В часовете, последвали оттеглянето на Джо Байдън от предизборната надпревара в САЩ, редица известни личности публично изразиха подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис. Актрисата Джейми Лий Къртис описа Харис като „надеждна и изпитана“ и добави, че тя е „яростен защитник на правата на жените и цветнокожите, а посланието ѝ е надежда и единство за Америка във време на голямо национално разделение“. Певицата Кейти Пери публикува видеопослание в Instagram, в което пее: „това е женски свят и ти си щастливка, че живееш в него“.

Реагирайки на решението на президента Байдън да се откаже, водещият на токшоу и комик Джон Стюарт публикува едносричен пост в X. „Легенда“. А носителката на „Оскар“, актриса и певица Барбра Стрейзънд, написа в X:

„Джо Байдън ще остане в историята като човек, който постигна значителни постижения през четиригодишния си мандат. „Трябва да сме му благодарни за това, че отстояваше нашата демокрация.“

Според Асоциацията на щатските демократични комитети (ASDC) „преобладаващото мнозинство“ от 57-те щатски партийни лидери на Демократическата партия са гласували в подкрепа на Камала Харис, която да замени Джо Байдън като кандидат.

„Горд съм, че председателите, заместник-председателите и другите местни лидери в цялата страна с огромно мнозинство се обединяват зад вицепрезидента Камала Харис“, казва председателят на организацията Кен Мартин в изявление на мрежата Х.

„Тези щатски партийни лидери са на предната линия на печеленето на избори на всяко ниво и знаят, че залогът на тези избори не може да бъде по-висок“, добавя той, като описва Харис като най-квалифицирания човек, който може да „заведе дело срещу Доналд Тръмп“.

ASDC има за задача да представлява демократите на щатско ниво в Националния комитет на Демократическата партия - ръководната организация на партията, която наблюдава процеса на номинация за президент.

Междувременно хиляди чернокожи жени от цяла Америка се включиха във видеоконференция по Zoom, за да подкрепят Камала Харис.

В разговора, организиран от групата Win With Black Women, са участвали дългогодишни поддръжници на Демократическата партия и висши служители на Харис.

Заместник-ръководителят на щаба на Харис заяви, че Харис ще се заеме с криминалните присъди на Тръмп, ако си осигури номинацията.

„Ролята ѝ на прокурор я прави абсолютен контраст на Тръмп, осъдения престъпник. Тя може да превърне въпроса за възрастта и физическата годност в отговорност за Тръмп“, каза Ерин Уилсън, пише New York Times.