Бизнес Новини

Държавата не получи отнетите от Георги Гергов акции на община Варна в Пловдивския панаир

   
Държавата не получи отнетите от Георги Гергов акции на община Варна в Пловдивския панаир

Софийският градски съд (СГС) е отхвърлил предявения от Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) иск държавата да получи правата над акциите на община Варна в "Международен панаир Пловдив" АД, информират от ведомството.

На основание на чл. 71 от Търговския закон ресорният МИИ поиска съдът да определи държавата за акционер в Пловдивския панаир, като носител на правата върху 16 314 400 поименни безналични акции, представляващи 29% от капитала на търговското дружество.

Със същото решение на СГС беше обявено за нищожно прехвърлянето на тези акции от община Варна към частното дружество "Пълдин Туринвест" АД на бизнесмена Георги Гергов заради противоречие с разпоредби от Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Дело е заведено от икономическото министерство.

Община Варна е осъдена да заплати 754 593,47 лв. на държавата, представлявана от министъра на икономиката и индустрията, за направени разноски за държавна такса и адвокатско възнаграждение за съдебното производство.

От МИИ уверяват, че ще продължат да защитават обществения интерес и собствеността на държавата. От ведомството изтъкват, че развитието на Пловдивския панаир остава ключов приоритет за държавата. В съобщението обаче не се посочва недвусмислено дали министерството ще обжалва отвхвърлянето на иска му.