Новини Светът

Кой ще бъде вицепрезидент на Камала Харис

   
Кой ще бъде вицепрезидент на Камала Харис

Президентът на САЩ Джо Байдънобяви в неделя, че се оттегля от надпреварата за втори мандат и и предложи вицепрезидентът Камала Харис да заеме мястото му. 

Делегатите ще гласуват следващия месец на Националния конгрес на Демократическата партия, за да потвърдят официално кой ще замени Байдън и кой ще бъде вицепрезидент. Според Би Би Си и Си Ен Ен вицепрезиденти на Харис могат да са 9 души. 

Губернаторката на Мичиган Гречън Уитмър

Уитмър е на 52 години и е една от водещите фигури в Демократическата партия през последните години. Тя е начело на Мичиган - ключов щат в президентската надпревара - от 2019 г. Била е член на Камарата на представителите на законодателния орган на Мичиган от 2001 до 2006 г. и на Сената на Мичиган от 2006 до 2015 г.

Ако Харис я избере за свой вицепрезидент, то това ще бъде първият женски тандем президент-вицепрезидент в историята на САЩ.

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър

Купър е на 67 години и си спечели национална слава, като се обяви в защита на правата на транссексуалните. Той е губернатор на щата за втори мандат. Според "Ню Йорк таймс" е сред "нововъзникващите фаворити" за вицепрезидент на Харис, предаде БТА. Самата Харис е говорила открито за добрите отношения, които има с него. Купър вече благодари на Байдън за свършеното от него като президент и изрази дълбока признателност, наричайки го приятел.

Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро

Шапиро е на 51 години и е губернатор на този щат от миналата година, а преди това е бил главен прокурор там от 2017 до 2023 г. В неделя той похвали решението на Байдън да се оттегли от надпреварата. Според източници Шапиро и Харис са разговаряли по телефона вчера. Губернаторът определи Байдън като един от "най-значимите президенти в съвременната история" и допълни, че ще направи всичко възможно, за да помогне за избирането на Камала Харис за 47-ия президент на Съединените щати.

Губернаторът на Калифорния Гевин Нюсъм

Нюсъм е на 56 години и е една от най-влиятелните фигури в Демократическата партия. Изпълнява втори губернаторски мандат на Калифорния. Досега той беше един от най-гласовитите поддръжници на Байдън. Нюсъм е бивш кмет на Сан Франциско. Той подкрепя правото на аборт - тема, която Харис взима присърце. Нюсъм вече изрази подкрепа за Харис.

Често е посочван като възможен кандидат за президент през 2028 г., но много експерти от Демократическата партия предположиха, че може да участва в надпреварата и като вицепрезидент на Байдън.

Губернаторът на Кентъки Анди Бишър

Бишър е на 46 години и кара втори мандат начело на Кентъки. Преди това е бил главен прокурор там от 2016 до 2019 г. Той беше поддръжник на Байдън и участваше в кампании за набиране на средства за кампанията на президента.

Губернаторът на Илинойс Джей Робърт Прицкър

Прицкър е милиардер, известен с това, че дарил милиони на Демократическата партия през годините. Той е на 59 години и е губернатор на Илинойс от 2019 г. Бизнесменът милиардер - наследник на хотелската верига Hyatt - побърза да публикува критики към Тръмп в социалните мрежи.

След дебата между Тръмп и Байдън Прицкър нарече бившият президент "лъжец" и "осъден престъпник с 34 обвинения, който се грижи само за себе си".

Министърът на транспорта Пийт Бутиджидж

Той е на 42 години и се бореше за президентската номинация на демократите през 2020 г. Често е рекламиран като един от най-добрите комуникатори в администрацията на Байдън. Управлява редица обществени кризи като министър на транспорта. Бутиджидж обяви, че ще направи "всичко по силите си, за да помогне за избирането на Камала Харис за следващ президент".

Други възможни кандидати

Сред другите имена, които се обсъждат като потенциални кандидати за вицепрезидент на Камала Харис са губернаторът на Мериленд Уес Мур, който се оказа в центъра на вниманието през последните месеци след срутването на моста Франсис Скот Кий в Балтимор, както и сенаторите Ейми Клобучар и Кори Букър, сенаторът от Джорджия Рафаел Уорнок и сенаторът от Аризона Марк Кели.